Home » , , , , , , » Tips Pemakaian Blusher... ^_^

Tips Pemakaian Blusher... ^_^

Source Extracted from Google
Ok nak buka beauty parlour sekejap...ekekeke... nak cerita pasal tips pemakaian blusher atau dalam Bahasa Melayunya pemerah pipi...*_^ Orang perempuan yang suka make up sukalah ni kannn? Orang lelaki kalau pakai blusher tu, alamak... tu tak tau nak cakap apa, speechless jap...Itu dah lain dah tu kecenderungannya tu.. hu hu hu...

Blusher/pemerah pipi merupakan pelengkap penampilan kita sebagai perempuan dan mampu menyerlahkan kecantikan dan keanggunan seseorang. Tapi, kalau salah cara sapuan, pilihan warna akan menyebabkan penampilan kita sedikit pelik....Muahahahaha...kalau merah sangat dah nampak macam clown pula kannn??? *_^

Jenis dan warna kulit merupakan faktor penting yang perlu dilihat sebelum memilih pemerah pipi yang bersesuaian. 
  • Bagi wanita berkulit putih, penggunaan warna merah jambu atau warna senada akan menjadikan wajah lebih segar.
  • Bagi wanita berkulit sawo matang, penggunaan warna seperti coklat muda,oren atau perang, sesuai dengan penampilan tampak lebih eksotik dan menarik.
JENIS PEMERAH PIPI
  1. Padat: serbuk warna daripada pemerah pipi jenis padat ini akan menghasilkan warna yang lebih menyerlah. Jenis ini sesuai untuk semua jenis kulit terutamanya kulit berminyak. Padat ni maksudnya compact la....heeee.... ^_*
  2. Krim: memiliki tekstur lebih basah dan kurang padat. Namun jenis krim ini tidak sesuai digunakan pada kulit berminyak kerana akan menimbulkan kesan lebih berminyak.
  3. Gel: warna bagi jenis gel ini tidak terlalu menyerlah dan sesuai digunakan setiap masa bagi menampilkan solekan yang lebih natural. Jenis ini sesuai untuk wanita berkulit kering.
  4. Balls: bentuknya menyerupai bebola kecil dan cara menggunakannya adalah memutarkan berus di atas pemerah pipi jenis berbola ini. Serbuk yang melekat di berus kemudiannya akan disapukan di pipi. Ia sesuai untuk semua jenis kulit.
SOLEKAN MENGIKUT BENTUK WAJAH

BUJUR
Sapukan pemerah pipi pada bahagian tulang pipi dengan gerakan sedikit melengkung atau tambahkan sedikit pemerah pipi di atas tulang hidung bagi menimbulkan kesan yang lebih glamor.

BULAT
Lakukan teknik shading di bahagian rahang dengan menggunakan pemerah pipi sedikit lebih gelap daripada warna kulit agar wajah kelihatan lebih bujur. Kemudian sapukan pewarna pipi dengan warna yang lebih terang pada puncak pipi ke arah telinga dengan gerakan ke atas.

LONJONG
Bagi wanita yang memiliki wajah lonjong, gunakan pemerah pipi tepat pada tulang pipi dengan gerakan mendatar. Gunakan warna yang lebih terang agar perhatian akan tertumpu pada bahagian pipi, ia mampu menutup wajah yang kelihatan memanjang.

PERSEGI
Untuk menyamarkan potongan rahang, sapukan pewarna pipi dengan warna yang lebih gelap dari dagu sehingga telinga.

HATI
Pilih pewarna pipi dengan warna sedikit gelap dan sapukan pada bahagian sekitar dagu dari bawah rahang, untuk kesan lebih cerah, sapukan pewarna sedikit gelap dan sapukan pada bahagian sekitar pewarna pipi warna perang dan tulang pipi ke arah telinga.

RAHSIA PEMERAH PIPI
  • Semasa menyapu pemerah pipi atau blusher, tidak boleh dioles terlalu rendah dari bahagian tulang pipi dan penghujung hidung.
  • Sapuan blusher yang berlebihan akan menyebabkan wajah kita hilang keasliannya, sapuan hendaklah pada sekitar tulang pipi sahaja dan tidak melebihi atau terlalu dekat dengan bahagian tengah muka atau sudut sisi mata.
  • Warna2 pekat adalah sesuai untuk solekan malam, jangan gunakan ketika siang hari. Sebaliknya pilihlah warna2 lembut seperti merah jambu, oren muda untuk ke majlis di siang hari.
  • Kita perlu bijak memilih warna2 yang sesuai untuk memberi bayang atau ton warna pada tulang pipi. Seeloknya pilih 2 warna yang berbeza iaitu warna cerah dan gelap untuk membentuknya.
  • Blusher yang disapu rata ditulang pipi akan mampu menyerlahkan kecantikan dan keanggunan seseorang. 
KREDIT: SINI

Saya pula suka pakai blusher dari jenis balls dan suka blusher yang warna dia nampak natural such as orangy sikit ke.... light pink... merah2 sangat tak minatlah uols.... exception kalau attend function or outing at night lah... he he he.... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tips Pemakaian Blusher... ^_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, February 6, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

52 comments:

  1. Auuwww I punya muka jenis bujur.. thx for the tips babe..

    ReplyDelete
  2. sejak preggy ni lgsg x tempek blusher hahahaha
    mayb bb boy kut kan ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak masa preggy dulu, sama macam akak, bedak pun tak tempek...

      Delete
  3. akak x suka pakai blusher...x tau kenapa...kalau mekap memang x guna blusher...rimas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, ikut orang jugalah kak... ekekeke...

      Delete
  4. Hee. Tak pernah pakai sendiri pun. Kecik-kecik dulu ada la acah-acah pakai :p

    ReplyDelete
  5. ajar pakai celak la...selalu sgt fail pakai celak!grrr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok dear nanti i buat satu entry khas untuk you ek??? ^_*

      Delete
  6. Zaza pakai blusher yg dh ada span tuu.. yg elianto tu.. senang sikit kut.. Hihihi.. Tapi teringin gak nak pakai jenis balls tuu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang elianto tu pun best juga tau zaza... trylah yang jenis balls senang dan simple...

      Delete
  7. salam. sy tak pandai makan blusher hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, he he he... akak pun masa dulu tak reti juga...

      Delete
  8. prng guna masa pi function. tapi x tahu betul ke idak cara penggunaannya. saya lebh suka guna eye shadow

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok gambar ok jer tifa??? ^_^ pandailah tu...

      Delete
  9. Salam, sampai skrg x pandai guna blusher, bersememeh..hehee, kena g grooming klas pasni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah bazir duit kalau nak dear, tengok dan study kat YouTube pun dah memadai... ^_*

      Delete
  10. Assalamualaikum farah. tak reti sheila nak bermake up.. tapi suka tengok entri2 begini. konon2 tambah ilmu padahal satu benda pun tak reti apply. hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam sheila, Farah dulu pun tak reti jugak, main bedal jer... asal tak nampak macam clown oklah... he he he

      Delete
  11. so far tak pakai pun...last guna time kahwin dulu...hihi....

    ReplyDelete
  12. owhh blusherr...kurang sikit...hehe...xpndai..wuu

    ReplyDelete
  13. Ros suka pakai blusher :)
    thanx for the tips..

    ReplyDelete
  14. lama dah tak pakai blusher nie..maleh dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa preggy farah malas tapi sekarang dah rajin balik...

      Delete
  15. huhu..xreti makeup apa lagi pkai blusher

    ReplyDelete
  16. ina suka pkai blusher..tq for sharing

    ReplyDelete
  17. X reti pakai.. N pakai sekali je masa khwin dulu...

    ReplyDelete
  18. singgah sini dan follow u..nice sharing!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks SQ. Farah dah singgah blog SQ dan follow balik... ^_*

      Delete
  19. Replies
    1. janji tak nampak macam clown tak apa mar... ^_*

      Delete
  20. Tak dan nak pakai blusher la ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu Farah faham kenapa kak... he he he

      Delete
  21. Liza pernah try pakai tp nampak mcm clown huhu. Tak reti pakai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? tak kot? atau mungkin kerana terlalu merah liza?

      Delete
  22. ^__________________________________________^

    ReplyDelete
    Replies
    1. senyum jer ye lah abak... abak mana boleh pakai blusher... pelik jadinya nanti... he he he

      Delete
  23. suka tgk org pakai blusher. hihi
    muka sy bulat kot

    ReplyDelete
  24. ne pn tips bgs jg ne tp xbrapa ska pkai blusher ne.muka mmg merah smulajdi.t bla da kawen bru nk pkai. :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia