Home » , , , , , , , , » Ramadhan Buffet Media Tasting @ Bangi Golf Resort: Foodies Snapshot & Reviews...

Ramadhan Buffet Media Tasting @ Bangi Golf Resort: Foodies Snapshot & Reviews...

AMARAN AWAL: Entri ini akan dilambakkan dengan gambar2 makanan yang mungkin akan mengecurkan serta mengiurkan ayaq lioq uolss... Iolss takkan bertanggungjawab di atas sebarang perasaan lapar yang ditanggung oleh pembaca entri ini!!!

Giteww sekalikan disclaimer iolss??? Muahahaha... Masih ingat entri INI ??? That day iolss dah lambakkan gambar2 blogger2 yang hadir bersama2 interframe gambar2 iolss kann??? Ha now we have come to the root of the story uolss.... Nak cerita tentang event dan juga makanan sekaligus... Jeng jeng jeng...


Inilah tempatnya...sekali lagi diperkenalkan... ahakss... Bangi Golf Resort a.k.a. BGR... 

Pada hari Sabtu malam minggu yang lepas... Ahakss... macam ayat karangan... iolss telah menghadirkan diri ke undangan Ramadhan Buffet Media Tasting di BGR... Dan event ini telah dibanjiri oleh para blogger2 yang sememangnya happy to the max!!! Of course-lah kann??? Sebab dapat makan... Bukti??? Uolss boleh pergi ke entri yang terdahulu dan juga lihat gambar2 blogger2 yang hadir untuk memeriahkan sesi berbuka puasa sebelum Ramadhan... Testing ni testing... Tasting and testing...ngeh ngeh ngeh...Ambik feel bulan Ramadhan uolss...Lagipun tak berapa lama pun lagi kannn??? Pejam celik pejam celik dah Ramadhan.... 
 Mereka2 ini lah yang bertanggungjawab untuk menyambut ketibaan weolls... Comel2 dan sweet2 jer, ramah dan baik hati juga...

Blogger2 yang dah duduk kat tempat masing2... dengar welcome speech dan tunggu time 'berbuka' uolss... sebabnya bau makanan memang perghh, tak boleh nak cakaplah, sangat inviting ok???


Chef Kamaruzzaman (erkss betul ke iolss eja??? Tak sempat nak interview chef pasal nama dia, sibuk dok interview pasal Marshmallow halal haram jer... hew hew hew...) bagi weolls welcome speech dan sedikit penerangan sebelum tiba waktu 'berbuka puasa'....

Dan...la la la la... tiba waktu untuk iolss persembahkan gambar2 makanan yang telah memenuhi ruang perut weolls semua yang hadir pada hari tersebut... 


Pilihan makanan Western yang disediakan... Grilled Chicken with Creamy Mushroom Sauce, Beef Lasagna, Chicken Carbonara Spaghetti and Nuggets with Wedges... Iolss letak gambar Western Food dulu sebab iolss start my meal for the night with this... he he he... 

Bagi sesiapa yang nak makan nasi... ada Nasi Ayam uolss... 

Nasi Minyak, Daging Gulai Kawah dan juga Ikan Keli Salai Masak Lemak Cili Api sebagai pilihan kedua bagi sesiapa yang mencari Nasi ok? Nasi... Ye lah, ada certain2 people tak boleh kalau tak makan nasi... macam mana pun mesti nak nasi jugak walaupun dah makan makanan lain kann??? So few choices and selections for uolss... Oh ya, iolss tak makan Ikan Keli tapi iolss rasa kuahnya...Memang meletopss dan terbaik, terasa pekat, likat dan complete semua rasa.... Serious... no jokes... 

Ulam-ulaman yang memang iolss suka...especially Winged Bean a.k.a. Kacang Botol / Botor tu... Colek dengan sambal belacan memang superb... 

Nak fe-feeling raya pun buleh... Ha ha ha... Ada lemang dan rendang...

Ada live cooking lagi giteww atau dalam bahasa pasar kita kalau kat warung or gerai... Goreng2 uolss... Plus ada Satay juga... Wait, wait, lepas ni gambar best punya... Hik hik hik, dan makannya pun best... Iolss am sure yang most of us memang suka dan gemarkan menu yang seterusnya ni... 

Nah... sekor terus iolss jamu mata uolss... nak jamu betul2 kena tunggu Aqiqah untuk Ash lah nampak gayanya...Hew hew hew... Tengok pun dah tertarik uolss... Memang favourite iolss setiap kali ada buffet Ramadhan... Frankly, memang yummylicious and juicy cara masakan mereka...Tak ada bau, tak ada hamis segala bagai... Dah nama pun buffet kann??? 2 kali repeat gi ambik kambing tergolek2 ni... Lumur dengan Blackpepper Sauce memang terbaiklah... Erkss, tiba2 sendiri type entri sendiri jadi terliur balik, macam mana ni??? Ha ha ha...

Dah makan semua menu berat2 haruslah cuci2 mulut dan santai2 kann??? Siapa suka Rojak Buah??? Rojak Buah ni kuahnya sedap... Iolss rasa sikit sebabnya ada dessert yang best menanti... Tapi sebelum dessert nak cerita tentang Sous dulu... Sous tu apa??? Jom tengok kat bawah ni... 

 Namanya SousVide Eggs with Mushroom Espuma... menurut Chef Kamaruzzaman, perkataan Sous tu berasas dari France... Tapi dalam Bahasa Melayu kita, telur setengah masak...hik hik hik, in English we called it half-boiled egg... Tapiii... telur setengah masak ni sedap tau uolss...lain dari yang lain... sebab ada pelbagai rencah tambahan...Nanti free2 iolss buat entri khas tentang Sous ni ek??? Nak kaji dulu kat Cik Google...ha ha ha... dan ambik gambar yang cantik2 lagi bagi jelas konsepnya... Tapi ini memang favourite kebanyakan oranglah yang datang malam tu... Serious... Korang yang pergi...betul kannn??? Ok, except for Ruby sebab Ruby so in love dengan butter prawn...Hik hik hik... Eh ye ke??? Ke Ruby suka jugak yang ni??? 

Kuih muih tradisional Melayu sebagai pencuci mulut...

Ini part yang iolss paling suka sekali...dessert and fruits... Yummeh!!! Memang teruja sangat kot nampak dessert yang berwarna warni ni... Tak sabar nak habiskan makan makanan berat semata2 nak makan dessert ni uolss... Memang rasa macam heaven dessert jer malam tu... 

Pilihan air sejuk ataupun panas... Ahakss..agak2 tangan blogger manalah interframe tu ek...Tak per tukang tambah seri gambar iolss... Ok jer... 

Apa yang istimewanya tentang foodies di BGR ni adalah... semua bahan2 masakan mereka bermaksud rempah ratus, gravy and so on so forth disediakan sendiri, kalau kat rumah kita katakan homemade kann??? Ini nak panggil apa ni??? Chefmade??? Restaurantmade??? Hik hik hik... Hentam jer lah janji uolss faham yang semuanya dibuat sendiri...bahan2 masakan dibuat sendiri...tak main instant2 ni uolss... Dan rasa memang terbaik...Iolss akui memang puas makan malam tu, siap kosongkan perut dari siang lagi ko... dan it is indeed so yummylicious... 

Makanya, uolss kalau tak tahu ke mana hala tuju Ramadhan Buffet uolss pada tahun 2014 ni dan agak2 macam dah boring ber-buffet Ramadhan di tempat yang sama jer... iolss would recommend uolss untuk ke BGR

Bangi Golf Resort
BGR Restaurant Sdn Bhd
No.1, Persiaran Bandar
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor Darul Ehsan
Tel: 03-8925 3728 / 8210 2288
Fax: 03-8925 8726 / 8925 3727
E-Mail: bangigolf@myjaring.net

Dari segi harga buffet memang sangat berpatutan dan berbaloi2 uolss... For Adult dalam RM50++ per person and For Children dalam RM25.00 per children.... 
So apa lagi??? Bolehlah mula merancang2 aktiviti Ramadhan uolss... tapi amal ibadat jangan lupa tau!!! (peringatan untuk diri sendiri juga...)... seronok2 juga menyambut kemeriahan Ramadhan tapi amal ibadat jangan sesekali dilupakan... Sama2lah kita memanfaatkan kedatangan bulan Ramadhan serta bulan Ramadhan itu sendiri dengan sebaiknya...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Ramadhan Buffet Media Tasting @ Bangi Golf Resort: Foodies Snapshot & Reviews... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, June 11, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

23 comments:

  1. waaa.. untungnya.. sedap-sedap semua :D

    ReplyDelete
  2. Walaweiiiii......berliur2 aku tengok semua makanan tu Farah ... bestnya dapat makan free hehe

    ReplyDelete
  3. Wahh bestnyeee boleh isi perot byk2...ngehehe

    ReplyDelete
  4. kak nama dia bukan cheff kamarudin ke? ke kamaruzaman eh confius lah hehehe..tapi kerabu perut dia haiiii sedapnyaaaaa *terliur*

    ReplyDelete
  5. wahhhh..beruntunglah dpt jemputan..abis diet katanya..hehehehe

    ReplyDelete
  6. fuuhhh...mmg meleleh air liur!! haha..

    ReplyDelete
  7. wow..banyak menu ni..kena rasa sikit² semuanya ni..nasib tak terliur dengan kambing golek tu..sebab tak makan kambing.hehehe

    ReplyDelete
  8. Sedapnyerrr ..bereselera farah makan tuuuuu kat ats tu hehehe ..

    ReplyDelete
  9. Salam singgah & Salam perkenalan =)

    ReplyDelete
  10. bukan meleleh airliyor dah ni.. terus kebulur dah iools tgk gambar2 mknan hahaha
    harga worth it.. ada rejeki nnt iolls nak try berbuka kat situ nnt :D

    ReplyDelete
  11. Akak puasa hari ini...terliur tgk makanannya...

    ReplyDelete
  12. ahhh..seronok dpt jemputan. teringin juga. akak buat saya lapar

    ReplyDelete
  13. Ikan keli salai....drooling akak dikkkkkk..... Akak memang jenis yg tu lah...takder nasi tak boleh. Tu pasal lah elok jer akak mengembong...ahaks...

    ReplyDelete
  14. wah..terliur tengok kambing tu!

    ReplyDelete
  15. Wah ! Kerasnya amaran. Ekekeke. Naseb tak puasa rini. :P

    ReplyDelete
  16. Aaaaaa rindu nak makan lagi! haha. Jom farah bulan posa plak nak ... 2nd round hehe :D

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia