Home » , , » How To Find The Best Foundation Colour Shade For You???

How To Find The Best Foundation Colour Shade For You???

Source Extracted from Google
Ini entri untuk kaum Hawa, kaum Adam kalau nak baca boleh juga... muahahaha... sebagai general knowledge, manalah tau kan??? Berguna pada masa akan datang atau pada masa2 kecederaan ke? Sekali uolsss yang kaum Adam tu bercerita tentang ni dengan pasangan masing2... mau tak terkejut diaorang, tiba2 uolss jadi lagi expert kann??? Bukan apa saya kongsikan, ini adalah salah satu perkara asas yang boleh kita kongsikan bersama2 dan juga untuk kegunaan bersama2...Sebab ada di antara kita2 ni ada kalanya tersalah pilih shade for our foundation yang membuatkan sama ada kita kelihatan pelik, kelihatan putih macam tepung gomak semacam, kelihatan gelap atau kusam semacam. So, I just wanna share with uolss how to find the best foundation colour shade for uolss... and these tips I've shared is from HERE

Source Extracted from HERE
Pertama sekali, pergi ke beauty parlour/chemist/drugstore/department store yang menjual kosmetik, NOT online melainkan uolss dah cuba dan pilih shade uols...beli online ni uolss tak boleh cuba dan uols tak boleh predict sama ada warna tu suit kulit uolss atau tidak, kalau tak membazir jer duit uols. Tapi kalau yang memang dah tau warna serta kesesuaian uols tu apa salahnya. Go ahead... *_^. Macam bedak Rona Sutra which iolss tau warna dia memang sesuai untuk semua jenis warna kulit. Nak beli bedak Rona Sutra??? Cuba tanya2 owner blog INI. Bila kita di beauty parlour/chemist/drugstore/department store, gunakan SAMPLES, jangan buka yang orang nak beli tu benda tu bukan TESTERS ek uolss... bukan sekadar akan jadi unhygienic sebab orang akan beli dan guna kat muka mereka kalau uolss buka selain dari SAMPLES... lagi satu dok buka yang bukan TESTERS tu nanti kalau tak sesuai tak pasal uolss kena bayar pula untuk barang tu...muahahaha....

Source Extracted from HERE
Kedua, untuk test sama ada foundation tu sesuai atau tidak, oleskan di belakang lengan uols. Alasannya uolss test macam ni, lengan uols tu selalunya sama colour dengan muka. JANGAN SEKALI2 cuba nak matchkan foundation uols tu dengan leher sebab leher uols tu dalam perpetual shadow dan boleh jadi satu atau lebih tone kulit cerah dari tone kulit uols yang sebenar, bila uols pakai foundation tu nanti, nampak macam hantu pulak muka uols. Dan pastikan uolss apply foundation tu dan blend kan di dada juga yer...

Source Extracted from HERE
Ketiga, nak jimat masa mencuba bermacam2 jenis warna, pilihlah warna yang uols rasa sama dengan kulit uols dan juga yang cerah sikit dan juga yang gelap sikit, cuba ketiga2 jenis warna ni. Kalau uols boleh ingat nama warna yang uols cuba tu, lagi senang, sebab bila uols dah apply dan tengok mana yang paling bersesuaian uols boleh terus beli jer.

Source Extracted from HERE
Keempat, untuk melihat yang mana satu paling sesuai, jangan nilai sama ada ia adalah shade yang betul dengan serta merta di beauty parlour/chemist/drugstore/department store tu, lighting can dramatically change the appearance of the colour ok uols??? jadi uols kena keluar kejap cari cahaya matahari dan tanya kawan uols ke siapa2 yang ikut uols ke, sama ada diaorang boleh nampak atau tak.. (by 'see' it's if they can see sama ada obvious tak obvious colour tu yang bukannya warna kulit uols sebenarnya... contohnya, bright orange ke, yellow ke...etc)

Source Extracted from HERE
Kalau uols tak sure jugak pasal pemilihan warna tu, pilih warna yang LIGHTER dari kulit uols sikit jer, jangan banyak, nanti jadi tepung gomak...muahahaha... mungkin ada yang ajar uols untuk pilih yang DARKER...please don't ever2 make the mistakes yer... Kalau uols pilih yang DARKER juga, sangat2 obvious kot uols pakai makeup (kata nak nampak natural...lainlah kalau uols jenis yang suka nampakkan muka uols make up setebal berapa inci kat muka kannn???). Lighter make up sebenarnya looks fresher dan muka pun tak jadi berbelak. Plus, kalau uols pilih yang lebih light, uols boleh add bronzer kalau uols nak nampak ala ala tanned glow gitew. Walaubagaimanapun, kalau uols mempunyai kulit yang gelap its a bad choice ok??? dan terpulang pada uols atas which foundation shade yang uols pilih.

Source Extracted from HERE
Keenam, yang terakhir, TOLONG INGAT JUGA YER... macam mana warna tu kelihatan bila kering... as obviously itulah rupa warna dan gayanya foundation uols akan kelihatan sepanjang hari sebab ada foundation bila kering jadi orangeee as they oxidise with the air. Karang tak pasal2 muka uols warna oren pulak. He he he...

So, lepas ni harap2 tips2 ni dapat memudahkan uols untuk memilih serta memilih foundation yang uols sukalah ek??? *_^... Iolss kalau membeli cosmetics memang berejam... Memang sangat lama, yes, saya sangat cerewet dan saya sangat memilih... hu hu hu, jadinya siapa2 yang shopping cosmetics dengan saya kenalah banyak2 bersabar yer...kalau tak sabar memang saya pergi sendirilah most of the time... lebih tenang memilih giteww... My suggestion kalau nak beli foundation... saya suka MAC Magic Stick, Bobbi Brown, DIOR (ini untuk function biasanya saya pakai) dan REVLON (ini untuk pakai pergi office, pergi malls, pergi jalan2, pergi pasar...ahakss..melampau ko, pergi pasar pun nak make up... wakakakaka)....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel How To Find The Best Foundation Colour Shade For You???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, February 19, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

33 comments:

  1. wah..dah boleh jadi beautician nie...akak mmg payah nak gunakan foundation ni...pakai cream,tepek bedah dah...hehehe...but nice to sharing..mane tau nanti nak praktikkan ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada orang memang jenis simple kak, tapi mana tau kan satu hari nanti...hik hik hik...

      Delete
  2. wah adik...macam2 dah tips ni...ada plak yang terus2 buat makeover..muahahahahaha...well akak setuju...akak suka foundation yang ikut kaler kulit i olls yang natural..x semua orang sesuai guna mana2 kaler kan...well natural suits me well...

    ReplyDelete
    Replies
    1. natural is the best for everyone kan kak??? dan always make us looks fresh...

      Delete
  3. owh camtu... hihihi.. dh lama tak pakai benda alah ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lama tak pakai, apa kata kita pakai kak???

      Delete
  4. ngeh..ngeh..akak tepek bedak sejuk jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. bedak sejuk nak tidur malam kak...he he he...

      Delete
  5. Pandai-pandailah pilih bila tips Fara dah bagi ni.
    Kalau pilih terlebih putih jadi macam tepung gomak Fara hahaha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah macam tepung gomak tak dapek den nak nolongnyo kak oiii...he he he...

      Delete
  6. nice sharing. Memang penting memilih warna yang sesuai. supaya penampilan yakin bergaya,,,,cewah

    ReplyDelete
  7. sgt bagus tips ni kak...hehe..suke3

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka ek, sila amalkan ek biela...he he he...

      Delete
  8. Hihi cik akak memang susah nak guna nie semua.
    Tak sempat

    ReplyDelete
  9. akak rasa kalau pakai foundation kulit muka macam putih jer...hihi...

    ReplyDelete
  10. kalau nak beli foundation mmg akk tak konfiden tul... rasa tak kena je semua kaler walaupun dah try sapu kat tangan dan kadang2 tu muka terus... bila dah beli rasa tak kene je...

    ReplyDelete
  11. Dah lama tak pakai foundation ni ..sebab tu jugak muka aida sekarang ber kerak..isy..isy..huhuh

    ReplyDelete
  12. Ayut klu masa byk je pkai foundation...maybeline punye je okai..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak maybeline tak boleh, allergic ayut...he he he...

      Delete
  13. Nad pun baru berjinak2 dengan foundation. masih mencari yg sesuai. thanks sharing kak :)

    ReplyDelete
  14. kita memang suka try menery ni...Taht's why tak pernah beli online lagi...mesti cuba banyaka kali sampai puas then baru beli..kira kalau kat atas tangan tu dah penuh testing baru done..he..he

    ReplyDelete
  15. akak makin hari makin cantik jeww..hihi..bertuah tuan punya badan.. :)

    ReplyDelete
  16. Susah jugak nak pilih yeh Farah....salah pilih kang jadi belang belang mcm harimau hehe....

    ReplyDelete
  17. ohh gitu caranya ye..selama ni main hentam asal pakai..hehe..tq kak

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia