Home » , , , » Skrub Muka @ Facial Scrub...

Skrub Muka @ Facial Scrub...

Source Extracted from Google
Skrub muka??? Penting ke??? Perlu ke??? Well, terpulang kepada individu, tapi bagi saya sendiri, saya rasakan skrub muka ni memang penting, dalam seminggu sekurang2nya 2 kali saya mesti skrub muka. Iolss kalau part2 muka ni memang particular sikit...muahahaha....pantang nampak ruam sikit atau jerawat nasi, mesti jadinya tak senang duduk, Alhamdulillah, setakat ni muka saya bukanlah dari jenis kulit yang bermasalah ataupun berjerawat... jarang2 sekali nak berjerawat atau beruam2... Syukran Allah... ^_^

Apa Itu Skrub Muka???
Skrub muka ialah produk untuk membantu kulit menanggalkan sel kulit muti di muka.

Kenapa Perlu Skrub Muka???
Tujuan utama skrub ialah untuk membantu proses menanggalkan sel kulit mati yang juga seiring dengan proses semulajadi kulit dan ada sel kulit yang akan mati, oleh itu kita membantu kulit kita untuk menanggalkan sel kulit mati tersebut dengan cara berskrub. Skrub dapat membantu menyerlah seri kulit agar kelihatan lebih segar, dan muda.

Kesalahan Besar Pengguna Mengenai Skrub Muka???
  1. Menggunakan skrub terlalu kerap atau menggunakan skrub setiap hari. Tak payah ok uolss... 
  2. Menggunakan skrub dengan cara menyental ke atas kulit dengan kasar. Menyental kulit muka terlalu kuat dengan harapan dapat menyelesaikan masalah kulit (terutama sekali kulit berminyak) adalah salah sama sekali, malah menyental kulit muka dengan kuat akan menyebabkan masalah kulit akan menjadi semakin serius.
Kebaikan Menggunakan Skrub Muka???
  1. Membantu menanggalkan sel kulit mati dan menjadikan kulit lebih sekata, halus dan segar. Menjadikan kulit lebih bersih.
  2. Membantu kulit yang kusam agar kelihatan lebih berseri.
  3. Membantu mengecilkan pori muka.
  4. Mengurangkan masalah bintik hitam dan bintik putih.
Adakah Skrub Muka Akan Menyebabkan Kulit Muka Semakin Nipis???
Tidak. Proses skrub muka adalah untuk membantu proses semulajadi kulit kita iaitu menanggalkan sel kulit mati. 

KREDIT: SINI 
 
Ingat ek tak perlu skrub muka dengan kerap sangat. Saya sendiri cuma gunakan 2 kali sahaja seminggu. Dan selalunya skrub muka yang saya gunakan adalah Apricot Face Scrub dari St. Ives... ada bermacam2 jenis scrub muka di pasaran, tak kisahlah yang mana uols nak guna asalkan bersesuaian dengan kulit dan tidak menimbulkan iritasi serta cara penggunaan kenalah betul ok???

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Skrub Muka @ Facial Scrub..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, February 24, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

56 comments:

  1. dh jarng guna skrub la ni. dlu dlu iye la.hihi

    ReplyDelete
  2. Ada kawan kakak tu Farah dia buat scrub sendiri tau. Cuma guna beras pulut, sedikit kunyit dan daun belimbing. Tapi dah jenis kulit mulus memang bersih sangat muka dia.

    Kakak jarang berscrub sebab tak rajin.. bila baca N3 ini teringin pulak nak rajinkan diri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke kak??? bolehlah cuba ni... jom kita berskrub bersama2 kak? ^_*

      Delete
  3. isshhh tak boleh lah akak kalau x scrub... 2 x seminggu tu wajib...lepas scrub tu rasa ringgan dan cerah sikit muka .farah scrub kite brand yg sama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak kalau tak scrub muka rasa lain macam ajer...

      Delete
  4. memuda dulu pakai scrub... betul jgn pakai selalu... tapi skang ni tak pakai dah...malas sebenarnya...hheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan malas kak, masa mencemburui... he he he

      Delete
  5. alahai kak . muka ni dh lama sgt tak scrub.. hehhee :)

    ReplyDelete
  6. betul betul . tira pun kena scrub muka . gadis kan , kena jaga mukaaa . hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan sekadar gadis jer tira... mak2 gadis pun harus gitewww...

      Delete
  7. jemput join meriahkan segmen saya.... :)

    http://suanazhar.blogspot.com/2014/02/segmen-rezeki-siapa-by-suana.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, akan cuba untuk memenuhi...

      Delete
  8. dah lama tak scrub muka...akak guna cosmoderm...tapi rasanya apa brand sama jer fungsinya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kak asalkan serasi dan bersesuaian dengan kulit muka kita...

      Delete
  9. Replies
    1. Cik Nor apa kata kita berskrub??? he he he... jom jom jom

      Delete
  10. bab2 jaga muka nie memang kita malas sesangat sis :D

    ReplyDelete
  11. salam...

    yaya pon pakai scrub juga..mmg lmbut pas gune.. =)

    ReplyDelete
  12. x pernah guna scrub sejak dua tiga menjak ni..hahahaha...pemalas sebenarnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan malas kak... masa mencemburui sebenarnya...

      Delete
  13. time ada jerawat xboleh pakai scrub kan sis?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya kalau ada jerawat memang akak tak pakai scrub nanti takut jerawat pecah dan meninggalkan kesan parut...

      Delete
  14. sally tak pakai..sbb risau jerawat makin banyak..muka sensitif sgt -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan jer ephyra tu sally... nanti glowinglah muka tu...

      Delete
  15. Sy guna pencuci safi siap dgn.scrub muka.. Klu mlas sgt sy buat sendiri iaiatu cmpurkn gula dlm pncuci muka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah campurkan gula dalam pencuci muka??? first time akak tau ni maria... thanks for sharing...

      Delete
  16. dulu2 pun pakai scrub apricot brand st.ives... memang best.. tapi sekarang dah tukar pakai body shop punya... hehe....

    ReplyDelete
  17. Sedap pakai scrub muka jadi licin and fresh :)

    ReplyDelete
  18. Bila tak pakai, rasa cream moisturiser tak merasap masuk, cuma perasaan ja kot :)

    ReplyDelete
  19. dah lama SB tak bedal muka ni dengan scrub..

    ReplyDelete
  20. akak jarang pakai sbb malas...guna St Ives jugak..dah lama tp tak abis2 lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan malas kak tapi masa mencemburui... skrub memang payah sikit nak habis cepat...

      Delete
  21. jarang pakai skrub. pakai cleanser pon xde. haha. pakai shower je terus sapu muka. pakai mask pun bez gak, kasi angkat itu jeragat

    ReplyDelete
    Replies
    1. mask pun menarik juga yumida dan bagus juga...

      Delete
  22. tak pernah guna lagi skrub pada kulit muka nie hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah acik 2 x seminggu pasti walahhhh hasilnya...

      Delete
  23. miza pun suka gak scrub..hehee
    tapi kadang2 sakit plak muka,huhu
    tu sebab miza melebih sangat la tu..hahaa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. slow slow miza jangan gosok terlebih sangat... hu hu hu...

      Delete
  24. CN pn rjn brscrub n bermask..muka kena jg sbb tanda3 penuaan mkin kelihatan! Huhu

    ReplyDelete
  25. Ni mmg x prnh tggl buat ni Farah..sama jg dgn Farah smggu Dua kali jg..

    ReplyDelete
  26. kalau boleh nak scrub muka hari² bagi licin..hehehe..seronok scrub² ni dapat hilangkan sel mati pada kulit kan..at least seminggu 2x pun dah okay :)..tapi ade jenis scrub body jugak boleh pakai hari² kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan pakai hari2 fiza... itu salah cara penggunaan tu, takut nanti jadi something pulak kat muka...

      Delete
  27. ye betul tu..scrub muka ni penting..

    ReplyDelete
  28. Salam singgah. Hehee. Saya suke jugak nak berskrub ni. Sukeee sangatt. Tapi kite wat scrub homemade je. Gula+madu+minyak zaitun. Skrub 2 in 1

    boleyh gune kat muke n body. Kite biase wat twice a week. Skrubb sampai gula hancurr. Kalau lat muke wat selow jek.untuk jerawat, kena gune gula halusss.
    Heheh. Sharing menyeringg

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia