Welcome To KINDERGARTEN…

{"total_effects_actions":0,"total_draw_time":0,"layers_used":0,"effects_tried":0,"total_draw_actions":0,"total_editor_actions":{"border":0,"frame":0,"mask":0,"lensflare":0,"clipart":0,"text":0,"square_fit":0,"shape_mask":0,"callout":0},"effects_applied":0,"uid":"92B9661B-9B22-487F-8E5E-AE476924D77D_1483349803377","width":679,"photos_added":0,"total_effects_time":0,"tools_used":{"tilt_shift":0,"resize":0,"adjust":0,"curves":0,"motion":0,"perspective":0,"clone":0,"crop":0,"enhance":0,"selection":0,"free_crop":0,"flip_rotate":0,"shape_crop":0,"stretch":0},"sources":[],"origin":"gallery","height":501,"subsource":"done_button","total_editor_time":140,"brushes_used":0}

Persiapan… Mengalahkan orang nak masuk ke Sekolah Rendah dah gayanya! Smile with tongue out. Agaknya yang nak masuk ke Sekolah Rendah pun tak seperti persiapan Iman Firash ni kot? Walaupun baru level playschool… play tak play jugalah… Mommy dia ni, melayan rasa diri sendiri bila pertama kali melalui pengalaman sebegini. You can call it syok sendiri or whatever that you think that you want to label it… As I don’t really care what other people perception or will talk about… Biarlah, pertama kali kan? Bukannya pernah merasa detik sebegini dan mungkin takkan berulang lagi pada waktu yang akan datang untuk Farah. Sobbbsss… Crying face… Ha ha ha, drama pula ko kan Farah? Sebab itu, setiap moments Iman Firash, Farah sangat-sangat nak nikmati semaksima yang mungkin sebab tak nak rasa rugi kemudian hari. Detik-detik yang berlalu tidak mungkin dapat diulangi semula. Jadi disebabkan itulah Farah suka sangat melayan perasaan diri sendiri yang teruja bila anak nak memulakan zaman persekolahan. Ini adalah moment penting bagi Farah dan Iman Firash. Life’s first kaedahnya.

WELCOME TO KINDERGARTEN 2

WELCOME TO KINDERGARTEN 3

Ini sebenarnya adalah luggage tag dari Photobook Malaysia, tetapi Farah convert kepada tag beg. Tiada siapa katakan yang perkara ini adalah wajib. Cuma, mungkin ini adalah caranya yang terbaik yang sehabis baik yang mampu disediakan untuk Iman Firash agar dia boleh identifikasi beg sekolah dia. He he he… Open-mouthed smile… Bukan dia tak kenal mana satu beg sekolah dia, cuma di samping sebagai petanda itu adalah beg sekolah dia, ada unsur-unsur safety di situ. Di tag beg tersebut, terdapat maklumat hubungan kepada Mommy dan Babah. Senang untuk teacher dia nak rujuk jika ada apa-apa kan? Sebenarnya tak perlu risau pun, sebab ada What’s App group yang diwujudkan untuk guru kelas masing-masing sentiasa aktif berhubungan dengan ibu bapa. Smile. Tapi tak salah kan? Sebagai tambahan?

WELCOME TO KINDERGARTEN 4

Selain itu, label berpelekat untuk alat tulis dan barang-barang lain juga disediakan dengan nama Iman Firash dan juga maklumat Mommy. Sama juga fungsinya, iaitu sebagai petanda untuk Iman Firash identifikasi barang-barang dia dan kononnya nak mengelakkan barang-barang dia dari hilanglah. Konon jer konon. Ahaksss… Open-mouthed smile

WELCOME TO KINDERGARTEN 5

Gigihlah Mommy dia ni melekatkan satu persatu pensil warna dia dan juga alat-alat tulis dia. Tapi… kanak-kanak… nak nak lagi baru berusia 3 tahun 2 bulan (kalau ikut bulan), kalau ikut tahun, 4 tahun… Memang belum pandai jaga barang-barang sendiri lagi. I did not expect much on this dan dah boleh anticipate pun kalau ada di antara barangan dia hilang. Bha ha ha… Open-mouthed smile… Kalau dah nak hilang tu akan hilang juga ya tak? Cuma usahalah, usaha, untuk latih dia supaya belajar menjaga barang-barang kepunyaan dia… Terima kasih banyak-banyak kepada pihak Photobook Malaysia (which I still owing an entry with regards to these two items by Photobook Malaysia) kerana menyediakan semua ini untuk Iman Firash.

WELCOME TO KINDERGARTEN 6

Iman Firash pula tak habis-habis mengasah pensel… Hu hu hu… Eye rolling smile… Alamatnya bakal cepat pendeklah pensel dia tu… Dah tajam pun dia sibuk dok asah dan asah dan asah lagi… Orang baru kenal dengan pengasah ais kacang ni… Seronok agaknya mengasah pensel tu… Ringannn tugas Mommy dia ni… Ha ha ha… Open-mouthed smile… Tak perlu nak asahkan pensel untuk dia lagi…Sebab dia sendiri dah siap-siap asah pensel dia…

WELCOME TO KINDERGARTEN 7

Sibuk juga mengemas beg sekolah dia tu… Walaupun sebenarnya masih ada yang perlu dikemaskan di dalam beg dia… Iman Firash memang tak perlu bawa buku pergi ke tadika ataupun bawa balik dari tadika… Konsep tadikanya semua buku simpan di sekolah. Tapi ada beberapa item yang perlu dia bawa… Taklah banyak mana pun. Iman Firash perlu bawa alat tulis dalam beg… dannnn… Ihiksss… Anak manja Mommy ni kan belum bercerai lampin sepenuhnya? Kena bekalkan lampin pakai buang berbentuk seluar sebanyak 3 keping. Potty training Iman Firash akan disambung oleh teacher di tadika nanti. Winking smile

WELCOME TO KINDERGARTEN 8

Tanda nama sulam di baju juga Mommy dah siap sediakan tampal dengan teknik yang telah Mommy jumpa dari ibu-ibu blogger lain yang telah berpengalaman sebelum ini. Ada yang Mommy jahit tangan (mesin jahit rosak…huwaaa… Crying face). Tapi bila dah jumpa teknik ni… Apa lagi, praktikkanlah kan? Senang kerja jadinya… Belajar-belajarlah ya tak? Inilah proses ibu-ibu di dalam perkembangan pembesaran anak-anak.

WELCOME TO KINDERGARTEN 9

Siap! Pakaian seragam dan baju sukan seragam tadika Iman Firash telah siap digosok dan digantung di dalam almari pakaian dia. Bila nak pakai nanti, terus ambil jer… Jadi tak adalah terkejar-kejar di waktu pagi-pagi, mana nak bersiap, mana nak siapkan dia, mana nak gosok baju lagi ya tak? Bersiap-sedia dari awal. Untuk pakaian seragam ada 4 pasang kesemuanya dan baju sukan seragam sepasang sahaja. Rutin baru setiap hujung minggu bermula pada tahun 2017 ni. Bertambah lagi tugasan Mommy ya tak? He he he… Smile.

Ada lagi yang masih belum selesai… kasut belum ditanda lagi. Kotak pensil, pensil semuanya belum ditandakan lagi. In Shaa Allah, by today Mommy akan siapkan segalanya untuk Iman Firash walaupun tarikh orientasi Iman Firash adalah pada hari Rabu, 4 Januari 2017. Untuk Iman Firash, selamat menempuh alam tadika…Semoga baik-baik sahaja Mommy doakan… In Shaa Allah… Amin

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Welcome To KINDERGARTEN…, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, January 2, 2017.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

4 comments:

  1. Pengalaman yang paling mengujakan setiap ibu..

    ReplyDelete
  2. Wahh seronoknya... slmt menjalani alam persekolahan. Salam ceria tahun baru 2017 :) :)

    ReplyDelete
  3. bukan selalu kan Farah??lagi2 anak sorang kita kena buat yang terbaik la..Rezeki anak-anak tu.Itu hak diaorang..kan

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia