Home » , , , , , , , , , , , » Adakah Anak-Anak Kita Duduk Dengan Betul Di "Car Seat"?

Adakah Anak-Anak Kita Duduk Dengan Betul Di "Car Seat"?


Sumber dari Google
Semua orang faham yang memastikan keselamatan anak-anak di dalam kenderaan adalah sangat-sangat penting. Yerlah, semua orang pun sayang anak kan? Siapa tak sayang anak oiiii.... Tapi tak semua orang faham betul-betul tentang cara yang sebetulnya dan sedar adakah cara kedudukan anak-anak di dalam car seat itu adalah betul atau tidak? Adehh... sila maklum ini berlaku kepada Farah jugak uolss... Dan hari ini telah mencapai tahap kesedaran itu... Tak apa, kita sama-sama belajar... Ibu baru memang macam ni kan? Banyak nak kena belajar tentang ilmu keibubapaan, banyak yang perlu dieksplorasi... Ha ha ha...Barulah sangatttt kan? Teet... Setahun tu kira baru lah, sebelum ni mana pernah ada anak, yang ada anak tekak dan beberapa anak yang lain... muahahaha... 

Kemalangan yang melibatkan kenderaan adalah salah satu punca kematian kanak-kanak di antara umur 1 sehingga ke 12 tahun.

Sedikit perkongsian tentang cara terbaik untuk memastikan keselamatan anak-anak di dalam kenderaan dari sumber di  SINI adalah:

Dan Farah perjelaskan lagi tentang kedudukan yang sepatutnya bagi anak-anak kecil kita semua... 

Sumber dari Google
Ho ho ho, ok Farah sendiri telah melakukan kesilapan seperti yang Farah sebutkan di awal entri tadi... sebabnya... Ash selama ni duduk dalam kedudukan yang tak betul!!! Nampak tak? Nampak tak? Kita manusia tak lari dari khilaf. Dan tidak sempurna 100%...pasti ada lompang-lompang kosong di sana sini yang ada kalanya kita terlepas pandang...


Sepatutnya kedudukan yang betul bagi Ash adalah rear facing seats in the back seat. Hurmm...tapi kalau dah kami berdua ajer dalam kenderaan tu, takkan nak dudukkan kat belakang pulak kan? Adehh...pening jap... Ha ha ha... Sebab kalau-kalau nak menyusu segala bagai payah tu nak jangkau ke belakang tu semasa memandu tu... Nak nak lagi Ash ni tak boleh tidak kalau duduk dalam kereta mesti nak duduk sebelah Mummy. Muahahaha... pakai common sense lah Farah oiiii.... Itu pun nak pening... Ekekekeke...

UMUR ADALAH PENTING
Lebih kecil usia anak-anak, lebih fragile mereka dan lebih perlindungan yang diperlukan.

TAHU BATASANNYA
Selalu mematuhi peraturan tinggi dan berat untuk car seat.

MEMBELI CAR SEAT YANG BERSESUAIAN DENGAN KENDERAAN
Tidak semua car seat sesuai untuk semua jenis kenderaan, makanya cuba sebelum membeli yer...

SENANG DIGUNAKAN
Yang mudah dipasang serta digunakan oleh kita sebagai ibubapa.

Sebenarnya, sama ada kita ni ibu bapa ataupun tidak... adalah penting untuk kita tau macam mana caranya memastikan keselamatan penumpang yang menaiki kenderaan yang kita pandu ye tak?

*Akan perbetulkan posisi kedudukan car seat Ash dan cuba bagi Ash duduk dalam keadaan sebegitu... Mungkin lebih mudah bagi Farah jugak... Ha ha ha...Tu adalah tu gelakkan Farah tu... I is noob ok? Tak payah nak gelak-gelak sangatlah... Tak kelakar pun... Ha ha ha... (sendiri pun gelak)...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Adakah Anak-Anak Kita Duduk Dengan Betul Di "Car Seat"?, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, October 29, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

22 comments:

  1. Thanx 4 sharing kak farah...
    Dah beli carrier da.. tapi tak cbe2 pasang pon lagi.. tak tau nnt selesa ke tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. errrrr...ayu ni bukan cerita pasal carrier...tapi car seat... he he he...

      Delete
    2. Heeee carrier tu tok letak dlm kete kak farrah.. heeeee

      Delete
  2. Replies
    1. untuk panduan kita bersama-sama...anum bila lagi ni?

      Delete
  3. saya pon salah sebelum ni..tapi carseat cam ash tu (sama macam aisyah punya) sesuai untuk bayi besar kan..buklan untuk baby born..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah pakai ni semenjak Ash lahir sebab sponsored...he he he....

      Delete
  4. Nice sharing Farah.. sangat terperinci :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure dear... sama-sama belajar dan tambah pengetahuan...

      Delete
  5. Sue psg carseat ikut panduan manual yg telah diberikan. Sama yg mcm fakta farah terangkan di atas. Btw good sharing farah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ^_^...ngeee, boleh pasang car seat ikut sesuka suki hati selama ni? ekekekeke...tak baca pun sue... my bad...

      Delete
  6. Adeh... anak saya jarang nak duduk car seat... sebb dia seorang... ramai yabg ghajin pegang die... sampai la ni... sekarang da besar teringin pulak die..... yg tak tahan teringin nak naik stroller baby tu.... sian die... kecik tak rasa... la ni nak rasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ash pun tak nak duduk lama sangat dalam tu...

      Delete
  7. Thanks for sharing. Anak-anak mula-mula memang susah nak duk dalam carseat, nanti lama-lama ok kan =)

    http://butikgebugebu.blogspot.com/2014/10/cadangan-menu-dan-resipi-birthday-party-anak-1tahun-tanpa-gula-dan-garam.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah, semakin meningkat usia, semakin ok kaedahnya...

      Delete
  8. Nice sharing...leh bagi tips ni kat mummy qhaira

    ReplyDelete
    Replies
    1. dipersilakan dengan segala hormat kak... ha ha ha...

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia