Seni Matematik Islam -Adi Putra

Sumber dari Google
Sebenarnya, cerita ni sepatutnya dikongsi beberapa minggu lepas. Tetapi dek kerana sibuk dengan urusan-urusan hari-hari terakhir di pejabat lama, Farah pun dari sehari ke sehari semakin terlupa. Hik hik hik. Ini baru teringat balik ni. ^_*... 

Beberapa minggu yang lepas, secara tak sengaja Farah tertekan saluran TVIQ ke apa entah, yang berkaitan dengan pendidikan ni. Hu hu hu... Ingat-ingat lupa dah. Selepas tu, ternampak pulak rancangan kanak-kanak genius yang seorang ni... Jadinya termelekat pulak di depan kaca TV tu... Ngeee... 

Menarik!!! Walaupun dah berlalu jauh dah zaman-zaman persekolahan dan belajar itu, tetapi Farah tetap berminat nak ambil tahu. Yer lah, Farah pun ada Ash kan? Satu hari nanti Ash akan bersekolah, akan belajar seperti kanak-kanak lain. Makanya sebagai ibu memang seharusnya bagi Farah, Farah ambil tahu juga tentang skop pembelajaran dan perkembangan kaedah pengajaran serta pendidikan di Malaysia pada waktu yang terkini dari semasa ke semasa. Nak kata genius tu tidaklah... Farah manusia biasa yang menimba ilmu dan cuba aplikasikan seperti orang lain juga. Tapi Alhamdulillah, ilmu yang pernah dituntut sewaktu zaman persekolahan dab universiti membawa Farah ke hari ini. Segalanya dengan izin Allah SWT, milik Allah yang dipinjamkan dan syukran Allah... Errr... apasal jauh sangat topik ni? Muahaha... 

Tau tak Farah sempat belajar apa dengan kanak-kanak genius bernama Adi Putra ni? Nak gelak pun gelaklah... Saja nak ambil tahu untuk kegunaan di dalam pembelajaran Ash di masa akan datang... bukannya belajar sebab tak hafal sifir ok? Heyyy... hari-hari "I is" kena baca sifir depan Atuk Ash masa kecik2 dulu ok. Makanya I hafal ok? Ha ha ha... Atuk Ash garang ooo... ok ok dah... main main pulak bercerita yer... Farah sempat belajar kaedah mendapatkan jawapan bagi sifir 9... kaedah mudah dan alternatif gitewww... Tapi berkesanlah... 



Ha ha ha siap buat latihan "uolss"... tapi lebih kurang gitewlah seperti yang diterangkan oleh Adi Putra di dalam rancangan TV tersebut. Lepas tu cuba bereksperimentasi sendiri dengan figura di bawah... 


Yang jadi lebih menarik... tekan-tekan kalkulator untuk semak jawapan... memang tepat... hik hik hik... Tiba-tiba rasa semakin seronok bermain dengan nombor dan tiba-tiba rasa memang nak dapatkan juga buku Seni Matematik Islam oleh Adi Putra. "Aunty" nak tuisyen dengan Adi, formula-formula Adi supaya boleh ajar adik Ash. #ehhh... Ha ha ha... 

Sumber dari Google
Bila dah tertarik dan menarik... memang gigihlah kan mencari... ^_^... In Shaa Allah... ada rezeki dapat jugak nanti nak "study" untuk Ash... Err... sebenarnya Farah pun suka jugak... ekekeke... bermain dengan figura dan formula... ^_* 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Seni Matematik Islam -Adi Putra, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, December 16, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

11 comments:

  1. ish bijaknya blh plak dia terfikir mcm tu kan..ALlahuakbar.beruntungnya dia

    ReplyDelete
  2. Menarik juga ni Waheeda... nak cari juga buku tu utk anak2 akak... tq sharing..

    ReplyDelete
  3. seni matematik yang ajaib..seronok juga cuba cuba ni kan..dan memang betul betul ajaib

    ReplyDelete
  4. Hidup dgn kalkulator...bila xde, gelabah, padahal teknik adi putra ni sgt simple jer kan.. :)

    ReplyDelete
  5. Anak saya memang peminat rancangan Adimetik ni..Sebab tudia memang minat matematik dan sains..hehe

    ReplyDelete
  6. pandai budak adi ni..mana la die dapat idea macam ni

    ReplyDelete
  7. Wow. Menarik. Thanks for sharing Farah! Nak turunkan ilmu kt Adam lak. ;)

    ReplyDelete
  8. Sekali macam pening.. Tapi boleh pakai tu.. Hehe..

    ReplyDelete
  9. mmg tgk juga... cuma seni tu x blh aplokasi dlm exam..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY