Home » , , , , , , , , , » Starting to Eat @ 6 Months: Apple Puree for Ash!!! ^_^

Starting to Eat @ 6 Months: Apple Puree for Ash!!! ^_^

Source Extracted from Google
Yeeehaaaaa.... Iolss is suka, iolss is suka... boleh main masak2 dah... Ash dah boleh start makan on Monday!!! (Kecoh betul iolss kannn??? Muahahahaha... ye lah orang tak pernah...baru nak merasa milestone tu...lainlah orang yang dah 2,3,4 gitewww...dah biasa dah dan tak ada apa nak heran dah kannn??? ihiksss).... Gigih iolss tau... mencari resipi untuk Ash... Yelah, mestilah nak beri makanan yang berkhasiat, bervitamin serta sihat kannn??? Dan mestilah nak Ash rasa sedap dan enjoy the food.... 

Bukan boleh simply2 bagi makan yang tak tentu arah cause at the age of 6-8 months, sistem penghadaman baby baru jer mature. Tekstur makanan paling sesuai ialah cair, puri, kisar atau lenyek. 

So, the first project yang mummy Ash ni gigih (ala bukan susah mana pun...it only takes about 10 to 15 minutes jer...so tak ada alasanlah kata tak sempat or malas iolss ni kann??? Iolss ek, bukan sesiapa ek? Mohon jangan terasa ok? statement untuk diri sendiri jer ni).... Ok, the first project adalah Apple Puree... 

Lagipun cara nak buat sangat simple dan bahan2 sangat mudah... 

Bahan2:
  • 1 biji epal merah, dibersihkan, dikupas, dibuang kulit, bijinya dan dipotong kepada saiz sederhana. 
  • 250 ml (1 cawan) air
Cara Memasak:
  1. Tuang air ke dalam kuali dan didihkan.
  2. Masukkan buah epal ke dalam periuk.
  3. Tutup dan renehkan selama 10 minit atau sehingga buah epal menjadi lembut.
  4. Lenyek epal dengan menggunakan garpu sehingga menjadi puri. (Blend pun ok gak ni... ahaksss... kalau malas melenyeklah... lagi halus giteww) 
Boleh jugak kalau nak ganti dengan avocado, pear, tembikai... lepas dah siap...kalau kata buat banyak...boleh ler buat cenggini... 

Source Extracted from Google
Source Extracted from Google
Uweeeeee....excitednya iolsss.... tak sabar nak buat untuk Ash ni... iolss belum buat lagi, tapi nanti bila dah buat iolss share ok??? Hik hik hik... ^_*.... Oh ya...tapi tak adalah nak bagi anak makan fruit ajer okkkk??? Nanti iolss nak try other recipe pulak, maybe beras and brocolli ke? beras ke? beras and kacang peas ke? carrot ke? 

Happy enjoying your food Ash... la la la la... ^_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Starting to Eat @ 6 Months: Apple Puree for Ash!!! ^_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, May 23, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

23 comments:

  1. k.el start wat stok kiub puree ni time ms alana
    mmg best..sbb smbail kita masak leh enjoy sekali
    sbb mcm2 kiub puree kita leh wat..mcm2 kaler
    kdg2 mmg sedap puree baby ni..k.el suka letak puree kurma dan keledek dlm bubur
    sbb dia leh bg rasa manis pd bubur tu..so baby sedaplah mkn :)
    kiub2 puree ni mmg menyenangkan ibu2 bekerja..pagi2 just amek satu ketul setiap puree tu then masak sekali ngan puree nasi..
    sllu time keje je wat bg kiub puree ni
    tp ms cuti2 baru lah bg yg fresh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya xpenah try. And xpenah tgk resipi die. Rupenye senang je..Blh lah try nanti.
      http://drshikinzainal.blogspot.com

      Delete
  2. mula2 boleh buat puree buah n sayur dulu...lps dah pass sume boleh la campur dengan bubur...oh ya jangan lupa 4 days rules ya mummy ;)

    ReplyDelete
  3. Masa mula2 nak kenalkan solid food kat anak saya, selalu refer kat blog ni untuk dapat resepi2 yang kreatif. sangat sesuai untuk ibu yang betul nak jaga pemakanan anak dia...

    http://heavilyspiced.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Adam dulu style kampung..... dok ngan atok nenek. So, takder rules langsung. Main taram bubur nasi jer... hihihihi

    ReplyDelete
  5. wahh ashh dah boleh makan..mestila excited kan sis kalau lay pun mesti cam gitu juga

    ReplyDelete
  6. seronok tau farah, sy pun dulu macam farah jugak. zara suka kalau sy buat puri pisang dan carrot, itu peberet dia la tu.

    ReplyDelete
  7. Eksaited kan.... best bila lihat mulut baby mengunyah first food dorang ... comel jak tengok :)

    ReplyDelete
  8. Hopefully Ash akan jadi seorang yang makan semua jenis makanan and tak macam saya yang agak membosankan bila bab makan..hehehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  9. ash pon jangan menolak taw apa yg mummy bagi..:)

    ReplyDelete
  10. wah ash dah boleh makan lah..excitednyer...bagus puree buah / sayur ni untuk baby mula makan, 4 days rule..pasni ash leh makan macam2 lah..

    ReplyDelete
  11. Bapak budak tengok pun selera jugak.. :D

    ReplyDelete
  12. best la ash.. mummy dia dah nak buat mkn tu...

    ReplyDelete
  13. untungnya Ash dapat mummy macam ni..
    hehee!beruntung Ash taww~ :D

    ReplyDelete
  14. teringat bagi adik masa kecik makan..
    tapi beli bukan buat sndiri, ehhee

    ReplyDelete
  15. Mesti lakukan yg terbaik yeah..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia