Trying To Conceive??? (TTC Story)

Source Extracted from Google
Bha ha ha, tajuk tak menghingat iolss kannn??? Semalam Am I Pregnant??? Macam Mana Nak Tau Uolss Pregnant??? ... Hari ni Trying To Conceive pulak... hik hik hik, ni semua demi menjawab pertanyaan uolss... Ini soalan dari Yumida Huda

Well, honestly speaking, iolss rasa bersyukur dan berterima kasih kepada Allah SWT sebab beri iolss peluang untuk preggy-kan Ash... Satu moment yang paling indah dalam hidup yang tak mungkin dilupakan dan itulah mungkin satu2nya zuriat kami berdua kalau itulah kehendak Allah SWT... Again, balik2 repeat yang sama...iolss Plasenta Previa Patient Type II... Uolss kalau mana2 yang agak kabur tentang Plasenta Previa ni, bolehlah search di kotak search dalam Bubblynotes ni tentang Plasenta Previa and entri2 iolss semasa moment2 nak bersalinkan Ash...Apakah komplikasi dan bahayanya kepada nyawa kepada kedua2 kami pada ketika itu... Nak provide link banyak kali, rasanya dah banyak kali sangat dah... hu hu hu... Tak larat iolss nak gali dan provide link lagi... ekekekekee.... Uolss pandai2lah gali yer??? 

Iolss admit, bila setiap kali menstrual cycle iolss akan rasa kecewa sedikit sebab masih belum ada rezeki untuk preggy (pada waktu dan ketika itu) tapi tak adalah nangis bagai... Tenang ajer dan terus berdoa pada Allah SWT... Pada ketika itu usia perkahwinan weollss baru jer 7 bulan plus minus macam tu... Masih baru lagi kann??? Tapi tiap kali my colleague or friends dapat baby baru or preggy, ada terbit rasa jealousy sikit dalam hati, tapi tak adalah dengki dan busuk hati ok??? Pas tu emo sendiri...wakakakaka... tapi lepas tu dah ok dah... motivate diri dan positifkan diri... Ada orang yang bertahun2 TTC tapi masih belum ada rezeki, ini iolss baru 7 bulan of marriage dah kecoh apa kess kannn??? Nak sangat baby masa tu, sebab iolss memikirkan umur dah nak masuk 31 tahun dah... ok iolss tahun ni 32 years old ok??? Bha ha ha... Ni semua memikirkan times wait for no man punya hal lah ni, and kebanyakan daripada my ex-classmate dah selamat ada 2-3 handbag memasing...Bila gathering seronok jer tumpang main dengan anak orang... hik hik hik... Tak dinafikan inilah serba sedikit perasaan orang2 yang TTC and sebab tu iolss faham sangat2 macam mana perasaan those that are trying to TTC. 

Apa yang iolss buat??? Hurmm... inilah pertama kali iolss kongsi dengan uolss... Frankly speaking... pertama, iolss avoid diri dari rasa STRESS (ini pesanan mysuami, jangan letakkan harapan nak ada anak or nak preggy sebagai satu bebanan...chillex jer), kedua, iolss consume SET KESUBURAN SHAKLEE (serious tak tipu punya) yang iolss beli from my friend...uolss kan ramai yang jual SHAKLEE cuba consult diaorang dan yang ketiga, iolss tak henti uolss...sungguh tak henti, doa pada Allah SWT dan buat solat hajat hampir setiap hari.... oh lupa, iolss ada makan Asid Folic jugak... atas advice dari kawan2 yang berpengalaman... dan kenali serta study waktu subur dan tak subur iolss... kita masing2 perlu perhati dan monitor betul2 menstrual cycle and our fertility dates.... Tak pasti bagaimana boleh pelan2 Google or cari sumber bacaan yang berkaitan...

Sedikit info dari pembacaan iolss di SINI buat panduan uolss.... 

Trying to Get Pregnant??? Here are the DOs and DON'Ts:

Exercise
Both partners who are TTC are encouraged to exercise. As in everything, moderation is the keyword here. Excessive, strenuous exercise in women is not recommended as it may cause disruption of the ovulation cycle. In men too, over-exercise may cause a low sperm count.

Diet
Maintaining a healthy diet and body weight is very important for women who are trying for a baby. There is no food you should not have before you are pregnant. Once pregnant, your doctor is going to give you some advice on what to eat and what not to eat. Taking multivitamin with Folic Acid 2-3 months before trying for a baby is recommended to prevent spinal tube birth defects in a newborn.

Family History
Do you have any family history of birth defects??? Find out from your parents as many people do not talk about birth defects. It may help your doctor recommend certain genetic tests before you get pregnant to check for certain genes that are pretty common.

Health
How healthy are you? Are you on any medications? Check with your doctor to find out if there are any changes to be made to your medications before you get pregnant.

Lubricants
Stick to nature such as saliva and natural oils. Your body’s natural fluids are the best thing to use. A lot of lubricants on drug stores have chemicals which can inhibit the sperms from hitting their target.

Stress
Stress can be harmful to your life but it probably won’t inhibit your chances of getting pregnant. We hear stories of people getting pregnant at the worst times of their lives. We also hear of people who try so hard to get pregnant and succeed when they stop worrying about it.

Smoking
It is recommended for both partners to quit smoking. Smoking is bad for you in many ways but it is known to decrease sperm count.

Alcohol (Yang Islam dah tentu taklah kann???)
Limiting alcohol may help. Excessive alcohol may affect fertility.

Heat
Do temperature of testicles make a difference? People often ask if hot tubs and saunas affect sperm counts and data suggests that repeated heat to the testicles may negatively affect sperm or may decrease sperm count. So, probably avoiding frequent hot tubs and frequent saunas is going to be good advice.

Help
Most couples will conceive within one year of regular unprotected intercourse. After that one year mark, you may both go for certain fertility tests. It is estimated that 40% of difficulty in conceiving is attributed to female, 40% male and the remaining 20% is both or neither.

Uolss juga boleh cuba join community2 and forum2 TTC such as Trying To Conceive Club Malaysia dan sentiasa consult doctor uolss... Iolss Alhamdulillah tak sampai ke peringkat begitu.... Apa2pun, iolss sentiasa doakan uolss2 semua yang TTC supaya cepat2 preggy dan cepat2 timang anak...Ikhlas dari hati iolss, tak ada tipu2 atau dibuat2 punya...sebab iolss faham perasaan tu... Kan orang selalu kata, hanya orang yang merasa jer yang akan tau macam mana rasanya... Yup, this is it... I understand uolss I do really understand... Sebab iolss jenis orang yang suka letakkan diri di tempat orang lain, cuma orang jer yang tak reti2 nak letakkan diri di tempat iolss...erkss...apakah...muahahahaha...itu cerita lain... nanti kita cerita kalau ada rezeki...

Iolss doakan yang terbaik buat uolss semua and my doa is with uolss.... Sebab iolss sayangkan uolss semua...Sincere.... In Shaa Allah, mudah2an rezeki uolss sampai juga akhirnya... Doa dan mohon pada Allah tanpa jemu dan jangan sesekali putus asa... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Trying To Conceive??? (TTC Story), diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, April 15, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

42 comments:

  1. Terima kasih berkongsi kak..Mudah mudahan ada rezeki Fiza jugak...aminnnn

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, mudah2an fiza... akak doakan yer...

      Delete
  2. Bagus entri ni especially to newly weds... and seronok bila tengok Ash sihat dan membesar dengan baik sekarang... bab anak dan zuriat ni besar jugak peranan misteri kehendak Allah swt... atau hikmah-hikmah tertentu... :D

    Tapi... betul... physically healthy penting juga... sapa-sapa nak produk Shaklee boleh order melalui contact form kat my blog...huhuhu... sempat jugak iklan serba sipi... boleh kan sis? huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer promote kat iolss... hik hik hik, iolss ok jer...

      Delete
  3. Amin ya Rabb..semoga cik pon dapat timag babay cepat2..tak sabo rase nya nak belai2 anak sendiri..asyik belai2 anak buah je...huhuhuhh..
    kekadang penant jugak menant..tapi kuasa Allah kan..mungkin ade hikmah nye nape DIA belom nak kasi rezeki lagi kat kitta laki bini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. iolss doakan cik yer .... In Shaa Allah, ada rezekinya tu nanti, Allah knows what's best for us...

      Delete
  4. Set Kesuburan Shaklee tu Kak Farah amik apa? Hehehe...

    ReplyDelete
  5. BERSABAR DAN BERDOALAH..REZEKI ITU PASTI ADA :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Allah pasti akan memberikan rezeki kepada kita ketika dia mengkehendaki...

      Delete
  6. akak mengandung lps 3 bulan kawin. then dpt adam ms 1st anniversary... good sharing dear ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah cepat tu kak, macam Farah dan hubby memang planning tunggu job confirmation, sebab masa tu baru lepas tukar job...

      Delete
  7. ye dear, nak TTC perlukan kesabaran yang tinggi. Tak boleh berharap sangat namun tak boleh juga berputus harap bila tidak berjaya. Semoga pasangan yang nak TTC akan lebih bermotivasi dengan perkongsian farah ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, mudah2an mereka lebih bermotivasi selepas ni...

      Delete
  8. Rezeki datang dariNya...kita hanya berusaha

    ReplyDelete
  9. waaaaaa.. ti kalau dah get married memang ira tunggu2 entry kak Farah.. =)

    ReplyDelete
  10. sentiasa brusaha & brdoa pasti ada juga rezki kan sis..insyallah setiap pasangan yg berumahtangga pasti inginkan zuriat.lya pun mcm tu juga :)..insyallah andai dah sampai jodoh

    ReplyDelete
  11. Btl tue akak.. hanya mereka yg pernah berada di situasi TTC sahaja yang tahu apa perasaannya kan.. yang penting jangan putus asa.. dan banyak2 berdoa kat Allah...=D

    ReplyDelete
  12. Salam... sama lah dengan perasaan saya dulu. maklumlah kawin umur dah 30. jadi orang sekeliling harap saya akan terus mengandung. betul2 buat saya stress bila asyik tanya dah lekat belum? tapi kalau dah rezeki tu, lepas 3 bulan saya disahkan mengandung. alhamdulillah.... kadang2 tu kita ok je tapi bila orang asik tanya jadi tension tau. Apa yang penting, jgn stress, stop all the fast food + asam + jeruk + junk food, start makan asid folic dan relax je... insya Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. keadaan orang sekeliling pun penyumbang faktor stress...eh iolss kahwin pun masa umur nak cecah 30 tahun... sama pulak kita...

      Delete
  13. terima kasih diatas perkongsian adik...sangat2 berguna perkongsian buat mummy2 yang ingin mencuba preggy kan....

    ReplyDelete
  14. TQ kak atas perkongsian yg btl2 beri byk manfaat..kita hanya merancang..Allah yg tentukan kan?usaha je n doa..In Sha Allah..Allah tu Maha Adil.. ;)

    ReplyDelete
  15. berguna bila dah kahwin nanti ...

    ReplyDelete
  16. Kepada mereka2 yg ttc, semoga korang2 dimurahkan rezeki, jangan putus asa, teruskan berusaha dan berdoa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, kita doakan mereka sama2...

      Delete
  17. memang bahagia dapat merasai waktu kehamilan dan pengalaman bersalin...

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah Allah bagi rezeki anak cepat... Dia tau akk ni selalu kene tinggal somi, dibagi Nya kawan cepat2...hheee..

    solat hajat dan istikharah supaya Allah tunjukkan jalan dan permudahkan, insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. iolss pun selalu kena tinggal somi kak...he he he...tu sebab kena ada Ash teman mummy...

      Delete
  19. Aminn. thanx akak untuk entry ni.. yes, hanya yang alami tahu kan macam mana rasa.. apapun memang betul jangan stress. kawan2 Ros pun ramai yang cakap jangan stress sangat.. enjoy moment berdua tu dan jangan pernah berhenti berdoa :)

    ReplyDelete
  20. thanks sharing kak. yumida pun consume shaklee skrg ni. mungkin faktor stress jugak kot puncanya. hmm..mudahan dimurahkan rezeki buat yumida n kengkwn.

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah... Setiap org lain rezekinya kan kak... Yg penting usaha, doa dan tawakal..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia