Home » , , , » Bila Lipan Masuk Dalam Rumah...

Bila Lipan Masuk Dalam Rumah...


"I-der...I-der..." ~ "Spider...Spider..."... Terjerit-jerit Iman Firash sambil tergelak-gelak teruja sangat! Masa tu tengah goreng French Fries dan Nugget untuk dia di dapur. Dalam hati... Manalah datang labah-labah pula ni? Pusing ke belakang dan tengok ke arah dia dan tengok ke lantai. Opocott mak kau!!! Lipan! Lipanlah Ash... Bukan labah-labah... (Dalam nada labah-labah lagu Didi & Friends)... 

Kelihatan... Elok jer Iman Firash mencangkung sambil melompat-lompat kecil dengan muka penuh keterujaan depan lipan panjang sejengkal tu. Terus berlari Mommy rangkul dia sebelah tangan untuk angkat dia supaya jauh dari lipan panjang sejengkal tu sambil sebelah tangan masih pegang sudip. Ha ha ha... Tak sempat tutup api dapur bagai. Hanguslahhhh nanti French Fries dan Nugget tu... Tak apa keselamatan dia lebih penting. Hangus Mommy makan, goreng yang baru jer untuk Ash... Apa susah? Huh... Drama betul insiden tadi. 

Tanpa fikir panjang... Terus terkam lipan tu dengan sudip sampaikannn... Oopsss ya ampunnn... Terbelah dua badan lipan tu... 


Ginilah jadinya... Jujur akui, ini kali pertama jumpa lipan sebesar dan sepanjang ini. Masuk kot celah mana? Lubang mana pula dia ikut? Rasanya semua lubang yang ada berjaring halus di bawahnya supaya benda-benda macam ni tak masuk ke rumah... Hurmmm... Bergelut juga sewaktu nak terputuskan badan lipan panjang sejengkal tu kepada dua... Sibuk Ash nak pegang... Bisa nak oiii kalau kena sengat... Tau tak??? 

Syukur Alhamdulillah Ash tak disengat lipan. Phewww... Berpeluh dingin sekejap ko. Kebetulan memang kami tinggal dua beranak jer hari ni... Nek Ma dan Atuk ada hal sikit. Ahad baru Nek Ma dan Atuk balik. Apa pun legalah kan? Sebab dapat diselesaikan permasalahan tu. Bila dah terbelah dua badan terus ambil gambar... Hua hua hua... Gambar pertama di atas tu pinjam Google... Cium anak banyak kali dan peluk erat-erat... Yang mat ni tak faham, masih lagi teruja... Hu hu hu... 

Ambil penyodok sampah dan letakkan dengan sudip di penyodok sampah. Dengan sudip-sudip sekali kakak buang... Memang tarik nafas panjang betul. Terus What's App gambar lipan terbelah dua tu pada Abah Ash. Elehhh... Cerita lipan pun sibuk nak What's App Abah dia yer tak? Ekekekeke... Haruslah... Motif? Nak bagi tau kami diancam lipan panjang sejengkal... :-P... Waktu tu Abah dia tengah main badminton dengan Pak Ngah dia. Hu hu hu. 

Tak lama lepas tu, Abah dia telefon... Tanya keseluruhan cerita. Ceritalah "A to Z"... Memanglah kalau Nek Ma dengan Atuk tak ada ni kami akan tidur di ruang tamu... Angkat tilam, lepak di ruang tamu... Depan televisyen... Sebab senang nak bangun nak bancuh susu segala bagai... Lagipun, sebenarnya Mommy nak layan "movie" seram-seram malam-malam. Ahaksss... Macam berani sangat kannn? Suka tengok... Walaupun takut... Takut-takut berani gittew. 

#ehhh tersimpang pula cerita kan? Makanya setelah mendengar keseluruhan cerita... Abahnya sambil gelak kecil kata... Boleh pula dia "excited"? Tak tau benda tu berbisa... Hu hu hu... Dan Abahnya kata, adalah tu dia masuk kot lubang-lubang mana tu... Sumbat dengan kain semua lubang yang ada... Takut bahaya tidur nanti naik merayap atas tilam... Hu hu hu... 

Memang mencemaskan betul... Ada terbaca dari sumber di SINI bahawasanya: 

Petua Hilangkan Sakit Digigit Binatang Berbisa
Cara untuk menghilangkan rasa sakit yang mencucuk-cucuk akibat digigit binatang seperti lipan dan kala jengking ialah dengan menggunakan tembakau. Ambil sedikit tembakau, kunyah dan perah airnya ke tempat kena gigit. 

Kalau tak dapat nak cari tembakau boleh juga digantikan dengan asam jawa. Ambil air perahan biji asam jawa dan sapu ke tempat yang sakit. Lakukan berulang kali dan rasa pedih akibat gigitan itu akhirnya hilang terus. In Shaa Allah... 

Sumpahan Ular dan Lipan
Tak suruh percaya yer? Ini cuma informasi tambahan dari pembacaan dari sumber yang sama. Orang-orang dulu, ada pantang larang dalam berhadapan dengan bunatang-binatang seperti ular, lipan dan sebagainya. 

Apabila terjumpa ular, jangan kita terkejut dan menyebut ular. Sebaliknya cuma panggil ia "akar rotan". Bila jumpa lipan pula, jangan kita panggil lipan... Tetapi panggil "tulang lauk".

Dengan panggilan sedemikian, dikatakan kedua-dua binatang itu akan menjadi lemah, lesu dan tak bermaya. Maka, mudahlah kita bertindak sama ada nak menyelamatkan diri atau membunuh binatang itu. 

Apa pun yang penting dah selamat dah... Yang adik-beradik atau kawan-kawan lipan yang dah terbelah dua tu, tak payah datang lagi yer??? "You" lipan pergi jauh-jauh... 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bila Lipan Masuk Dalam Rumah..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, April 17, 2016.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

3 comments:

  1. alahai berani nya ash..take care ash farah..:)

    ReplyDelete
  2. eish! jgn kata lipan
    kalau nmpak lintah bulan masuk rumah pun dah tak keruan pgil husband suh buang padahl bintg tu elok je diam tak kacau org n tak bisa ..hehe

    ReplyDelete
  3. Tapi lipan merah itu... Kalau lipan hitam tu..mmg mungkin sumpahan atau jelmaan jin... Apa pun Alhamdulillah semua selamat... Musim panas ni.. Dia cari tempat sejuk.

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY