Home » , , , , , , , , , , » Am I Pregnant??? Macam Mana Nak Tahu Uolss Hamil??? ^_^

Am I Pregnant??? Macam Mana Nak Tahu Uolss Hamil??? ^_^

Tu dia, gambar lama semua keluar... bha ha ha... Am I pregnant??? Bom kebabom lah kalau ya... Not yet not yet...and Ya Allah, please not now...bukan menolak rezeki dari Allah SWT tapinya I know my limits and iolss tahu kemampuan iolss setakat mana buat masa sekarang ni.... Costing for a baby right now bukannya murah ok??? Tak macam dulu2...betul tak??? So, iolss ni kira2 ukur baju di badan sendirilah uolss... hu hu hu...giteww.... tak apalah yang pentingnya kualiti (In Shaa Allah) bukannya kuantiti.... Hurm...ini untuk diri iolss bukan maksud siapa2 yer... Kalau ada sesiapa yang nak salah anggap tu, iolss tak boleh nak salahkan uolss.... Besides, luka dalam caesar ni pun belum pulih sepenuhnya lagi.... and my condition as Plasenta Previa patient pun nak kena diambil kira... 

Habis tu??? Dok sibuk up entri pasal ni kenapa??? Tak ada...ini semua hasil dari pertanyaan Ros Reeza dari entri INI dan kan iolss dah kata, uolss tanya iolss jawab...hik hik hik... Sebenarnya dah cerita dah pasal macam mana iolss found out yang iolss preggy dalam entri INI dulu... Tapi tak adalah detail melaut bagai sangat...cuma nak khabarkan pada masa tu iolss preggy... *_^

Untuk Ros... sebenarnya, masa akak TTC dulu... akak memang planning to TTC... maksudnya tiada istilah tiba2 jer preggy...muahahaha... sejak dari nikah dan kahwin... akak memang monitor akak punya menstrual cycle... dan how do I do this??? Ala tak banyak kerja pun, cuma pakai apps dalam Ms. Apple yang akak download untuk monitor menstrual cycle. Preggy kan Ash memang tak ada simptom langsung...langsung2 tak ada... *_^...Makanya, akak monitor menstrual cycle jer... Setiap bulan gigih berusaha kami suami isteri (uikk ni pun nak cerita ker? bukan maksud nak cakap kotor ek??? iolss nak bagi penjelasan)....So, tiba bulan March 2013, menstrual cycle dah tak betul, langsung tak datang2 bulan... masuk bulan April 2013 pun sama....Therefore, on 20th April 2013, dengan rasa sejuk hujung2 tangan... beli UPT... then buat UPT... kat office ko masa tu...punyalah excited giteww... buat... and sepertimana penampakkan imej kat atas tu.... pada 20/4/2013... appear-lah 2 bar... 

Tak percaya lagi masa tu...macam tepuk2 pipi dan rasa dalam alam mimpi jer... and then, sekali lagi, lepas 3 hari, buat UPT lagi iaitu pada 23/4/2013.... dan hasilnya sama 2 bar... he he he.... diam dulu tak inform mysuami... masuk weekend... baru pergi gynae sama2 dan confirmkan...

Inilah dia Ash masa 7 weeks dalam tummy mummy dia... ^_^... Alhamdulillah semua dah selamat sekarang... *_^... 
 
Sedikit info tambahan yang dipetik dari SINI 
 
Bukan semua wanita yang baru disahkan hamil mempunyai simptom awal yang sama. Pening kepala, mual dan muntah adalah tanda2 kehamilan biasa apatah lagi jika diikuti dengan lambat datang haid.
 
Bagaimanapun, ada wanita yang tidak langsung mengalami tanda2 tersebut. Macam iolss. Adakah ia normal? Jangan risau tentang hal tersebut, sebenarnya tanda2 kehamilan setiap orang adalah berbeza2. Ini kerana badan manusia memberikan tindak balas yang berbeza antara satu sama lain. 
 
So, let's check it out, tanda2 kehamilan yang mungkin dialami oleh sesetengah daripada weolls tetapi tidak dialami olwh wanita lain yang melalui tanda kehamilan mual dan muntah. Bagaimanapun, jangan risau dengan tanda2 kehamilan uolss sebab it's actually menunjukkan janin yang dikandung adalah sihat walafiat... 
 
1. KELUAR LENDIR
Kehadiran cairan atau lendir berwarna putih atau kekuningan dari faraj uolss. Tanda ini jarang dialami oleh wanita hamil. Ia menyebabkan uolss berasa tidak selesa dan akan kerap menukar seluar dalam. Peningkatan hormon dan peredaran darah pada faraj dalam badan ibu yang baru hamil menyebabkan lendir keluar lebih banyak daripada biasa. 
 
2. KEMBUNG DAN KEJANGKesakitan di bahagian perut seperti masuk angin membuatkan bakal ibu akan mengalami kejang dan kembung perut. Simptom ini tidak dialami oleh semua wanita hamil. Seeloknya elakkan makanan seperti taugeh, brokoli, kobis dan bunga kobis. 
 
3. TERKENCING
Tiba2 uolss rasa mudah terkencing sekiranya sedang ketawa, bersin, batuk atau mengangkat objek berat. Puncanya kerana kawasan pundi kencing terbuka kerana ada janin sedang membesar dalam rahim uolss. Rajin2lah buat latihan kegel dan jangan menahan air kecil. 
 
4. BERDENGKUR
Mungkin sebelum ni uolss tidak pernah berdengkur ketika tidur tetapi bila baru disahkan hamil, tidur uolss diiringi dengan dengkuran kerana berlakunya radang pada membran yang menyebabkan lendir mengganggu pernafasan. Yesss, iolss tiba2 tidur berdengkur uolss masa tu...bha ha ha...bayangkanlah... nasib mysuami tahan walaupun dia tegur kannn??? *_^...Sekarang tak ada dah... hik hik hik...
 
5. MUDAH BERPELUH
Tentu uolss akan perasan yang secara tiba2 badan uolss mudah berpeluh walaupun cuaca tidak panas. Hal ini berlaku disebabkan peningkatan metabolisme badan dan peredaran darah dipam ke seluruh badan maka suhu turut meningkat... Memang iolss kuat berpeluh secara tiba2... asyik panas jer badan...  
 
6. MASALAH KULIT
Tiba2 muncul jerawat di wajah uolsss (iolss tak ada, ok jer... he he he...nasib... ) dan beberapa masalah kulit lain seperti tompokan hitam di wajah dan sebagainya. Jangan bimbang kerana ia masalah ketika hamil sahaja akibat badan mengeluarkan melanin lebih banyak sehingga menyebabkan tompok2 hitam pada muka.  
 
Itulah dia antara tanda2nya and iolss pulak 3 jer cara nak identify... satu menstrual cycle... dua tidur berdengkur dan tiga mudah berpeluh... Tak banyak ragam dan tak banyak kisah... Moments yang iolss happy sepanjang Ash  ada dalam tummy.
 
*Harapnya entri yang panjang lebar ni dapatlah menjawab pertanyaan Ros tempoh hari... *_^  

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Am I Pregnant??? Macam Mana Nak Tahu Uolss Hamil??? ^_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, April 14, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

76 comments:

  1. Replies
    1. yup untuk kegunaan pada masa akan datang...

      Delete
  2. Betul kak... Mmg x smstinya muntah ke pening bagai... Sy pun simtom sng je, tgk suami sy len mcm je... Try la test klu nk thu... Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. uik lain macam, macam mana tu maria???

      Delete
    2. Mksdnya suami sy yg mabuk2 dan pning2 serta demam2 dan x blh bau yg wangi... Hehe

      Delete
  3. Alahai teringinnya nak pregnant semula setelah 9 tahun... Dah tak ingat dah macamana mengandung dan melahirkan dulu... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah kalau ada rezeki who knows kannn?

      Delete
  4. Replies
    1. sama2 kita berkongsi pengalaman sesama kita...

      Delete
  5. haha ingatkan betul Farah pregnant. Excited dah ni tengok result kat pregnancy test kit tu tadi haha. Wajib simpan tu bikin pusaka, sama macam kenit dulu hehe.

    Kos jaga baby skrg dah mahai, serba serbi mahai. tapi, kalau dikurniakan rezeki terima saja kan dear. Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, dah agak dah pasti ada yang terkejut... ^_*

      Delete
  6. correct2x..me agree.. ;) 2nd pregnancy ni sgt different dgn 1st dulu..mudah2 an bby selamat..amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah mudah2an... semoga sentiasa dilindungi dan segalanya dipermudahkan yer...

      Delete
  7. tak dpt d gmbrkan prasaan time mgetahui hamil kan sis..klau lya msti trus lompat bintang aha.tak da sis gurau je hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiiii kemain lagi dia, lompat bintang...

      Delete
  8. alahai...terus terasa nak preggy lagi...x leh lupa the best moment tuh...hehehehe....calon lak xde...

    ReplyDelete
    Replies
    1. indah kan pengalaman tu kak... tak apa pelan2... adalah calonnya tu nanti... i'll pray for you...

      Delete
  9. doa bagi kat akak la pegnen farah,
    nak anak seniri, amiin
    mintak anak orang payah nak dapat
    mih3

    ReplyDelete
  10. makseh farah cantik..berkongsi tips2 nie..hihi..
    mana tau esok lusa cik akak nikah ada bb bagai...boleh gak godek2 ilmu dari farah nie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 cik akak, sekadar berkongsi pengalaman dan juga pembacaan...

      Delete
  11. Assalamualaikum Farah, sheila pun dok menunggu simptom mengandung semua ni. tapi takda. tahu2 naik double line. syukur alhamdullilah. even period tak teratur selama 1 tahun lebih sejak nikah. Allah beri jua kami peluang rasai indahnya pengalaman ni... sheila ingat Farah pregnant lagi. hiiihiiii bolehlah ash dapat adik :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah rezeki Sheila, Farah tunpang happy... uishhh dak aih... belum lagi... ini dinamakan family planning...

      Delete
  12. sama la..masa ngandungkan yaya memang xde simptom ape2 pn..period memg da xbetol..malas nak amk port sgt..ad tu ad ler,xde cube lagi..hehehehe..siap angkt brg pindah masuk umh baru..tolak sofa,peti ais bagai.pendek kata segala mcam bnda berat la..sedar xsedar da lambat dlm 4 mggu..haaa..bole lgi wat bodoh camtu..ttibe suami ajak p klinik cek..haaa hamik kau! da 2 bln budak da ad dlm perut... tperanjat bkn kepalang..mmg xd lgsg tnda2 cam org preggy.. xpercaya pnye psal,blik umh wat lg 5 UPT..sumenye +ve..menangis bkn kepalang sebb mmg nak sgt anak..syukur allah makbulkn doa kami..setahun lepas cesar,mengandung lg..tp kali ni ad tnda..mual2 dipagi hari..tghari wat UPT,+ve..tapi syg,allah lebih myayangi dia..sy keguguran tatkala kandungan mcecah 3 bln.. :(
    sampi la ni,anak yg 1st da 2thn 3bln sy masih lagi mncuba utk mgndung lagi..smga allah kurniakn rezkinye pada kami.. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, mudah2an, iolss doakan yer... moga ada rezeki datang bertamu...

      Delete
  13. good info ni farah... thanks dear..

    ReplyDelete
  14. wow...Teringat plak 12 tahun dulu semasa buat pregnancy test pertama, Meloncat sakan. Hubby terus buat solat syukur bila tgk ada dua line. HEHEHE

    ReplyDelete
  15. hehe.. ecah masih budak2 ni pun. bila baca entry mummy ash ni, terus rasa macam... "wahhh bestnyaa dah jadi ibu.." tnggu my turn lmbat lgi .. agagaga =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah one fine day akan sampai waktu dan ketika itu...

      Delete
  16. Good Sharing kak..doakan untuk Fiza ye :) dapat jadi geng Ash nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure fiza... akak doakan fiza dear... In Shaa Allah, moga2 ada rezeki fiza

      Delete
  17. wahhh terasa baru 3 bulan lepas lahirkan si kembar akak.. kenangan manis lahirkan si kembar.. semuanya di permudahkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah tahniah kak sebab dapat kembar, iolss tumpang happy untuk akak... ^_^

      Delete
  18. dalam kita gembira dgn anak2 kita ada pulak kanak2 yang mati kena dera..
    jemput baca di blog kasutmerahmama@blogspot.com kes dera Ellysha Natasha di Sarawak

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedih kalau baca cerita kes penderaan kanak2...

      Delete
  19. mm.. dulu time mdm merandung, tak tau pun merandung.
    alih2 dah gugur jek..
    sobs....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak apa In Shaa Allah mudah2an ada rezeki lain... ^_^

      Delete
  20. ingatkan farah preggy utk kali ke 2 tadi.......hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. haippp belum lagi bakal besan... hi hi hi

      Delete
  21. nice info..thx for sharing.
    bestnya klu ada baby ni.hehehe :)

    ReplyDelete
  22. yessszzaaa.....inilah faktanya kalau pregnant....

    ReplyDelete
  23. bestnya tak banyak ragam..jerawat saya penuh kat muka sekarang ni, kepala pulak selalu sakit. huhuhu.. layankan jela. :)

    ReplyDelete
  24. kak Alycia lambat sikit tau pregnen.. dah 8 minggu baru nmpak...

    ReplyDelete
  25. Good info, memang pengalaman mengandung setiap orang berbeza3 kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu yana setiap orang berbeza... anyway nak ucap congratss lagi sekali... ^_*

      Delete
  26. kakkkk..memula baca tajuk dah terkezut..hihihi..
    bagus info nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha ... akak dah agak mesti ada yang terkejut tak pun berdebar2... hik hik hik... belum lagi...

      Delete
  27. setiap pembawakan tu berbeza beza walaupun dah pernah ngandung lebih dari sekali..dulu masa ngandung mmg ada mual2 n xleh bau goreng2...parah parah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah N perasan ada orang agak teruk alahan dia...

      Delete
  28. setiap pembawakan anak tu berbeza....mengandungkan yg lelaki ni mual dari petang sampailah pukul 9 mlm....yg pompuan pulak ade yg xleh bau wangilah...tak boleh makan atau minum sebarangan lah...macam-macam kalau alahan mengandung ni..

    ReplyDelete
  29. setiap org berbeza kan

    alhamdulillah.dipermudahkan juga akhirnya kan :)
    akhirnya dapat la ash.peneman hati mommy skrg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, syukran atas rezeki Allah yang satu ni CikSu...

      Delete
  30. insyaAllah dpt jadi panduan di masa dpan nanti. tq kak farah :)

    ReplyDelete
  31. Nice info.. Cant imagine myself carrying another human in my belly. Wow. Thats a really BIG miracle.. Uhuu.

    ReplyDelete
  32. Thanks...semoga ianya berguna satu hari nanti, insyaalllah...

    ReplyDelete
  33. kekdang ade jugak symptom2 mcm tu kat cik..tapi belom ade rezeki lagi nak timang baby...hikhikhik.

    ReplyDelete
  34. wa.... pakar motivasi dah Farah sekarang ni...
    takpe Farah... Allah tahu kekuatan kita. Macam akak, masuk anak ke 5 ni, rezki Allah ebih mencurah2 lagi. Kdg2 tak sangka dah 5 anak. hehe

    ReplyDelete
  35. ecah mula2 takde tanda2 pregnant langsung..xde muntah,pening,loya n simptom2 ibu mengndung tu semua takde..n masa tu belum lewat pon lagi period..tapi naluri tu kuat sangat2 cakap ecah pregnant walaupon belum lewat period..xtao la nape rasa cmtu..last2 beli upt tengok2 ade 2 line..pegi check dekat hospital umra n doc confirmkan ecah pregnat walaupon belum lewat period..hehe..

    ReplyDelete
  36. gud sharing..biasa baca yg orang kopipes je..ni lain sket..tp wat ms ni blm ada lg sume tanda2 ni..tgh TTC jgk ni..tq sis for sharing..btw, kite follow sini ;)))

    ReplyDelete
  37. yup betul tu farah. very gd sharing ni !

    ReplyDelete
  38. Sebenarnya setiap org punya simptom yg tak sama Farah. Kakak macam Farah tak ada mabuk bagai. Cuma nasib baik menstrual circulation kakak kita tetap itu yg mudah nak pergi check...

    ReplyDelete
  39. terima kasih ilmunya... acik tak tahu soal nie semua

    ReplyDelete
  40. assalamualaikum farah...perkongsian yg baik tapi betul ckp kakzakie kat atas ni semua org berlainan simptomnya...

    ReplyDelete
  41. Good info, memang pengalaman mengandung setiap orang berbeza-beza kan. Saya mmg xde muntah2 lansung, ngidam pun xde ... Empat2 pun camtu, cuma mmg kuat mkn, coz cepat lapar, asyik nak terkucil jer ... Cuma masa mengandung anak ke-2 tu kena semput, ...

    ReplyDelete
  42. hihi,..thsnx kak farah.. buat entry khas ni :) menjawab segala persoalan dari Ros. hihi. tq sudi melayan!

    ReplyDelete
  43. niice info kaka..blm ada pengalaman lagi ni tapi blh menambh pengetahuan untuk masa akan datang..hihihi

    ReplyDelete
  44. good sharing. banyak tanda-tanda bergantung pada individu. yang pasti pregnant mmg best =)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia