Home » , , , , , , , , , , » Travel | Checklist untuk Bayi...

Travel | Checklist untuk Bayi...

Source Extracted from Google
 Ha ha ha, gambar macam nak pergi travel jauh benau baby ni penampakkan gayanya kann??? Comel jer... *_^... Suka pulak iolss tengok...

Bercerita tentang travel dengan anak2 kecik ni... kalau ikut2kan Mummy Ash ni memang semua barang nak dibawa uolss... Pernah bercerita di dalam satu entri yang berbunyi... Travelling??? Barang2 Dalam Beg Baby... 

Travel dengan baby ni bagi iolss memang satu perkara yang bukan boleh diambil sambil lewa ataupun remeh... Kena perhatikan betul2 kelengkapan dan keperluan baby...Bila tak cukup itu ini,memang jadi haru biru uolss...Pada iolss lah... Beberapa peralatan yang dipilih rapi akan membantu melancarkan perjalanan dan penjelajahan apabila tiba di destinasi weolls. 

Especially untuk baby2 yang kecik2 lagi, satu sistem perjalanan yang lengkap boleh mengurangkan kerumitan masuk dan keluar daripada kereta dan juga flight. He he he... Kena plan betul2 kalau nak berjalan jauh dengan baby ni kan??? Even yang dekat pun lebih kurang sama jer...

Memang kena ada satu beg atau luggage khas untuk dia jer... tak kisahlah luggage ke, bakul ke, backpack ke... Tapi iolss nak kongsikan sedikit informasi tentang checklist untuk baby bila travel ni...babies tend to be low-maintenance travellers who sleep a good dealof the time... Tapi walaupun macam tu, they need a remarkable amount of gear untuk membantu diaorang selesa dan gembira. Kalau baby meragam...adoiii...apa pun tak boleh ok??? Tak payah ambik contoh jauh2... Ash tu pun dah cukup... Hu hu hu...

Dipetik dari satu artikel di SINI... ini adalah checklist barang2 yang perlu ada semasa nak travel dengan baby...

Source Extracted from HERE
Dan untuk melihat keseluruhan checklist ataupun print checklist ni, uolss boleh pergi ke pautan INI... Memang lengkap dan padat.... Tugasnya bila nak ke mana2, refer pada checklist ni dan tick pada yang dah dikemaskan atau dah di-pack... ^_^... Mungkin ada parents yang tak berapa nak apply checklist2 ni, sebab semua simpan dalam memori ingatan...Tapi bagi iolss, iolss lebih suka segalanya ada checklist...Muahahaha...payah tak jadi iolss??? Complicated tak jadi iolss??? *_^...

Sedikit Packing Tips untuk anak2 ni uolss...
  • mulalah merajinkan diri untuk packing barangan anak2 beberapa minggu sebelum weolls travel. Keep an ongoing list of items untuk dibawa ataupun letakkan items atas meja as we think of them.
  • gunakan baby bag yang waterproof lining dan ada shoulder strap.
  • untuk diri sendiri jangan lupa extra shirt, blouse, top...manalah tau kot2 waktu2 kecemasan ke, anak muntah kat baju ke, atau tumpahkan minuman ke secara accident sebab bergelut kann nak minum dengan pegang anak...ekekekeke... 
  • elakkan kebocoran denga packing ubat2an dan toileteries dalam re-sealable plastic bags.
  • sila bawa plastik empat segi berukuran 60 cm ataupun changing mat untuk diletakkan di bahagian bawah badan baby semasa menukar diapers.

Nak bawak anak kecik berjalan ni bukan mudah kan uolss...lagi2 dapat Mummy yang complicated macam iolss ni... semua segala benda nak dibawa...sampaikan kekadang tu penuh bonet dengan barang2 Ash ajer...Barang iolss pun kena letak dalam car seat sikit, tumpang...ahakss... Apakah petanda nak kena ganti kereta tu??? Oh no... not now... Baby Mia tu tahun depan jer lagi nak habis dah tu... tak lama jer lagi... Nak relax dari hutang sekejap...Pakai jer apa yang ada...

#ehhh, oklah... hari ni tak boleh bebel lama2 sangat... ada banyak errands nak kena selesaikan... jap jap lagi kita sambung lagi ek??? Ok...daaaa.... 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Travel | Checklist untuk Bayi... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, October 2, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

18 comments:

  1. kalau travel dengan baby mmg leceh sikit..byk benda kena bawak...tapi noe mmg kalau nak travel mmg sediakan list...setiap sorang ahli keluarga ada list...bukannya apa..takut ada barang yg tertinggal...

    ReplyDelete
  2. tq for sharing sis
    tula tgk mommy2 laen kalau bawak anak balik kg or bercuti beg mngalahkan kite org dewasa..
    takot2 anak meragam mmg spoil da percutian

    ReplyDelete
  3. kalau balik kampung,akak terus bawak bakul awfiyah masuk dalam bonet..hehehe

    ReplyDelete
  4. bawak anak kecik separa kecik dan besar lagi pecah kepala..hahaah..

    ReplyDelete
  5. Bercuti bbrp hari bw bj mcm sbln....itu yg hubby selalu komplen..

    ReplyDelete
  6. selalu k.sal buat...satu bag besar...sumbat 3 beradik...memang besar sangat bag tu...kihkihkih...

    ReplyDelete
  7. great..selama ni gi memana xpenah pun wat checklist..pastu ade je yg tertggl..hihi..nk print checklist akak ni..tq kak

    ReplyDelete
  8. hr tu jln2 ke N9 & Melaka pon dh penuh bonet dgn beg & stroller.klau anak x minum susu bdn kena tmbh bekas air pns lg

    ReplyDelete
  9. bulan depan dkna nak travel..kena print checklist nie..huhu

    ReplyDelete
  10. nice sharing beb..mcm kita ni lagi la, 3 anak sekaligus haaa..1 beg besar tu, penuh dgn baju diorg bertiga je. seb baiklah bonet kereta besar. kalau tidak, jenuh jugak..hehe

    ReplyDelete
  11. baru faham kenapa mama sha dulu kalau travel bawak banyak barang waktu adik sha baby2 lagi.... hahaha... kalah iolsss punya bebarang...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY