Home » , , , , , » Trik Aiskrim Kekal Sejuk Dan Lembut Dimakan...

Trik Aiskrim Kekal Sejuk Dan Lembut Dimakan...

Lepas waktu makan tengah hari tadi, sebenarnya kepingin nak makan aiskrim, tapi sampai ke sudah ni ha, Farah tak menyempat-nyempat nak beli aiskrim lagi... Ha ha ha...Nasib sejengkal jer...Macam-macam ada...Masa ni jerlah... Nanti kalau di pejabat baru esok-esok, nak di aiskrim kan celah mana? Kalau nak sila ke "shopping mall" yang berhadapan sedikit di dalam kawasan yang sama tu tapi memang taklah nak jalan kaki kan? Harus "drive" lah... Ha ha ha...Jauh sikit kot? Tak kuasa Farah nak berpeluh-peluh dan bau taik hari tau... 

Biasanya kan... kalau kita beli aiskrim yang dalam bekas plastik tu dari pasaraya... Kalau dah makan, lepas tu simpan semula di dalam tempat ais, adakalanya aiskrim tu jadi keras macam batu kan? Ada tak? Ada tak pernah terjadi? Lagi lama simpan lagilah keras kan? Kadang-kadang tu ada yang kena dibiarkan cair sedikit dulu baru boleh dimakan... Pernah ke tak pernah ni mengalami situasi macam ni? Ha ha ha... Kalau tak ditutup bekas aiskrim tu, memang lagi batulah... (dengan harapan "uolss" fahamlah apa yang cuba disampaikan ni)... 

Tapi sebenarnya ada cara tau nak kekalkan tekstur aiskrim yang asal sewaktu kita membeli aiskrim atau sewaktu kita mula-mula buka bekas aiskrim tu untuk makan...Macam mana... Jeng jeng jeng... (yer jer jeng jeng jeng...entah entah "uolss" dah tau pun...)

Sumber dari SINI
Yer beginilah kaedahnya, letakkan bekas aiskrim di dalam beg plastik yang berzip kedap udara yang biasa kita beli untuk letakkan apa segala jenis makanan tu... untuk mengekalkan tekstur aiskrim yang asal... Lepas tu, boleh dimakan dengan sedapnya bila dikeluarkan dari tempat ais di peti ais tu... Sudu pun tak bengkok "uolss"... 

Menarik juga tips ni, mudah serta ringkas...cuma perlu letak dalam beg plastik tu jer... Hew hew hew...Bolehlah kiranya Farah mencuba juga ni untuk simpan aiskrim Ash Mummy di dalam peti ais tu... *_^...

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Trik Aiskrim Kekal Sejuk Dan Lembut Dimakan..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, December 4, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

31 comments:

  1. Wahhhh ! Lepas ni bolehla buat macam ni. ;D

    ReplyDelete
  2. wow! baru tahu hahaha kuno betul zaza. ada lagi eskrim dlm peti ais. lpas ni kene buat mcm ni ler.. tpi sebenarnya zaza kureng dgn eskrim ni hehe.. suami sorg je hantu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iolss ikut mood dan musim zaza...tengok angin...hew hew hew...

      Delete
  3. ada jg terbaca aritu kt twitter tp x try lg ;-)

    ReplyDelete
  4. farah, kalau peti ais 1 pintu, selalunya ice creAM jd lembik & cair kalau letak atas tu.. kalau letak ice cream dalam plastik ni pon okey sama jugak ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu tak pasti pulak dear... hu hu hu... cuba try dulu...

      Delete
  5. Setuju tu. Aiskrim mmg jd macam ais batu bila dah simpan lama. Kena pakai senduk keras baru boleh merasa aiskrim.

    Boleh gak cuba tips ni nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jia cuba lepas tu jangan lupa bagi tau akak taw?

      Delete
  6. next time blh try kn
    thanks sis berkongsi tips menarik ni

    ReplyDelete
  7. Eh, mudahnya..tapi akk tk tau, tq farah, nice tip.:-)

    ReplyDelete
  8. Assalam..terima kasih sudi berkunjung ke blog sy sebentar tadi :)

    ReplyDelete
  9. baru tahuu. hahah. selama ni main letak je dalam peti. bila keras mula lah menggedik taknak makan. hihi. terima kasih sis atas infonya :D

    ReplyDelete
  10. first time taw ni kak..tq share..

    ReplyDelete
  11. thanks for the tips kak farah..boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  12. eh, ha ah lah kan..

    thank youuuuu kak farahhh.. makin byk lah kotak aiskrim dlm peti ais lepas ni..

    ReplyDelete
  13. singgah sini jenguk tuan blog :D jom ke blog syira lokman ^_^

    ReplyDelete
  14. Ada jual eh bag tu dik? kat mana nak carik?

    ReplyDelete
  15. Mudahnya tips ni...lepas ni takdelah makan aiskrim yang keras macam batu lagi dah..

    ReplyDelete
  16. Terima kasih Farah...akak baru tahu ni. Memang berguna untuk peminat aiskrim:)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY