Home » , , , , , , , , , , , » Mempelbagaikan Kegunaan Stroller...

Mempelbagaikan Kegunaan Stroller...

Gambar ni diambil semasa Ash berusia 41 hari... tapi disebabkan nak cerita pasal mempelbagaikan kegunaan stroller... ahakss... kita tempek gambar dia dalam stroller yang ada satu ni jer... Bha ha ha... 

Jadi mummy yang kebanyakkan pada masanya uruskan rumahtangga dan Ash seorang diri iolss rasa macam tiba2  diriku ini semakin ligat berfikir dan kreatif pulak... Ahaksss sangatlah perasan... Eh, Abah Ash mana??? Abah Ash ada tapi most of the time sibuk dengan tanggungjawab2 lain... Nak2 lagi musim catuan air ni... memang busy and standby memanjang... hua hua hua... Tapi iolss chillex jer and tak kisah pun... sebab iolss to be honest jenis yang independent dan moat of the time banyak buat sesuatu perkara tu sendiri... Jadi wondermummy haruslah hebat kann???  Silalah meluat dan muntah rainbow yer... Nak kecam pun kecamlah.. Tapi itu kenyataannya... 

So, bila sorang2 nak manage segala bagai benda plus dengan ada Ash... memang challenging... mak2 fahamlah apa yang iolss maksudkan ni... Makanya, apa saja resource yang ada kita gunakan sebaiknya... Contohnya stroller uolsss... 

OUTDOOR
Dah tentu2 stroller ni untuk kegunaan luar... bawak anak gi shopping mall, gi ambik angin petang kat taman kannn??? Or apa2 saja aktiviti outing yang bersesuaianlah... Hik hik hik... 

Ada lagi kegunaan outdoor yang uolss mungkin buat macam iolss dan mungkin jugak tak pernah terfikir... hik hik hik... 

Jemur Baju Di Ampaian
Nak jemur baju takkan nak tinggalkan baby kecik seorang diri kat dalam rumah??? Baby mana boleh ditinggal bersendirian... haruslah kena pantau selalu kann??? Makanya, ambil stroller dan letakkan di dalam stroller... lega hati baby ada dekat dengan kita... Bha ha ha ... nak gardening pun boleh cenggini... Alhamdulillah, Ash tak banyak kisah... tapi kena pakai akal sikitlah nak bagi dia diam dan tak meragam dalam stroller tu... susukan siap2 bagi kenyang, atau letakkan mainan bagi dia leka atau tidurkan dia dan letak dalam stroller... lagi sonang kojo... 

Basuh Kereta
Iolss kalau sempat memang akan basuh kereta sendiri.. malas nak hantar kedai... macam tadi jugak, takkan nak biarkan Ash sorang kann??? So again, stroller jugalah tempatnya... As long as Ash dekat dengan iolss... dan senang nak pantau... Tapi basuh kereta sendiri ni, memang lambatlah jadinya berbanding sebelum ada Ash... kena sulam Ash dengan aktiviti membasuh tu... basuh kereta kan lama, jadi tak semestinya dia nak tidur jer or nak duduk diam jer kat stroller tu.... 

INDOOR
Macam2lah uolss yang iolss buat dan sambil tu suruh Ash duduk diam2 dalam stroller tu... Basuh baju, berus baju, gosok baju, kemas rumah, mop lantai, masak dan makan... Muahahaha... segala bagai stroller jadi mangsa... 

Dengan tu kerja iolss pun berjalanlah dengan jayanya... Ada kemudahan kita kenalah gunakan sebaiknya dan lenjanlah stroller tu sementara masih boleh dipakai kannn??? Sok sok kalau dah jadi muzium, muziumlah selamanya... enjoy and cherish every moment of it kann??? 

Ini cara iolss, setiap orang ada cara mereka yang tersendiri dalam menguruskam rumahtangga dan anak masing2 dan kalau uolss2 yang ada anak kecik tu rasa cara iolss ni boleh diterima akal dan logik and nak try jugak... cubalah... apa salahnya... ^_*... Kalau dah besar anak tu, lain pulak cara pengiraannya kann? Tentang bagaimana nak uruskan rumahtangga dan mereka at the same time... 

*Dah tak bawak stroller sangat kalau outing sebab Ash tak nak duduk dalam stroller kalau outing, dia lagi prefer duduk dalam baby carrier dia... ha ha ha... Stroller tu jawabnya tunggu besar sikitlah baru bawak... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Mempelbagaikan Kegunaan Stroller..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, April 11, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

31 comments:

  1. Kena bijak dan kreatif bila dah jadi mummy ni Farah.
    Tapi kakak dulu lebih banyak mendukung dari guna stroller.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau biasa tak apa kak, dukung sambil2 buat kerja.... Farah ni tangan tak berapa nak kuat sangat... lagi2 Ash boleh terasa bila dukung dia...

      Delete
  2. dengan ada stroller ni, dapat lah mummy buat kerja lain kan..nanti dah besar boleh berjalan tak gune sangat dah stroller tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah bayangkan, kalau berjalan mummy sibuk buat kerja ke sibuk kejar dia... ha ha ha...

      Delete
  3. memang takleh ditinggalkan baby kalau kita sedang buat keje.Tulah gunanya stroller kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kenit, salah satu cara nak baby sentiasa dekat dengan kita...

      Delete
  4. Yer la..baru tahu pasal kegunaan kat dua tempat yg akak bagi tahu tue.. semasa jemur kain n cuci kereta.. kenapa la sblm nie tak terpikir pn yer..btw kreatif la akak..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah biasa buat semua sendiri, tu yang boleh tersampai idea tu farah...ha ha ha...

      Delete
  5. senang guna stroller kalau kita nak keluar beli barang dan sebagainya,

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ija... pakai baby carrier pun senang juga...

      Delete
  6. mmg selalu guna stroller cam ni masa anak2 masih bayi lagi.situ mama situ lah stroller.lagi satu barang ni dah jadi mcm turun temurun..dari abang hingga ke adik guna stroller yang sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah kalau selagi elok dan boleh digunakan kita gunakanlah ye tak?

      Delete
  7. dulu masa Adam kecik sekejap jer guna stroller.. tak suka duduk dalam stroller huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni samalah juga penyakitnya ni si Ash, tapi yang dia tak suka duduk dalam stroller tu kalau pergi berjalan kat mall or outing.... kat rumah ok pulak... hu hu hu...

      Delete
  8. sama ngan akak la dik...tp x ingat la mana ntah stroller Dania tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dania dah bosar dah jadi anak daro dah pun kak, tentu2lah tak ingat kat mana ...he he he...

      Delete
  9. saya banyak guna baby carrier sebab kete comel..nak berbelanja susah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama kelamaan iolss pun prefer baby carrier Mar...

      Delete
  10. Mak akak jaga cucu barunya pun guna stroller sebab tangan tak berapa kuat. Pergi dapur ke, solat ke, apa ke..semua pakai stroller. Heheheheheh. Janji, kerja siap kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, janji kerja siap kak... he he he...salam jumaat kak...

      Delete
  11. a'a kan. banyak kerja yang mummy boleh settlekan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang banyak kerja yang mummy boleh settlekan ros.... mudah jadinya...

      Delete
  12. wah.. Ash dah berjalan merata tempat lea kalau dah ada stroller tu yea.. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. segenap pelusuk rumah semua dia jalan...

      Delete
  13. X pnh plak guna dlm.umah stroller tuh wlupun beranak dua dh.. Hihi... Kreatif akk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa jadi kreatif maria...hik hik hik... kalau nak kerja berjalan dan tak nak rumah serabut...

      Delete
  14. wahhh best la plak stroller nie kan sis ada byk kegunaannya :)

    ReplyDelete
  15. kalau dah ada baby tu buat kerja pun kena cepat...kalau tak mesti berperang punya.....nak makan laju jer.......

    ReplyDelete
  16. sonang keje mummy nye kan..lebih baik macam ne daripada di biarkan sendiri..malang tak berbau..

    ReplyDelete
  17. hihi..kalau kat sarawak nie..jarang depa pakai

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia