Home » , , , , , , , , , » Alasan Iolss Tak Buat Kuih Raya...^_^

Alasan Iolss Tak Buat Kuih Raya...^_^


Ahakss siap alasan bagai... Tapi rasanya alasan ni valid uolss dan boleh diterimapakai oleh iolss sendiri... ^_^...Sendiri yer sendiri bukan uolss... Muahahaha... 

Biskut raya dari hamper ada 2 bekas, biskut raya dari kawan iolss ada 1 bekas, biskut raya Atok Ash dapat dari kawan2 dia ada 4 bekas, Elken bagi setin biskut Colostrum Cookies...Total semua ada 8 jenis biskut raya dan kalau iolss buat lagi??? Berbekas2 jenis biskut... Banyak2 kuih raya pun nanti berbulan2lah gamaknya dalam bekas tu... Tetamu datang biasanya iollss masak sama ada nasi dengan lauk pauk ataupun goreng2... Kuihnya luaklah jugak tapi slowww... Ha ha ha... Lebih kepada heavy meals... Ash pun bukan boleh makan semua kuih2 raya tu lagi...sikit2 dikunyahkan dan dibagi bolehlah... perut muda lagi kannn??? 

Konklusinya... tak payah nak kecah2 dapur buat... bukan kedekut, membazir pun tak elok jugakk... Nak masak2 or baking it's ok. Muahahaha... This year iolss cuma masak menu2 di SINI which is itulah routine setiap tahun dan juga lepaslah jugak baking yang rumit serta menuntut kesabaran dengan bodyguard kecik iolss yang melopong2 dengar bunyi mixer dan nak bagi senyap, bagi biskut Farley Rusk dia sampai habis comot bomot dan berterabur dalam Ferrari dia... muahahaha... Kek Lapis Basah Sarawak... 


Ada sikit lagi balance ni... oh yess, iolss tak adalah letak rempah kek lapis yang biasa macam kek lapis sarawak tu... iolss gantikan dengan jem... ekekeke... makanya kenalah tukar nama, Kek Lapis Jem Basah ye tak??? Inilah kek yang paling rumit dan paling menuntut kesabaran dan tak menghingat masa Mama iolss ambik tempahan dulu... masa iolss sekolah dan study lagi... Sampai pukul 2-3 pagi pun belum tentu tidur lagi... Nak siapkan tempahan punya pasal... Banyak masa yang diperlukan untuk siapkan kek ni... layer demi layer, lapis demi lapis. Kalau silap2 hemat, careless jer layer kek yang nipis dibakar tu boleh pecah atau patah dua atau koyak...what so ever lah you call it... dan terpaksa bakar yang lain. 

So, memang praktikal-lah kann??? Alasan iolss tak buat kuih raya tu??? Hew hew hew... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Alasan Iolss Tak Buat Kuih Raya...^_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, July 30, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

10 comments:

  1. Alasan saya..nk bantu peniaga Melayu. .Kesian diorang penat-penat buat takde orang beli . hehe

    Memang susah buat kek lapis, tu sebab harga mahal

    ReplyDelete
  2. uish nampak moist sgt kek lapis tu

    ReplyDelete
  3. alasan ummi saya tak buat kuih raya sebab orang sekarang dah tak lalu sangat makan kuih raya dah. orang makan kerepek je. hehehe. tapi adalah dua tiga jenis biskut sempat buat.

    itupun ktorang yang menghabiskan

    ReplyDelete
  4. tahun ni tak buat kuih raya sebab takde masa

    ReplyDelete
  5. Akak pun x byk sgt kuih raya...tp bila dh ada yg beli dan hadiahkan tu automatik jd byk

    ReplyDelete
  6. Rajin betul, Farah.
    Bila saya nak jadi rajin macam Farah agaknye.
    Bila anak terjerit sana-sini terus hilang mood nak masak sebab takde orang yang nak tolong jagakan. Huh..

    ReplyDelete
  7. Aaaa nakkkk yg bawah sekali tu uish hihihi.
    Amboi banyak lah tu kak farah Biskut raya hehehehe alhamdulillah kan rezeki heeee

    ReplyDelete
  8. Nak jugakkk ..yang bawah sekali tu tak biasa makan lg Farah ..Nanti g umah Farah laa nakmakan hahahha

    ReplyDelete
  9. Rajin betolll Mummy Ashh ni kan kan kan

    ReplyDelete
  10. menarik kek lapis tu..warna menyerlah habis

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia