Home » , , , , , , , , , , , » Basic Brocolli Puree for Ash!!! ^_*

Basic Brocolli Puree for Ash!!! ^_*

Hari tu gayanya macam nak buat Apple Puree for Ash kann??? Muahahaha... sudahnya tukar fikiran pulak... iolss buatkan Ash Basic Brocolli Puree uolsss.... Seronok main masak2 macam ni... (sengal Mummy Ash ni)... 

Mula2 iolss buat sikit jer... macam yang uolss nampak dalam 2 gambar kat atas tu... untuk lunch Ash semalam... muahahaha...hari ni baru 6 bulan tapi semalam jugak Mummy dia buat untuk dia, dah start makan dah semalam... Yeayyy...seronok jer tengok... memang dia nak makan uolss, memang dia nak makan.... Kemain dia makan... Iolss saja buat sikit dulu nak test run... tapi akhirnya... yeshh...he's liking it... Ini yang lagi semangat Mummy nak masak macam2 untuk Ash ni... suka2 suka.... (Mummy yang over excited...)... 

So bila tengok dia dah serasi dan dah suka... Iolss pun apa lagi malam tadi dengan gigih (eleh...macam lah susah sangat kann???)... Ulang balik, iolss pun malam tadi dengan gigih buatkan Ash untuk stok hari ni, esok dan lusa... 4 Days Rule kann??? Lepas 4 hari baru kita tukar menu lain... Muahahaha... Next it's gonna be Basic Carrot Puree pulak... Dah siap2 jadikan cube dah pun... Mummy dia excited nak buat cube2 tu pun yer...macam2 jenis Mummy dia beli...muahahah...macam2 colour... Nak differentiate lah konon different2 puree...

Ermm...resipi??? Mak2 yang dah ada experience mesti dah expert dah, tak apa, iolss sekadar berkongsi dengan mak2 baru dan mak2 gonna be... ataupun anak2 dalam proses nak makan few months ahead nanti... 

Basic Brocolli Puree

Bahan2:
1. Brocolli (1 bunch)
2. Air (untuk rebus brocolli tu, nak steam pun boleh)
3. Chicken Stock sikit (buat sendiri jangan pakai yang Maggi or Knorr tu ek???...cam mana nak buat sendiri nanti iolss share...tapiii tak letak pun tak apa... Mummy Ash sengaja memacam)

Cara2:
1. Rebus brocolli (rebus of course-lah dengan air kann??? dan campurkan sikit jer, sikit jer... satu sudu kecik stok ayam buat sendiri)
2. Rebus selama beberapa minit sampai lembut.
3. Sejukkan kejap brocolli tu tadi.
4. Bersedia untuk diblend... Dan siap...
5. Lepas tu siap2lah letak dalam bekas untuk di-cube-kan...simpan kat tempat ais... bila nak makan cairkan jer... 

Senang dan mudah kann??? Tak adalah susah sangat pun nak masak untuk anak ni uolss...and I am enjoying it... Lagi seronok bila Ash memang nyum nyum nyum... Oh ya... bila dia makan...semalam 2 kali dia sebut... "nyum nyum nyum"... Ash ni seriously macam nak bercakap jer dah ni gaya dia ni... hu hu hu... 

*Just called my mum... Ash dah lunch dah...habis licin my mum kata... sebelum makan bila nampak Nek Ma dia bawak mangkuk dia... dia sebut "nyum nyum nyum" lagi... Hi hi hi... (Awat Mummy over excited sangat ni???)

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Basic Brocolli Puree for Ash!!! ^_* , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, May 26, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

27 comments:

  1. Alamak sayorrr.......larrriiiiiiiiiiiiiiii........!!!!!

    ReplyDelete
  2. Eeeee kita pula yang rasa nak makan. :D

    ReplyDelete
  3. erk.. sayur... erk erk.. hahaha. boleh telan kot kalau dah hancur gini.. hehe

    ReplyDelete
  4. broccoli is good for kiddos kan babe..
    Ash, rajin2 mkn vege tau.. nanti cepat besar.. dah besar nanti boleh jadi pandai :D

    ReplyDelete
  5. teringat 1st time anak adik pandai sebut 'ibu', meleleh air mata dia. :)

    ReplyDelete
  6. Wah wah mummy ash semangatttt betull.. Hihi.. Mmg excited kan bila nk start solid food

    ReplyDelete
  7. Ash kenyang la lps ni sebab Mummy rajin masak tu ...
    Ok la untuk perkembangan pemakanan dia kan Farah ..
    Moga2 cepat ler vbesar hahahhaa ............

    ReplyDelete
  8. Memang seronok layan baby yang baru nak makan nie. Anak buah akak dah 7 bulan lebih...makan bubur nasi yang di blend lagi sampai halus. Tapiiii, dia memang jenis pemakan. Pantanggg nampak sesiapa mengunyah atau pegang mangkuk atau pegang makanan, lajuuu jer dia kejar. Pagi tadi, sumbat cekodok secubit...hahahahha. Bukan main lagi dia mengunyah dengan gusi. Nak lagi, tapi tak boleh ler. Secubit sudehhh...buat rasa dia jer..hahahaha.

    ReplyDelete
  9. Dah siap bagi sayur lah dear hihi

    ReplyDelete
  10. dulu anak saya suka sangat brocoli tau...dah besar ni..cam tak nak je dah..huhu

    ReplyDelete
  11. anak akk walaupun bby diajar makan berkhasiat, bila dah besar tak suka plak...

    ReplyDelete
  12. ololo...cam menarik je. cium ash untuk Yna :)

    ReplyDelete
  13. Owh..senang rupenye buat puree.
    Nanti nk try jugaklah.
    http://drshikinzainal.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. best kan bila anak dah start makan...

    ReplyDelete
  15. Rajinnya farah...but bagus for baby...6 bulan ke atas

    ReplyDelete
  16. Harus over excited Farah....anak baru belajar makan, mesti mummy yang over hehehe

    ReplyDelete
  17. mmg slalu mak yg over excited

    Aqil klau mkn bunyi aup...auuup...auuup...hihihi

    ReplyDelete
  18. Nyum... nyum... brocolli that I hate the most ... but seriously its look so delicious sis =)

    ReplyDelete
  19. sedapnye! nk try la.. hee saya tag.. =) jemput ke blog ye.. http://muslimahad-deen.blogspot.com/2014/05/liebster-award-part-2.html

    ReplyDelete
  20. hehe..seronok tengok baby baru belajar makan,,apa-apa pun saya tunggu akak share cara buat stok ayam tu. :p

    ReplyDelete
  21. Rindu pula nk men masak-masak cmni... Tggu lagi dua bulan...

    ReplyDelete
  22. perkembangan anak yg positif mesti lah mummy over excited..hehehe..
    brokolli is my feveret vege..

    ReplyDelete
  23. wahh Ash dah makan makanan baru dah :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia