Home » , , , , , , , , » Ash & Mummy | Buah Delima Every Day!!!

Ash & Mummy | Buah Delima Every Day!!!


Buah delima memang menjadi amalan iolss sejak approximately 3 years back??? Why??? Sebab buah delima ni ada banyak khasiat sepertimana yang kebanyakkan orang aware. Sekarang ni pun dah ramai orang mengamalkan meminum pati buah delima kan??? What's the name??? Pati Gulshan ek??? If I'm not mistaken-lah... 

Iolss tak minum pati delima but then makan buah delima terus giteww. Of course kerana khasiat2nya dan jugak buah delima ni bagus untuk kecantikan kulit. 

Biasalah anak2 ni akan mengikut apa yang parents portray uolss... Contoh paling simple, untuk anak2 kecik, apa yang weolls makan itu yang theyolls nak. Ha ha ha, tu dah perasan dah besar sangat lettew. Macam Ash... 

Disebabkan dia nampak Mummy dia dok makan buah delima every day, dia pun nak jugakkk... Hurmmm... since no harm of giving, dah jadi rutin anak beranak dah setiap hari. At least a bit a day. Tak adolah sampai sebiji dihabiskan dalam sehari. Sebiji tu tahan 5 hari... ha ha ha jimat tak???


Untuk bagi Ash iolss gunakan baby feeder ... takkan nak bagi macam tu jer kot??? Tercekik anak iolss nanti... suka pulak dia dengan buah delima penampakkan gayanya tu... 

Dah alang2 story pasal buah delima, just nak share something from this article HERE

Buah delima sangat bagus untuk uolss2 yang preggy kat luar sana tau... sebab buah delima... 

*Membantu mengurangkan alahan ibu mengandung. Siapa2 yang teruk alahan tu baik cuba makan buah delima. 

*Membantu memberi tenaga untuk ibu mengandung dan menyusu. 

*Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan. 

*Membantu mendapat bayi yang sihat dan kulit yang cantik.

*Mencegah rasa mual.

Bahkan ia turut dinyatakan dalam agama Islam seperti mana Nabi Muhammad SAW bersabda, “Tidak ada delima yang tidak mempunyai buah dari delima surga di dalamnya” (HR Abu Nu’aim) dan “Buah delima dan kulitnya memperkuat pencernaan di perut.” (HR Abu Nu’aim dan Al-Jauzi).

Kajian di seluruh dunia oleh para pengkaji menemui manfaat kesihatan jus delima. Menurut penyelidik, ibu-ibu mengandung yang berisiko melahirkan anak dengan kelahiran pra matang disarankan mengamalkan pengambilan jus buah delima.

Ini dapat mengurangkan risiko bayi dalam kandungan mengalami kecederaan otak yang disebabkan oleh kadar pengaliran oksigen yang rendah di dalam darah. Jus delima menjadi satu sumber bagi asid folik yang diperlukan bagi tumbesaran bayi yang sihat.

Bagus kan buah delima ni??? Dah alang2 Mummy dia consume... bagilah jugak bila dia nak jugakkk... 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Ash & Mummy | Buah Delima Every Day!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, September 19, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

9 comments:

  1. Kak, aima sepanjang mengandung ni mmg jadi bahan kudapan hari2 buah delima ni. Sehari sebiji besar-besar pulak tu. Tiap2 hujung minggu beli kt pasar malam 5-6bj rm10. Skg kn musim buah delima ni.
    Agaknya tu yg berat naik Mendadak kot. Hehe. Delima mmg feberet family aima

    ReplyDelete
  2. memang banyak khasiat buah delima ni..suka makan buah delima jugak.. ^_^

    ReplyDelete
  3. Wah...kathy tak pernah rasa pun delima ni..

    ReplyDelete
  4. buah delima ni through out pregnancy mmg buah feveret sue. sedap pun sedap..org kata kalo nak anak cantik elok amal buah delima juga :)

    ReplyDelete
  5. sha memang suka sangat buah delima, sangat sedap ! ditakdirkan mengandung nanti nak makan buah delima lah !! hihi

    ReplyDelete
  6. Sedap buah delima ni. Masam2 manis :)

    ReplyDelete
  7. shad pun suka jugak buah delima.. rasa dia awesome.. masam2 manis gitu.. :D

    ReplyDelete
  8. Kakak dania pun suka buah delima. Ari tu kat wang kelian beli 5 biji...murah2 dan besar2

    ReplyDelete
  9. Suka jugak makan buah delima fresh...sebiji tu hadap sorang je :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY