Home » , , , , , » Japanese Dumplings: Gyoza...

Japanese Dumplings: Gyoza...

Source Extracted from Google
Tu diaaa.... Tekak Jepun datang lagi!!!! What's on my mind now??? Gyoza, gyoza, gyoza...nak makan gyoza... Dah terbayang2 dah kesedapan gyoza yang dikunyah dalam mulut ni...Ahaksss, melampau tak expression iolsss??? But serious uolss, this is one of my fave. Yummeh!!! All time favourite iolss... Ada siapa2 yang satu kapal dengan iolsss??? *_^

Apa Itu Gyoza???

For sure makanan Jepun lah kann??? Dah namanya pun Japanese Dumplings giteww... Gyoza ni sebenarnya adalah makanan yang berasal dari China, tapi popular di Jepun. And Gyoza ni seakan2 dim sum sikit2. Kalau di negara2 China dan Jepun, atau di non-halal restaurant isinya dah tentulah daging khinzir uolss... dan juga campuran sayuran, bawang, halia dan bawang putih. Tapi bagi halal restaurant, usually, Gyoza ni akan diisikan dengan udang/daging/ayam dan juga campuran sayuran, bawang, halia dan bawang putih. Dan selalunya Gyoza ni dihidangkan dengan soy based dipping sauce. 

Nampak cam simple jer kan gyoza ni, tapi proses nak sediakan gyoza ni boleh memakan masa yang lama jugak. Kulit gyoza tu pulak diperbuat daripada tepung dan air... boleh dibeli siap kat frozen area kat supermarket selalunya. Bentuk gyoza, macam uolss nampak kat atas, bentuk half-moon..ha ha ha, ingat shawl jer ada half moon??? *_^

Gyoza boleh dimasak dengan cara rebus, steam, pan frying ataupun deep frying. Selalunya yang menjadi pilihan iolss adalah pan frying. Minyak yang digunakan untuk goreng gyoza ni pun tak perlu banyak sikit jer... dan cara nak goreng senang ajer... goreng sampai kulit gyoza tu jadi golden brown colour. Lepas dah goreng makan panas2 memang terbaik... he he he... Selalunya Gyoza ni dijadikan appetizer dalam food course. 

Di Mana Nak Dapatkan Gyoza atau Makan Gyoza???

Buat sendiri, terus terang iolss tak pernah lagi explore, tapi rasa2nya nak jugak belajar buat ni, senang kalau teringin terus buat jer... hi hi hi.... Tu pun kalau ada masa dan rajinlah iolss...Kalau tak ada masa or tiba tak ada mood... Kirim salam jer lah jawabnya... Tapi, selalunya iolss akan makan gyoza di restaurant yang serve teppanyaki. Cuma kalau langkah kiri tu, gyoza is not being served on that day ataupun gyoza dah habis. Kalau langkah kanan,memang heaven dapat makan gyoza ni. 

*Cerita punya cerita tentang gyoza, memang tengah berazam nak pergi makan gyoza ni... sambil2 tu boleh sulam dengan my fave beef teppanyaki... dah alang2 kan? Sekali jalan, kita enjoy jer lah the food... Tapi yang pastinya kena angkut Ash sekali lah... Rugi Ash tak boleh makan lagi...hik hik hik, Ash tengok jerlah mummy makan dulu yer? Nanti dah boleh makan mummy suapkan... Sian pulak kat Ash....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Japanese Dumplings: Gyoza..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, April 29, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

31 comments:

  1. first time dgr sbb lya tak pernah mkn makan jenpun nie :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap lya, seriously sedap... cubalah rasa kalau ada peluang...

      Delete
  2. Singgah BW sampai sini.. belum lunch.. nampak ni.. mcm sedap jer... salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap, thank you for dropping by and done follow you... ^_^

      Delete
  3. nampak sgt sedap kak. saya memang suka makan jenis2 dumpling ni

    ReplyDelete
  4. N baru nak buat tapi dim sum la.. tak sabar nak beli bahan :D

    ReplyDelete
  5. Singgah kembali..
    ya Allah rindunya kak farah. Alhamdulillah happy sangat-sangat sekarang , lupakan segala kesedihan hehehe . Terima kasih akak sebab sentiasa ingat carl selalu.

    ReplyDelete
  6. sedapnya kalau dapat makan sekarang ni..nyum²

    ReplyDelete
  7. mcm bntuk karipap jer..
    hehe..
    karipap jepun nie..
    saja je tukar nama kasi gempak :p

    ReplyDelete
  8. Akak suka, tapi sekarang nie nak dapat gyoza yang sedap, amatlah susahnya. Isinya cinonet jer. Gyozanya pun leper jer. Kadang2 kat tepanyaki resto tu, macam tak puas hati betul. Betullah, kalau nak makan gyoza sedap, kena makan kat buffet dim sum. Kuah cili cicahnya pun sedap. Tapi kalau kuah cicahnya tak sedap, potong selera juga la kan...

    ReplyDelete
  9. wahhh....gyoza nampak macam sedap owww,,pernh buat dumpling sendri, tapi tak menjadi. hahahha

    ReplyDelete
  10. dah rupa macam dumpling je dik..siyes x pernah makan...

    ReplyDelete
  11. Isk isk kalau bab makan nie nak gak cik akak cuba.
    Janji sedap hihi

    ReplyDelete
  12. selalu tgk dalam drama makan ni.. nampak nyummyyy.. hurmm

    ReplyDelete
  13. Mmg tak pernah mkn...tak tahu boleh masuk ke tekak ke tidak...

    ReplyDelete
  14. bunyi macam gangster dah..hahaha..
    tak berapa minat makanan jepun.. sushi pon tak bleh prgi..:(

    ReplyDelete
  15. Aku alah makanan jepun.. gerenti muntah..

    ReplyDelete
  16. oo..dumpling versi jepun ya kak. kalau korea dia ada goreng

    ReplyDelete
  17. bentuk tu dah kerap juga nampak . tapi namanya baru dengar . dumpling masak sup bersama mee pun sodap ...

    ReplyDelete
  18. baru pertama kali mama dengar, macam sedap je farah... :)

    ReplyDelete
  19. ooo tak pernah try lagi ni... nanti kena cari...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia