Home » , , , , , » Sejarah "Baby Shower"...

Sejarah "Baby Shower"...

Source Extracted from Google
Tengah duduk2 ni tiba2 teringat pulak tentang trending society zaman sekarang... "baby shower"... orang dulu2 tak ada baby2 shower ni uolss... yang ado "melenggang perut"... pasal melenggang perut I is pernah cerita dalam entri di SINI. Me??? Nan hado... 2-2 pun tak buat... chill jer macam tu... chillex2 uolss... macam melenggang perut tu I is tak percaya seperti yang iolss pernah katakan dulu dalam entri sebelum ni. Baby shower pulak... malass... boleh??? Muahahaha... 

Retis2 sukalah baby2 shower ni kannn??? And some of uolss pun ada jugak yang suka baby shower ni... bergantung pada masing2... betul tak??? Macam iolss is terang2 malas uolss... muahahaha... Errr... baby shower ni gapo dio??? Mesti ada jugak yang tertanya2 kann??? Ala macam meraikan baby yang bakal lahir dan jugak mummy yang bakal melahirkan... tema kebaratan giteww ihiksss... 

Biasa tengok kannn??? Kat magazine segala bagai dan jugak kat TV kann??? Retis2 memang ramai yang buat... hu hu hu... Tapi bukannya iolss nak cerita tentang siapa yang buat siapa tak buat... nak cerita dan kongsi tentang sejarah kejadian keraian baby shower ni jer dengan uolss... 

Source Extracted from Google
Tak wajib pun baby shower ni dan bukannya asalnya dari Islam... if nak buat, ada bajet, ada masa, ada kelapangan dan ada ruang buatlah... Baby shower islamic style??? He he he... lama dah ada... Lepas kelahiran baby uolss... 

Mula2, kita panggil group marhaban / berzanji... dah meriah dengan selawat... kita pun bawak baby tu untuk ditahnik oleh orang yang alim yang kita jemput... boleh guna kurma dan lagi bagus kalau ada air zam zam... untuk baby lelaki sediakan 2 ekor kambing... baby perempuan seekor kambing... sembelih aqiqah dan jamu orang ramai...

Macam2 gaya baby shower sebenarnya... terpulang pada individu... i is okay dengan apa juga cara, asalkan tak bertentangan dengan syariat Islam... atas syarat ni jer i is liberal... tolak ketepi ketengah semua boleh masuk sebab... errr... i is not the orthodox minded kind of peeps... ngeee... ^_^ ... peace no war... daaa.... 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Sejarah "Baby Shower"..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, October 9, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

9 comments:

  1. Zaman la nie baru dok dgr ramai buat baby shower nie.

    ReplyDelete
  2. Kita tak sempat nak buat baby shower bagai hahaha...lya buat doa selamat minta dipermudahkan urusan bersalin...pastu buat akikah utk ank tu jer

    ReplyDelete
  3. Akak pun tak pernah buat baby shower sebab belum famous masa tu kot melenggang perut pun x de buat doa Selamat family je

    ReplyDelete
  4. Buat akikah je..x buat pun baby shower pun...

    ReplyDelete
  5. Baby shower nmpk lebih kebaratan rasanya..saya dulu pon buat doa selamat semoga dipermudahkn urusan bersalin...

    ReplyDelete
  6. hahaha...baru tau ni...lame xsinggah blog akak..hee

    ReplyDelete
  7. skrg ni semua nk ikut Barat..serius ai is x phm..bajet kedepan sgt lah tu..klo tang ajaran Islam xnak plak ikut... ekeke.. (emosi)

    ReplyDelete
  8. kalau ada budget better dahulukan yang mengikut islam dahulu..buat doa selamat is better :)

    ReplyDelete
  9. so far pada akak...kita yang islam ni ikut la cara agama kita....lagi afdal kan...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY