Home » , , , , , , , , » Bermain Ayun Kaki Mummy!!!

Bermain Ayun Kaki Mummy!!!

Adoiii balik2 cerita Ash ye tak? Balik2 cerita Ash...bha ha ha...naik bosan uolss iolss rasa... ekekekeke... Macam iolss sorang pulak yang ada anak... By the way, Ash nowadays dah pandai dah... ajak mummy main ayun2 kaki ni... Ala, uolss pun mesti biasa punya (bagi yang dah beranak kecik)... dia ajak mummy exercise, suka dan ketawa bukan main dia... Haipp... banyak2 sangat mummy penatlah Ash... ha ha ha...  Jawab Ash... ada Ash kisah ke mummy??? Huwaaaa.... pasrah dan redha jer lah... 

Main ayun kaki??? Macam mana tu??? Macam ni ha... 

Source Extracted from Google
My mum dok bising... Jangan biasakan dik, jangan biasakan... ok... eventhough iolss anak tunggal my mom memang panggil iolss adik... bha ha ha...so jangan pelik...itu nama panggilan iolss kat rumah by my parents...and the thing is sometimes iolss dari dok bahasakan anje kat mysuami pun boleh tersasul bahasakan diri adik... Memang iolss adik punnnn.... Bha ha ha... Mysuami coming to 35 years already this 28th April. Iolss baru jer nak masuk 32 years old... Ahakss...baru jer tu yang tak menghingat tu... Kiranya masuk tahun ketiga-lah iolss bergelar golongan 3 series ni... Tapi betul jugak, jangan biasakan, nanti dibuatnya Ash dera Nek Ma dia... tak ke naya....

Tapi nak jugakkkk...cuma kena pesan dengan Ash leklok, jangan minta dengan Nek Ma, dengan mummy dengan atuk dengan abah tak apa... bha ha ha... Sebab apa??? Degil kan iolss??? Sebabnya... 

Bermain dengan bayi kecil memberi stimulasi kepada anggota badan dan minda mereka. Permainan ayun kaki sesuai untuk bayi berusia 4 tahun ke atas. Alamak, memang tak bolehlah ni, dah kata sesuai untuk 4 tahun ke atas jer. 

Ia mampu melatih kemampuan menjaga keseimbangan dan menguatkan seluruh otot dan kekuatan tangan dan kaki.  

Permainan ini boleh dilakukan di rumah pada bila-bila masa tanpa memerlukan peralatan khusus kecuali tempat berbaring yang selesa untuk ibu atau ayah.

Dengan berbaring, letakkan bayi berbaring di atas dada uolss. Kemudian angkat dan letakkan anak pada kaki uolss dengan membiarkan lutut ke arah dada uolss. Uolsss perlu menahan beban badan bayi.
 
Sekiranya anak mampu menjaga keseimbangan badannya, pegang kedua pergelangan tangannya lalu gerakkan kaki uolss mendekat dan menjauh dari wajah uolss. Tetapi, jika bayi belum mampu menjaga keseimbangan, tahan badannya dengan memegang bahagian tepi badan.
 
Pura-pura hendak menjatuhkannya dan berkata “baaa” dan apabila uolss mendekatkan bayi ke wajah, katakan “caakk..!”...hik hik hik...
 
Diaorang memang seronoklah. Selepas beberapa gerakan, peluk bayi sambil cium dan nyatakan uolsss sayang kepadanya. Ia juga satu senaman mudah untuk membantu ibu mengempiskan semula perut. Mahal ni gym equipment ni, tak boleh beli mana2 tau uolss..ha ha ha...kena mengandung 9 bulan keluarkan baru dapat satu... kalau kembar 2 lah... 

Kredit: SINI

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bermain Ayun Kaki Mummy!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, April 9, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

26 comments:

  1. Haha..che mek smp skrg pun ajak main ini..lenguh kaki ibu..kalo ayah ok la..haha

    ReplyDelete
  2. Eraz pun selalu buat kat Zara.. Hehe..

    ReplyDelete
  3. main ayun2 gitu takpela lagi farah, lagipun main hayun2 atau tom tom bak ni dah biasa sejak kita kecil lagi kan. Kena macam kenit ni time anak2 kecik seronok la kita menghayun dia kat kaki, kena masing2 dah besar dia boleh plak main 'gelongsor' kat kaki kita! Haihh sakit pulak hati kita ni! hahahahaha. Itulah nasib orang berkaki panjang macam kenit hahaha :D

    ReplyDelete
  4. lenguhh.. tp happy kalau tgk anak seronok :D

    ReplyDelete
  5. makin hensem lor cuperboy nie..
    hahaha..
    geram betuil tgk.

    ReplyDelete
  6. ank seronok ibu boleh kempiskn perut :)

    ReplyDelete
  7. aktiviti yang dibuat setiap hari dengan anak..seronok betul dia. mintak banyak kali sampai mamanya semput. bhaahaaa

    ReplyDelete
  8. Bdk2 mmg suka main2 gitu. Kite yg dh besar ni pon best gak klo dpt main gitu. Hahahahaha

    ReplyDelete
  9. tak terbayang cik bila nenek ash main ayun kaki mcm tu..sakit pinggang kang...hihiih

    ReplyDelete
  10. ehehe mesti ash keseronokkan kan sis hari2 d buat mcm tu :D

    ReplyDelete
  11. ecah buat ayun2 tu kat adik kecik ecah. sengih je bila org main ngn dia. hehe.. baby ash suruh mummy buat mcm tu selalu tauuu =p

    ReplyDelete
  12. Hehehe seronok jugak main ayun kaki nie ...
    Dulu2 masa anak2 kecik mmg selalu main ayun kaki ..
    Bila dah besar ni dah tak ajak main dah ..
    Maklumlah mcmmana nak ayun kalau dah berat tak terayun..

    ReplyDelete
  13. titer dulu pon suka dihayung hik3....

    ReplyDelete
  14. seronok main dengan baby camni..suka tgk dorang ketawa tu.comel

    ReplyDelete
  15. amboi seronok lah tu ash kan duduk atas kaki ibu ;)

    ReplyDelete
  16. Mmg syok ke main ayun kaki... Hehe... Si kakak tu nk main lagi dh bsr gtu.. Patah kaki ummi dia nih.. Hihi

    ReplyDelete
  17. selalu jugak buat ni,tapi 2,3 kali je, pastu surrender...kihkihkih

    ReplyDelete
  18. cuperboy ash...mama long ni asyik plan je nak jumpa awak..tp x jumpa2 lagi la....

    ReplyDelete
  19. tringat dulu pon suke men yg ayun kaki tu kat budk2...huuu

    ReplyDelete
  20. bebdk mmg suke kite main camni ngan derang
    apiya dh 4 taon tu pon duk ajak mama jangkuit (nama exercise ni) lg hihi

    ReplyDelete
  21. belum ada anak, hadi tak tahu g..tp selalu buat kat anak buah la..hehe

    ReplyDelete
  22. Anak2 suka main ayun kaki nie...

    ReplyDelete
  23. Ros ngan adik beradik pun suka main ayun kaki masa kecik-kecik.. mak ayah rajin melayan.

    ReplyDelete
  24. Dulu masa anak kecik kecik selalu duk bust ayun kaki...la ni bila dah besar tak kuat dah kaki nak angkat mereka.....kejapnya masa berlalu Farah...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia