Home » , , , , , , , , , , » Berapa Lama Tempoh Sembuh Dari Luka Bersalin C-Section???

Berapa Lama Tempoh Sembuh Dari Luka Bersalin C-Section???

Source Extracted from Google
Errr.... pinjam gambar Google jap... bukan iolss punya gambar tau... ^_^... 

Ini semua gara2 incident semalam uolss... huh... apakah??? Nothing serious pun... cuma semalam masa di office nak capai file di tempat yang tinggi... iolss kan rendang??? Makanya agak tidak kesampaian jangkauan di situ... dan terpaksalah menjengket sedikit uolss demi nak capai ring file tu... Hujung2 jari jer dapat capai bahagian bawah file tu di file cabinet. Sambil terjengket2 iolss akhirnya berjaya jugak dapat file tu. Pink Panther-lah ni... moody semalam... hu hu hu... Actually dah 2 hari dah... spoillll betul... Apa pun tak boleh!!! 

Kenapa tak panjat guna kerusi??? Alasan... nak cepat sebab Pink Panther tu asyik membebel dan semua tak kena jer start 2 hari lepas... Tak sempat nak pergi capai kerusi ke bangku ke apa ke... PMS mengalahkan perempuan ok??? Printer tu warming up sebelum printing start pun dikatanya printer tu rosak. Phewww... dah 2 tahun dengan Pink Panther... dah masak sangat dah dengan perangai dia tu... Dah kenal sangat dah. 

Masa dah berjaya capai file tu, terasa macam sengal pulak kat tempat luka C -Section tu... macam tegang sikit... Hu hu hu... Luka luar memanglah dah kering ye tak??? Sejauh mana luka di dalam tu pulih... tak dapat nak dikenal pasti. Ha ha ha. Ok tutup cerita tu. 

Lepas tu balik singgah petrol station, sekali lagi iolss main jengket2 uolss... kenapa??? Beli air lepas tu tin air tu diletakkan di tempat yang tinggi dalam chiller... Jengket lagi... Rasa sesuatu lagi kat bahagian abdomen bawah tu... Hu hu hu... Berapa lama sebenarnya luka C-Section tu sembuh??? 

Kalau ikut pada my ex-gynae... after 2 or 3 years baru boleh bercita2 preggy lagi dan melahirkan anak lagi, Ho ho ho... bertabahlah menunggu yer tak??..Kalau nak awal lagi pada 2 or 3 years old tu... At your own risk!!! Muahaha 

Menurut artikel di SINI...

Kebiasaannya, bersalin secara C-Section memerlukan masa yang lebih panjang untuk pulih sepenuhnya. Badan memerlukan hampir 6 bulan dan kadang2 setahun untuk pulih sepenuhnya. Dalam minggu pertama selepas bersalin, banyakkan berehat. Elak dari naik turun tangga kerana ini akan menyebabkan luka pembedahan terasa sakit. 

Minimum masa untuk luka pembedahan pada perut pulih adalah 6 hingga 8 minggu. Itu minimum ok minimum... 

Iolss pernah kongsikan pengalaman iolss sendiri dan juga hasil pembacaan dari beberapa sumber tentang perkara yang PERLU dielakkan selepas bersalin secara C-Section ni di dalam entri INI dulu. Dan dah alang2 iolss menaip ni... baguslah jugak kiranya kalau iolss bagi sikit tips2 bagi weolls2 yang bersalin secara C-Section ni... manalah tau kot2 berguna kann???  

1. Banyakkan berjalan dalam jangka masa 12 -18 jam selepas bersalin untuk membantu proses penghadaman, mengurangkan kekejangan otot dan mencegah dari darah membeku akibat radang vena (vein). Sokong luka pembedahan ketika berjalan. Jangan tak support pulak uolss karang kang ada yang terbukak pulak. Dah jadi satu hal kannn???

2. Senaman ringan membantu mempercepatkan luka sembuh dengan membantu peredaran darah. 

3. Perhatikan kedudukan tubuh (posture) weolls, pastikan tulang belakang berada dalam keadaan lurus. 


4. Elakkan duduk di kerusi yang lembut/sofa... memangpun sebab bila duduk di sofa yang lembut, lebih banyak effort yang diperlukan untuk bangun dan biasanya tak bagi support pada tulang belakang weolls. 

5. Ketika bangun dari katil, better pusing ke sebelah kanan atau kiri lepas tu turunkan sebelah kaki kat tepi kayil. Badan dibangunkan dengan menggunakan lengan di mana weolls berpusing dari. 

6. Naik dan turun tangga dengan hati2. Langkah satu persatu untuk mengelakkan berasa letih.

7. MENCAPAI BARANG YANG TINGGI ADALAH LEBIH BAIK UNTUK GUNAKAN BANGKU, INI DAPAT MENGELAKKAN OTOT WEOLLS  DARIPADA TEGANG!!! Ha tulah iolss... hu hu hu... kan dah rasa tegang.., next time ignore jer Pink Panther tu nak jadi macam mulut nenek kebayan ke apa ke... 

Seriously, time iolss type entry ni pun rasa tegang jer lagi abdomen bahagian bawah tu. Tapi iolss buat bodoh jer... Lawan dan buat macam ibarat tak ada apa2... but next time kena beringat jugak. Do not repeat it again... not to self... Biarkan Pink Panther tu nagging, tempat tinggi ambik bangku untuk ambik. 

* Tetiba terasa... ko hingat dah pulih sepenuhnya??? Dush dush...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Berapa Lama Tempoh Sembuh Dari Luka Bersalin C-Section??? , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, September 26, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

18 comments:

  1. ish bahaya lah sis..klo czer bukan stkt setahun dua tau sis..to 6,7 thn Pn msh skt lg..( Kwn sndiri yg ckp SBB dia Ank dh 6thn Pn msh skt KT tmpt czer tu) .. ati2 ye sis.angkat berat Pn xleh.mcm2 bends xblh klo czer nih..jgn lasak2 yer

    ReplyDelete
  2. gue ceasarean..anak dah setahun still rasa nyilu2 lagi huu~
    Preloved Giveaway by Annur

    ReplyDelete
  3. Tuhla bila dgr cerita kawan-kawan lepas 3tahun czer pon masih rasa ngilu lagi kat perut. Cuak2.. Huhu

    http://butikgebugebu.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
  4. Kenkadang anak main lompat atas perut terasa ngilu tmpt czer tu wpun dah 2thn.

    ReplyDelete
  5. Ade ofis-mate kite tu pon anak umo dh 4-5 tahun kat tempat c-zer masih ada rasa ngilu. So, farah kena banyak makan jeli gamat utk jaga dalaman sbb dalaman kita tak nampak luka tu dah sembuh or not okey! :)

    ReplyDelete
  6. pengalaman sendiri. anak pertama c-zer. anak kedua lahir masa anak pertama umur dekat 2 tahun. pun c-zer. sampai sekarang bekas c-zer rasa kebas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis...sy pun czer jg n tempat luka masih kebas...klu blh nak tukar2lh pengalaman...

      Delete
    2. Blh email sy shariatnisha@yahoo.com

      Delete
  7. Susah juga eh bersalin operate ni. T_T

    ReplyDelete
  8. dush...dush...dush...

    br bcita2 nk tmbh 2nd one thn dpn T_T

    ReplyDelete
  9. Org kata kalau bersalin operate kena pnjagaa tapi.. Setahun jgk kan

    ReplyDelete
  10. kalau lahir secara operation memang perlukan penjagaan yg lebih pada kelahiran normal..dengar2 mak2 cakap la..

    ReplyDelete
  11. ishh lame jugak nak sembuh..
    mintk2 lah nnt dapt bersalin normal

    ReplyDelete
  12. Isshhh, sakit lah ... Hati2 ... Barang nak pakai lama ... He he he ...

    ReplyDelete
  13. kena banyak pantang ni kak..hati hati tau kak..

    ReplyDelete
  14. Urut kuat2 pun urat perut bole rasa tegang huhu

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia