Home » , , , , , , , , » Jangan Paksa Diri!!! ^_^

Jangan Paksa Diri!!! ^_^

Source Extracted from Google
Pusing kanan, pusing kiri, bangun, duduk, baring, jalan sana, jalan sini, browse sana, browse sini...makan dulu, minum dulu... pergi ladies/gents... on/off lappy/desktop/tablet... idea tak jugakkk mari2...Aduyaiii...Aarghhhh...Tekanan, tekanan...stressnya... Oh my oh my... mati kutu!!! Apa yang nak di-blog-kan ni??? Apa? Apa? Haihhh...stress...oh idea ke marilah dikau! 

Muahahaha...pernah tak uolss dalam keadaan macam ni??? Blogger biasalah kann??? Mesti ada dalam keadaan yang begini, tak dinafikan saya pun sama kekadang...Thee hee hee.... have you ever encountered such situation??? Lepas tu dah tak ada idea, nak jugakkkkk paksa2 diri supaya mencurahkan idea... Tak kisahlah apa pun, at least something could be post over at your own blog...akhirnya...diri sendiri yang rasa bebanan tekanan perasaan... ha...dah tak pasal2...chillex la peeps!!! Tak payah nak stress2 sangat dan tak payah nak paksa2 diri sangat... *_^

Seorang penulis, x kira sama ada penulis alam realiti di atas kertas atau pun penulis maya... patut elakkan diri dari menulis dan jangan paksa diri untuk menulis sekiranya uols tidak mempunyai idea... if uols menulis juga mungkin banyak kesannya... sama ada yang kita sedar atau x sedar...even novelist pun bila idea stuck stop dulu, lepas tu ilham dah mari baru menulis kembali...ekekekeke.... 

Yuppie, menulis blog adalah satu tanggungjawab or dalam erti kata lain responsibility... sebab apa yang kita tulis dan apa yang kita kongsikan kalau orang lain menjadikan ia sebagai panduan maka tanggungjawab uols sebagai penyampai adalah besar. Jika salah ilmu yang diberi maka kesalahan itu akan berterusan sehingga pembetulan dibuat.... Terbaca artikel menarik di SINI and would love to share something with uols from what I've read as followings: 

Masa2 kita kekeringan idea dan buntu ada baiknya if kita berdiam diri dan melakukan sesuatu yang boleh buat kita happy daripada terus tertekan untuk menulis secara maya di blog. Memaksa diri untuk melakukan sesuatu pasti hasilnya juga bukanlah yang terbaik sebab setiap apa yang kita lakukan kalau dibuat dengan ikhlas pasti hasilnya boleh menyentuh perasaan dan juga memberikan kesan yang mendalam.

Irregardless blog uols berkisar pada niche personal, teknologi ataupun sebagainya kalau apa yang uols lakukan adalah kerana ikut-ikutan ianya tidak jauh bezanya daripada mereka yang hanya berblog kerana "orang lain ada blog, aku pun nak ada blog" tetapi hakikatnya buat blog sekadar menjadi ikutan,maka apa yang terkandung dalam blog pun akan menjurus kepada apa yang orang lain buat. 

Oleh itu, dalam nak menghasilkan satu entry dalam blog dan sebelum klik butang publish fikirkan dulu kesannya entry tersebut di-publish. Dengan cara itu ianya akan memberi impak yang besar kepada kita. Bukan senang untuk mencipta brand name dengan cara yang betul tapi senang untuk dapat trafik kalau gunakan cara yang kurang beretika dan perlukan masa serta kesabaran kalau nak dapatkan trafik tinggi dengan cara yang betul.

Tertarik dengan entry blog ariffshah mengenai Entri Klise Dalam Komuniti Blog Malaysia yang mana teguran yang dibuat boleh kita ambil sebagai renungan dan fikirkan bersama. Bukan semua orang sukakan teguran begini tetapi yang benar itu pasti pahit untuk ditelan bukan? Teringin untuk melihat komuniti blog Malaysia sebagai sesuatu yang boleh dibanggakan. Biar satu hari nanti bila sebut sahaja blogger orang akan hormati dan pandangan baik dari kaca mata masyarakat Malaysia. 

Janganlah blogger di Malaysia digelar sebagai orang yang tidak bertamadun dan hina di mata masyarakat. Biarlah satu hari nanti blogger itu memberikan sesuatu kepada masyarakat. Kesimpulannya ialah setiap apa yang kita lakukan akan ada balasannya dan menjadi seorang blogger yang bertanggungjawab adalah satu etika yang harus kita pegang. Menulis sememangnya senang, menghentam pastinya teramat mudah, membuat tuduhan juga mudah tetapi bertanggungjawab pada apa yang kita tulis tu satu amanah yang perlu kita pikul.

Momentum seseorang blogger tu berbeza antara satu sama lain... ada blogger yang momentum mereka berada di skala kecil iaitu antara 1-3 entry sehari dan ada blogger yang momentum mereka di skala yang agak besar... 5-6 entry sehari... Saya? Ekekekeeke...momentum ikut angin... kalau terlebih rajin... banyaklah flood entry2 kat Bubblynotes...kalau letih, kekangan masa... jawabnya... slowww jer lah momentum-nya...ikut suka saya...wakakakaka... x suka nak stress2kan diri dan paksa diri ber-blog kalau idea x kunjung tiba... 

Blogging ni is one of interest and hobby. Something yang kita buat dengan rasa rela dan tiada rasa keterpaksaan. No idea? Beku? Kejong? Keras? Jangan paksa diri untuk up entry juga! Honestly, saya kalau x de idea...lmaoooo.... saya akan ambil masa sekejap untuk berehat dan there'll be no post on Bubbly until idea baru datang... If siapa yang memang selalu datang ke sini or stalk2 kat sini...ekekekeke... akan realize, there are times sama ada entry saya jadi slow... jadi pendek, ringkas or saya senyap buat beberapa moment selalunya on weekends... tu semua sebab saya x nak paksa diri... 

Bagi saya sendiri, x guna paksa2 diri untuk post sesuatu di blog kalau memang dah tak der idea dalam kotak pemikiran saya ni... Nak buat apa saya stress2 dan tambah tekanan pada diri saya sendiri ni yang dah sedia tertekan ni...muahahahahaha.... Tak bagus untuk kesihatan tu... *_^... Memaksa diri untuk post entry akan memberi satu beban dan jangan paksa diri kalau tiada apa2 yang berguna untuk dikatakan... 

"IF YOU DON'T HAVE ANYTHING NICE TO SAY, DON'T SAY ANYTHING AT ALL"

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Jangan Paksa Diri!!! ^_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, February 28, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

27 comments:

  1. mmg biasa sangat dah nie..
    solution dia join GA/contest kalau xdek benda nk tulis.
    hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, itu solution yang biasa dan common tu...

      Delete
  2. gimme 5 la farah! saya kalau xde idea, mmg x berupdate la blog tu. nak2 bila handle blog peribadi dan blog bisnes ni kan. kdg2 idea mencurah2 time bila tau, time tgh mandi! kemain bnyk giler idea dtg. tapi bila ngadap pc, hampeh..hilang sudah! hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah time tengah mandi, farah biasanya time driving... cepat2 rekod kat phone apa idea yang datang tu...

      Delete
  3. if rs kekeringan idea..boleh share copy paste tips2/nasihat2/dll lain hehe

    ReplyDelete
  4. kadang-kadang memang macam tu,rasa stress duk pk apa nak update..tak de idea.last2 tinggal kan macam tu je..huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. daripada kita stress2kam pemikiran kita eloklah kita relax dulu... ^_^... nanti lagi paksa lagi tak ada idea...

      Delete
  5. sy terbalik farah..masa yg xckup nk buat entri..huhuhu

    ReplyDelete
  6. tak la juga selalu..sbb lya suka buat entri bila da gambar trus dtg idea :)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah bagusnya lya tengok gambar terus ada idea...

      Delete
  7. hehe.. takde idea pun panjang karangan dia.. tapi betulla, bukan senang nak create 1 entri pun..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 entri tu mengambil masa juga... jadi hargailah setiap entri seseorang blogger itu...

      Delete
  8. Paling tak ada idea,join segmen or contest je.hehe

    ReplyDelete
  9. Betul tu farah....aku kalau takde idea, tempek gambar je...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar pun at least boleh cuci2 mata kan???

      Delete
  10. idea tu jarang tak de... selalu ada... tapi kemalasan tu yg jadi penghalang...

    ReplyDelete
  11. Jangan paksa diri...kat draft banyak idea tapi belum publish lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak pernah nak paksa diri... wah mesti banyak cerita2 menarik tu kak...

      Delete
  12. klu xda idea perah mcm mana pn mmg tetap xleh..hee

    ReplyDelete
  13. Betul tu.. Jgn pksa diri... Relax je pasti idea dtg nnt..

    ReplyDelete
  14. betul.. jangan nak paksa diri.. ikut kemampuan dan ikut masa jugak kan :)
    Ros pun kalau idea banyak, banyaklah entry.. kalau kekeringan, memang tak adalah.. hihihi..

    ReplyDelete
  15. boleh bikin stress kalau takde idea..huhu =__=' tapi betul tu jangan paksa diri

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia