Home » , , , , , , , » Cara Mencuci Pakaian Bayi...

Cara Mencuci Pakaian Bayi...

Source Extracted from Google
Kalau nak ikut2kan memang ramai parents kat luar sana yang basuh baju anak2 kecil campur sekaligus dengan baju2 weolls kann??? Nak2 lagi ada "orang gaji" yang boleh berputar tu... (washing machine)... lambak ajer dalam mesin tu... sonang kojo... 

Dan amalan ni bukan pada zaman sekarang jer... dari zaman2 weolls semua kecik lagi dan zaman2 parents weolls kecik lagi dah jadi rutin. Tak ada apa2 masalah pun ok ajer??? Ye tak??? Ermm i is not... menurut Nek Ma Ash... masa I is kecik2 last time... baju2 iolss memang diasingkan dan dibasuh dengan tangan. Hu hu hu... Amalan tu dah menurun pulak pada iolss dalam menguruskan pakaian2 kotor Ash. 

Kulit baby ni halus mulus, best jer bila usap dan belai... dan kulit baby jugak sangat2 sensitif. Ada sesetengah baby tu sebabkan kulit terlalu sensitif sampai boleh dapat irritation due to detergent. I is tak pandai2 bagi fakta ok uolss... I read, I digest, put it into my own words and share with uolss... hu hu hu... Yup this does happen... Tak semua kulit baby tu ok bila weolls campurkan pakaian mereka untuk dibasuh sekaligus dengan pakaian weolls. Ha, kalau agak2 anak2 uolss dok macam ada irritation pada skin tu... maybe this is a sign yang mereka alah pada detergent tertentu. 

So nak ambil langkah berjaga2, sebelum alergi itu, alergi ini, irritation sana, irritation sini... I is belikan sabun pencuci baju dan pelembut fabrik khas untuk Ash. Memang pakaian Ash tak pernah bercampur dengan weolls. 

Yang iolss gunakan sebagai pencuci baju khas untuk Ash adalah... 

Source Extracted from Google
Dan secara tiba2 tergerak nak try yang ni pulak... 

Source Extracted from Googlr
Ho ho ho... macam2 bebudak sekarang yer tak??? Tak ada yang tak specialized semua specialized and exclusive uolss... Untunglahhh... kita dulu takdo pun sampai macam ni sangat ye tak???Dan untuk pelembut fabrik Ash... iolss gunakan hanya untuk Ash sahaja... (yang lain semua pakai Downy dalam rumah iolss)...

Source Extracted from Google
Semua ni suggested by the hospital that I delivered my Ash masa bersalin dulu. Membazir??? Bajet tambah... ermm ada anak memanglah bajet tambah... tapiiii... 1 pack or 1 bottle could last at least lah ek at least for 2 months. Kira ok jugaklah tu kann??? Well depends pada keselesaan satu2 parents tu... tak adalah kata it's a must uolss. Terpulang masing2.

Apapun, cara mencuci pakaian bayi yang iolss amalkan adalah...

  • Rendam pakaian Ash dalam besen atau baldi berisi air selama 30 minit. 
  • Dah rendam selama 30 minit, berus pakaian2 yang patut diberus sampai nampak bersih. Yang mana material yang tak payah diberus macam baju lubang2 tu, iolss just gosok2 dengan tangan jer sampai bersih. Baju lubang2 kalau berus jugak alamatnya koyaklah kann??? Ekekekeke....
  • Bilas dengan air sampai bersih 2 -3 kali. 
  • Lepas tu rendam dengan pelembut fabrik dalam 15 minit masa bilasan terakhir, main rendam2 jap... dan kemudian bilas sampai bersih lagi. 
  • Masak air sampai mendidih jap... campurkan air mendidih tadi dengan air dalam besen atau baldi... bilas lagi pakaian Ash... lepas tu perah sampai kering. 
  • Last step... sidai ler kat ampaian kat belakang rumah tu... bangun pagi2... sidai pulak kat ampaian kat luar rumah belah depan bagi kena cahaya matahari. ^_^ ngeee...
  • Dah kering, yang mana patut iron...gigihlah Mummy ni iron baju Ash... muahahaha...
Gitewlah ceritanya... cara iolss uolss... lain orang lain cara mencuci pakaian kann??? Tak semestinya cara iolss ni betul... mungkin ada kekurangan dan kesilapannya... Tapi jujur sehingga setakat ini semua baju Ash I is cuci pakai tangan... cuma kadang2 tu I is guna dryer kat self service laundry tu untuk keringkan... ^_* ... time constraints katanya... hik hik hik... 

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Cara Mencuci Pakaian Bayi..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, October 10, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

17 comments:

  1. wah rajinnya farah, sue x iron semua baju. iron baju yang nak keluar g jln2 je :)

    ReplyDelete
  2. bab basuh baju baby nie..kena lebih teliti kalau baby jenis kulit sensitif..kita basuh dgn pencuci biodegradeble,pastu pakai downy untuk baby tu...semerbak je bauu

    ReplyDelete
  3. Waa..rajinnya basuh tangan..akk kagum

    ReplyDelete
  4. Kebiasaan mak sy baju anak2 kecil mmg diasingkan, bila dah besar sikit baru la cmpur. InsyaAllah nanti baby baru lahir, jaga n basuh sendiri. Hehhee

    ReplyDelete
  5. terima kasih atas perkongsian kak farah...
    xtau lah kene letak air panas...
    heee

    ReplyDelete
  6. skrg ni tgh praktis basuh baju baby cuci tngan hehe..

    ReplyDelete
  7. mjr lah ank sy bukan jenis kulit sensitif...sy basuh mmg x cmpur dgn baju dewasa, tp basuh pakai mesin lah..hihi..x gigih nak buat mcm awk buat.ahaks

    ReplyDelete
  8. haaaa.. rajinnya basuh tangan heee.. pasni nak try basuh guna tangan jugak arr.. dulu anak sorang gigih je tpi ni dah anak 2 rasa mcm x gigih sgt dah.. huhu

    ReplyDelete
  9. rajinnya smpai iron bj ash...hihihi...

    kita pon gigih gak bsuh tgn bj2 aqil pkai ABD tu...hihihi...xleh cmpo kang leher bj jd beso plak bl bsuh mesin

    ReplyDelete
  10. saya masuk mesin..heee..tapi asing la baju baby..sebab nak guna sabun baby tu...

    ReplyDelete
  11. bab iron tu,ikut material jugak..hihihi.bab basuh baju masa zara kecik till now pun memang tak campur la ngan baju baju kitakan,tapi pakai orang gaji"washing machine" hahaha.

    ReplyDelete
  12. alhamdulilah anak2 iols xde alergik atau sakit kulit
    iols basuh semua sekali senang...lagipun anak ramai xde ms nak basuh ngan tangan ke lain lah lau berak terkena suar ke baju ke..haruslah menyental ngan tangan hehehe

    dulu2 anak sorg bolehlah asing2..skrg anak dah 4 dik..hahaha

    ReplyDelete
  13. baguslah separate membasuh dan menggunakan pencuci khas untuk baju anak..alah membeli menang memakai kan :)

    ReplyDelete
  14. rajinnya kak farah iron baju Ash..hehe

    ReplyDelete
  15. dah lama xde baju budak kecik ...hehehe...tetiba rindu nak beranak...

    ReplyDelete
  16. Maksih Atsa tipsnya ..karena telah mau berbagi dengan kami

    untuk tips untuk memilih kaos kaki wanita yang cantik dan berkualitas gmn ya caranya

    ReplyDelete
  17. Makasih tipsnya sudah berbagi dengan kami tentang topi bahasan mencuci pakaian bayi . Biar tidak salah lagi.

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY