Home » , , , , , , , , , , , » Apa Itu 4 Days Rule for Baby???

Apa Itu 4 Days Rule for Baby???

Source Extracted from Google
Mentang2 Ash dah boleh mula makan this Monday...bukan main excited lagi Mummy dia ok??? Sangat over!!! Mummy Ash memang over bila bercerita tentang Ash... Muahahahhaa....

Tapi melalui entri INI, iolss nak ucapkan terima kasih pada my dear friend NoEn sebab mengingatkan iolss tentang perkara ni... 

So, apa itu 4 Days Rule for Baby??? Untuk bakal2 mummy, or mummy2 baru or mummy2 yang belum pernah dengar lagi istilah ini, jom kita sama2 belajar... 

"4 Days Rule adalah kaedah memperkenalkan satu2 jenis makanan baru kepada anak selama 4 hari berturut2. Kaedah ini bagi memastikan makanan itu tidak memberi sebarang masalah kepada anak seperti alahan, sembelit, cirit-birit dan sebagainya. Selepas 4 hari, jika anak tiada sebarang masalah menerima makanan tersebut, boleh perkenalkan makanan lain pula. Begitulah rutin tiap kali mahu perkenalkan makanan baru kepada anak." - Source: HERE

Ini adalah contoh 4 Days Rule for Baby... 

Source Extracted from HERE
Tak perlu gopoh dan tak perlu over-excited nak perkenalkan macam2 makanan at the starting point and first stage...Kita ikut step by step... Perjalanan masih panjang kannn??? *_^.... So, satu menu untuk 4 hari... lepas 4 hari kita tukar yang lain pulak...
4-day-rule adalah kaedah memperkenalkan satu-satu jenis makanan baharu kepada anak selama 4 hari berturut-turut. Kaedah ini bagi memastikan makanan itu tidak memberi sebarang masalah kepada anak seperti alahan, sembelit, cirit-birit dan sebagainya. Selepas 4 hari, jika anak tiada sebarang masalah menerima makanan tersebut, boleh perkenalkan makanan lain pula. Begitulah rutin tiap kali mahu perkenalkan makanan baru kepada anak. - See more at: http://muhammadnuruddinhajibashah.blogspot.com/2012/10/persoalan-asas-solid-food-for-baby.html#sthash.am9TG8UO.dpuf

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Apa Itu 4 Days Rule for Baby???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, May 24, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

18 comments:

  1. betul tu eiqa setuju, prjalanan msih pnjang..
    ibu eiqa pun selalu bg makanan yg sesuai la untuk golongan baby2x niee..
    tp xde la mcm jadual kt atas tu.. hehee

    ReplyDelete
  2. oo..macam tu..
    kalau main bedal je..
    sian la penghadaman baby tu kan...
    hehee

    ReplyDelete
  3. Kalau aku Farah tiga2 anak, makanan pertama dorang adalah bubur nasi di tapis ala ala nestum tu ... :D

    ReplyDelete
  4. kakzu dulu.. utk 1st 3 days bagi air kanji jer...amik nasi sesudu, lecek dalam mangkuk dan tapis ambil air nya sahaja, campur susu ibu sikit dan suap dia.. jika dia boleh makan dan berak tak keras.. baru bagi makanan lain sikit2.. tapikan semua puree yg dibuat dicampur susu ibu masa nak beri baby makan.. try la.. in shaa Allah, baby ok punya..

    ReplyDelete
  5. best ada bby. . new experience kan

    ReplyDelete
  6. baru tahu pasal 4 Days Rule nie... bagus info nie..

    ReplyDelete
  7. hehe .. bagus nya ! good informations pada kalangan ibu2 kini.. hehe

    ReplyDelete
  8. owh.. mujur mummy noen pesan.. :)

    ReplyDelete
  9. Sllu tgk mak suap cucu2 dia makan bubuq buh ayam..ari2 ayam..huhu..tak tukaq menu..huhu

    ReplyDelete
  10. mesti excited nak kasi anak makan kan...noe anak2 dah besar...dulu main sumbat je...x ikut pun 4 days rule ni...

    ReplyDelete
  11. Bagi anak2 makan makanan yg berkhasiat untuk pertumbuhan yg sihat ..

    ReplyDelete
  12. oh, maksudnya empat hari satu menu,., baru tahu pasal ni kak.

    ReplyDelete
  13. nah.boleh join group ni. https://www.facebook.com/groups/SolidFoodForMyBaby/

    mula2 ni memang banyak dugaan dia.especially dr org2 tua yg xfaham.mindset dorang, dulu anak kami makan elok je, nape sekarang xboleh?

    so kita kena bijak menjawabnya, dan sabar.haha. perut baby tu kecik lagi, muda lagi, so xperlu rush dengan makanan yang heavy dan junk. nestum untuk baby tu pun kira junk food for baby tau sebab dia adalah process food and manisssss.

    tryla explore fb group tu. insyaAllah banyak manfaat di masa depan. banyak ilmu lain kat situ.

    from experienced ibu.keke

    ReplyDelete
  14. Excited tgk nie ...hope baby takde problem...time mkn..

    ReplyDelete
  15. pernah jugak nampak chart camni...tapi kite tak ikut pon..hehehe

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia