Home » , , , , , , , , » Adakah Lampin Pakai Buang Mempunyai Tarikh Luput?

Adakah Lampin Pakai Buang Mempunyai Tarikh Luput?

Pernah tertanya-tanya tak soalan sebegini? Ke Farah jer yang kreatif sangat sampai terfikir persoalan yang macam ni? Open-mouthed smile… Ha ha ha… Hari ni tiba-tiba soalan ni pula yang terkeluar dari kotak pemikiran Farah ni haaa… Terus rajin sangat nak men-Google untuk mendapatkan jawapan. Sibuk nak ambil tahu sama ada perkara ini pernah dibincangkan di mana-mana. Kot-kotlah ada kannn? Punyalah sekian lama dah ber-anak dan dah nak masuk hampir ke usia 3 tahun dah pun Iman Firash, baru hari ini, pada tarikh ini, termuncul soalan ini… Flirt male…Ha ha ha… Lambat betul pick-up mak yang beranak seorang ini…

Apa yang Farah jumpa melalui konon-kononnya research Farah di Google? Google jer lah pun yang sempat… Nak pergi perpustakaan segala bagai memang tak sempatlah kannn? Al-maklumlah…Sesiapa sahaja yang memegang gelaran seorang ibu memang masa 24 jam itu sangat mencemburui kita kannn? kannn? kannn? Kaki tangan semua mana pernah nak rehat, melainkan kalau sewaktu tidur jer… Ekekeke…. Masa tu jerlah pun rehatnya…Itupun sekejap-sekejap jer… Sebab nak berjaga malam… Nak salin lampin pakai buang anak-lah… Nak bancuh susu anak lah… Nak bagi anak menyusulah… Macam-macam kannn?  #ehhh termembebel pula… Ok ok ok…Kita sambung persoalan tadi mengenai sama ada lampin pakai buang mempunyai tarikh luput ataupun tidak…

Sumber dari Malaysia setakat ini adalah… Menurut pihak Huggies Malaysia melalui satu kenyataan yang dikeluarkan melalui akaun Facebook mereka pada 21 November 2013 : LAMPIN PAKAI BUANG YANG DIKELUARKAN TIADA TARIKH LUPUT. LAMPIN PAKAI BUANG BOLEH DIGUNAKAN SEHINGGA 2 TAHUN SELEPAS TARIKH PENGELUARAN. Tolong ambil perhatian yer ibu bapa semua. Diulangi… LAMPIN PAKAI BUANG TIADA TARIKH LUPUT DAN BOLEH DIGUNAKAN SEHINGGA 2 TAHUN SELEPAS TARIKH PENGELUARAN. Bukti? Sila lihat screenshot di bawah yang telah Farah lakukan untuk rujukan pihak anda dan pautan ke kenyataan ini adalah https://m.facebook.com/HuggiesMalaysia/posts/622536571136186.


Melalui satu sumber yang lain pula di SINI

I’m expecting my first little one and I’m trying to plan ahead by buying things now. So I was wondering, do diapers expire?

Answer:
This is an interesting question. I contacted the folks Pampers and Huggies to get to the "bottom" of this. Pampers let me know that their diapers do not have an expiration date. They said the only thing that may happen over time is a possible discoloration to a light yellow. But, they said the performance does not go down. Huggies responded that there is no shelf life or expiration date on their diapers.

Untuk menambahkan lagi informasi mengenai tarikh luput lampin pakai buang ini, Farah cuba mencari lagi satu kepastian dan ini yang Farah temui melalui laman web di SINI:

What is the expiration time for a disposable diaper?

Answer:
The expiration time has to do with diaper composition and the warehouse conditions. A typical disposable diaper will have a shelf life of about 2 years, however diapers made with waist elastic foams will probably last less than a year before there are obvious signs of discoloration on the elastic. This does not mean that the diaper can not be used, it only means it will not look the same as if it was fresh. After long expositions to heat in a warehouse it is also possible for the hot melt adhesive to fail, this is more sensitive for the elastic adhesives, such as in lateral gathers and leg cuffs, and it is a function of the amount of hot melt used in the manufacture of the product. Some properties of the standard adhesive tape will also change with time due to material oxidation.

Yang masuk dalam pemikiran Farah… 2 tahun selepas tarikh pengeluaran. Terfikir mengenai lampin pakai buang yang dijual di jualan gudang atau jualan murah. Terfikir juga, kenapa agak kerap juga lampin pakai buang harganya berubah-ubah di pasaran… Dulu macam tak faham… Iyalah sekejap-sekejap harganya mahal, sekejap-sekejap nanti promosi… Lepas tu naik balik, lepas tu turun balik… Mungkin Farah salah anggapan… Jika Farah salah sila betulkan Farah… Adakah ini bermaksud bila tiba waktu promosi gila-gila harga lampin pakai buang jadi murah itu disebabkan mereka nak menghabiskan batch pengeluaran lampin pakai buang yang dikilangkan yang telah hampir sampai tempoh 2 tahun? Dan adakah ini bermaksud, terkadang kita boleh melihat ada jualan-jualan gudang yang menawarkan harga jualan lampin pakai buang yang jauh berbeza lagi rendah dari harga di pasaraya  dengan jenama yang sama disebabkan lampin pakai buang yang dijual tersebut telah hampir ke 2 tahun stoknya dari tarikh pengeluaran?  Yang jual-jual secara borong tu pun sama ke? Farah tak tau… Mungkin anda lebih tau… Kalau lebih tau… Ceritalah…Nak tau juga… Winking smile

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Adakah Lampin Pakai Buang Mempunyai Tarikh Luput?, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, October 12, 2016.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

3 comments:

  1. Saya keliru dengan statement "tak ada tarikh luput tapi boleh digunakan 2 tahun selepas tarikh pengeluaran" kenapa agaknya hanya 2 tahun yer? mungkin selepas 2 thn ada risiko tertentu jika terus digunakan..mungkin! dah gitu letak jer la tarikh luputnya 2 tahun selepas pengeluaran..By the way tahniah Farah sebab ada creative thinking yg mcm ni..ajak org lain berfikir sama..hehee..

    ReplyDelete
  2. Tak pernah terfikir pulak.. Tapi good kak farah share info ni.. Sekurang2nya ada ilmu baru tentang pampers..^_^

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY