Home » , , , , , , , » Kepelbagaian Menu Daging Selama Berminggu2...

Kepelbagaian Menu Daging Selama Berminggu2...


Alhamdulillah rezeki orang korbankan 7 ekor lembu dengan menyedekahkan 4 beg plastik berisi daging korban kepada weollss. Macam nilah rezeki kita semua yer bila AidilAdha menjelma. 

Ini stok berminggu2 ni kaedahnya. Al-maklumlah bukan ramai pun dalam rumah iolss ni. Uolss pun mesti banyak stok daging kat rumah ni. Tak kiralah daging kambing ke, daging lembu ke, daging rusa ke... 

Bila dah banyak2 gini kena berfikir satu hal lain pulak... nak masak menu apa??? He he he... Jenuh nak rotate ni... Tapi tak adalah sampai setiap hari nak kena masak daging ye tak??? Jemulah pulak... maka pandai2lah kita wanita2 ini menyusun atur menu memasing ye tak??? Masak daging hari2 jemu... masak menu yang sama jer berulang2 pun boleh jadi jemu jugak. Therefore kenalah kreatif sikit mencipta kepelbagaian menu. 

Ha ha ha, masa nilah Kak Google dan segala bagai buku resipi menjelma dan berguna. Biasanya, kalau daging ni boleh masak kari daging (tanpa santan of course kalau iolss yang masak), lemak cili api daging, daging black pepper, daging masak kicap, daging masak merah, padprik daging, daging goreng, karipap daging, karipap daging bakar, kisarkan dan masukkan dalam masakan Ash. Hurmm... Nak buat kuih cara berlauk pun boleh... tapi tak rajin pulak... Muahahaha.... 

Ini memang stok berminggu2 ni... Alhamdulillah... rezeki jangan ditolak... Makanya, save duit beli daging selama berminggu2... ha ha ha... Mohlah kita menyantap daging beramai2... Ermmm... yang ada penyakit darah tinggi tu... Jangan balun sangat... nanti kot2 naik pulak blood pressure tu... Makan nak kena jaga... Kesihatan nak kena jaga ye tak??? Tak kiralah kuat makan ke apa... Watch what we eat giteww seperti yang selalu disarankan di media2 social dan media masa. 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Kepelbagaian Menu Daging Selama Berminggu2..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, October 6, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

11 comments:

  1. Alhamdulillah rezeki farah..betul tu..kita apa yg kita mkn..

    ReplyDelete
  2. kat rumah saya pon bnyk jgklah sis..Alhamdulillah rezeki aidiladha..:D

    ReplyDelete
  3. best la dapat banyak...tahun ni kawasan umah Sally ada sekor je lembu...wuwuwuw~

    ReplyDelete
  4. betul...rezki jangan di tolak..tahun ni x dapat plak daging korban...maybe sebab beraya kat bandar kot...heheheh....x per la...insyaallah ada rezki x kemana kan....

    ReplyDelete
  5. hihi..sama la dekt umah ni kak..jenuh mkn..tpi skali skala apa slhnya..fmili timm jrang mkn dging..so, time aidiladha bru balun..hehe..

    ReplyDelete
  6. dapat banyak daging memang pening nak pusing-pusing masak apa...

    ReplyDelete
  7. Salam aidiladha.. ada satu lagi resepi simple, nama dia daging masak ros..main campak2 je katanya.. lebih kurang masak kicap, tapi tambah kismis dan extra cengkih.. ishh, masak2 ni memang favourite walaupun rajin tu ikut mood..hihi

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah..banyak rezeki raya qurban ni kan..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY