Home » , , , , , , , , » Potty Training | Cerai Lampin a.k.a. No Pants Method...

Potty Training | Cerai Lampin a.k.a. No Pants Method...

Source Extracted from Google
Alahaiiii, mayu erk??? Comel jer dia potty training ek??? (yang iolss maksudkan adalah gambar yang iolss pinjam dari Kak Google ni ha...ho ho ho...)... Potty training, salah satu perkara yang mula direncanakan di dalam kotak pemikiran iolss??? Ash kalau ikut Mummy dia awal-lah kiranya kalau nak bercerai lampin... Sebab according to Nek Ma Ash and Atok Ash... Mummy dia seawal usia 1 tahun 1/2 dah tak berlampin lagi dah... Ho ho ho...Nanti kita tengoklah sama ada Ash boleh beat record Mummy atau lebih awal dari Mummy atau lewat dari Mummy yer??? Ha ha ha... Dengan anak sendiri pun nak bersaing... Ting tong betul Mummy Ash ni... But... life is a challenge what??? Kena motivate dia untuk belajar bersaing secara sihat dalam kehidupan ni... Hik hik hik... Kalau bersaing secara tak sihat, nanti Mummy katok kepala... Hu hu hu... 

Membaca tentang potty training seawal usia Ash 9 bulan adalah sebagai persediaan uolss, di samping2 tu, iolss berkongsi juga dengan uolss tentang informasi2 yang mungkin berguna buat parents2 out there...

Development usually refers to physical change, mental dan juga social yang dapat dijangkakan dalam kehidupan baby. Development adalah satu faktor penting dalam kehidupan baby. 

Diapers ni adalah necessity bagi baby sampailah ke satu peringkat umur di mana theyolls kena bercerai lampin. Takkan nak ber-diapers jer sepanjang hayat pulak... Tu masalah tu...ha ha ha...boleh bengkok weolls parents nak beli diapers jer kerjanya...Ye lah kan zaman ni semua dah pakai diapers pakai buang...tak pakai kain lampin macam weolls dedolu masa kecik dulu... Diapers pulak sekarang semua sistemnya "si manja berada dalam keadaan bersih dan kering" macam Ash Serasi Bersama Huggies Total Protection uolss...  However, ia akan menjadi "masalah" apabila parents tak tau cara terbaik nak hentikan penggunaan lampin pada anak tau...

Honestly, if uolss tanya iolss... seboleh2 iolss nak Ash bercerai lampin seawal yang boleh... Orang yang pesimis akan tanya soalan maut berbunyi begini... "Kenapa??? Dah tak mampu nak beli diapers anak lagi ke???"...Tu kalau tanya memang nak kena pang sejibik lah tu...Ho ho ho... Eloklah latih anak bercerai lampin, takkan anak dah umur 6 tahun dah pergi kindergarten tapi still pakai diapers??? Especially bila malam...

Antara perkara yang orang sering fikirlah iolss rasa, sebab iolss berfikir jugak ni uolss...muahahaha... bilakah usia yang paling tepat??? lepas tu kalau dok tanya sana, tanya sini, baca sana, baca sini... macam2 jawapan yang weolls boleh dapat uolss...kadang2 tu boleh confuse jadinya... (tapi iolss tak tanya sesiapa lagilah pun kecuali Nek Ma dan Atok Ash...muahahaha). Ada parents yang berpendapat cerai lampin ni perlu dan seawal yang boleh kalau boleh. Ada parents pulak latih anak pakai seluar tanpa diapers ASAP lepas anak dah pandai bercakap dan might be ada yang lagi awal dari tu. Depends pada society dan di mana baby tersebut dibesarkan. Tapi mostly, parents pilih untuk cerai lampin ASAP lepas anak dah mula faham dan bersedia untuk perubahan.

Actually, waktu yang paling sesuai untuk melatih anak2 tidak memakai diapers adalah ketika anak2 sudah mula memahami serta mampu berkomunikasi dengan persekitarannya. Sebab situation ni akan selamatkan weolls daripada perlu bersusah payah nak latih anak2 pergi ke tandas. Anak2 weolls kenalah bersedia untuk melalui anjakan paradigma ni...Hik hik hik... Physchologically, kanak2 tak suka dipaksa... another way round mereka lebih rela dan mudah dididik if keinginan untuk belajar sesuatu itu lahir sendiri dalam diri theyolls. Jika terus dipaksa, anak2 mungkin akan retaliate. So, nak didik anak memang kena anak physchological skills yer...bukan jadi physco uolss...Ahakss...

Yang iolss boleh imagine dan boleh jangkakan, potty training ni memang mencabar... Ha ha ha...so Mummy Ash...are you up to it??? Salah satu dari caranya untuk potty training adalah No-Pants Method... Tapi sebelum apa2 kenalah pastikan anak2 weolls ready untuk ini yer... No amount of parenting trickery or talent can beat the luck of trying when your child just happens to be at the right spot developmentally. Macam yang iolss mentioned kat atas tadi... parents kena pastikan anak2 betul2 di peringkat atau fasa di mana dia telah sesuai serta bersedia untuk potty training. Kalau weolls dah pasti yang anak2 tu dah bersedia untuk kita start potty training, bukan setakat kita jer... kena kerjasama dari teacher kat nursery ke, nenek dia ke...macam Ash Nek Ma dialah...ha ha ha... mereka pun kena bantu kalau boleh...

Fokuskan satu minggu yang khas hanya untuk potty training. No work, no playdates, no outings, no visitors, no nothing. Ha ko... This is serious business untuk anak weolls ok???

Lepas tu, jangan lupa sediakan keperluan untuk potty training kalau boleh. Untuk menjayakan No Pants Method ni... actually weolls memerlukan..

Portable Potty Chair
Source Extracted from Google: Ini adalah Portable Potty Chair dari Fisher-Price uollsss... Tapi ada macam2 jenis lagi...
 Waterproof Crib Liner
Source Extracted from Google: Waterproof Crib Liner ni adalah dari ToyRUs... 



Parents pulak kena faham  tanda2 atau isyarat yang diberikan oleh anak2. And as a parents kita kena buatkan anak2 faham akan keperluan menggunakan tandas. Explain and make them understand that diapers are not forever ok???

Source Extracted from Google
At first janganlah mengharapkan perfection ye tak??? Kena sabar, yer kena sabar sebab iolss dah banyak dengar kawan2 kata, memang challenging dan it takes a lot of patience. Ha ha ha...  Nanti2 akan ada jerlah masalah2 macam tak sempat nak pergi tandas dah memburai... tapi jangan putus aja jer lah...sebab ada sesetengah bila rasa frustrated terus pakaikan balik diapers. Sebab kononnya tak tahan. Hu hu hu. Ok, tak mengalami lagi bolehlah cakap ye tak??? Cuba ada kat situasi macam tu...Hu hu hu, hopefully iolss kental lah dan dapatlah bertahan. Kesabaran yang tinggi itu amat penting kannn???
 
Semua changes in life perlukan masa untuk adapt ye tak??? Weolls yang dewasa ni pun sama. So, kena keep on trying and trying. Dalam life ni, kita kena terus mencuba tak kira apa pun kann??? One of the ways... clearkan stok diapers kat rumah...Ha ha ha... Walaupun some parents kata, kena ada for emergency purposes... Hurmm... Iolss pernah terbaca, pemikiran yang semacam ni, tak membantu untuk pisahkan anak2 daripada terus gunakan diapers... Tapi betul jugak, kalau masih dalam proses potty training... belum complete atau graduate lagi...kenalah standby ye tak??? Tapi macam yang iolss diberitahulah, cerai lampin bukan satu perkara yang mudah. Cara terbaik untuk weolls menghentikan penggunaan diapers adalah dengan tidak meletakkannya di dalam rumah. Make your home free diapers. Di peringkat permulaan diakui sangat susah, Tapi kalau tak ambik action macam tu, katanya weolls akan memerlukan masa yang lebih lama untuk train anak2. Pesanan khidmat masyarakat yang iols terima...jangan sesekali kelirukan anak2 dengan memakaikannya diapers hanya pada waktu malam atau untuk outing. Hu hu hu...
 
Haaa, sebelum terlupa, dalam potty training ni, kenalah guna physchology lebih sikit kot??? Ha ha ha... kenalah bagi motivation...let say...if tak pakai diapers, nanti Mummy belanja makan ker? bawak ke mana2 ke? belikan barang ke? masakkan apa2 ke? and etc...apa2 jerlah yang bersesuai...nanti seronoklah theyolls kann... dan adalah spirit untuk cuba jadi diapers free... Pujian dan galakan adalah motivator anak tau...

SUMBER: SINI dan SINI

*Ash oh Ash, cepat sikit cakap banyak2... ahakss...senang nak potty training... Ini yang keluar dari mulutnya... "Nak nanan", "Mie", "Babah", "Maman", "Nyenek"... "Anyakmuum..." - apa tah, Mummy dia pun tak faham..wakakaka... Cepat cakap, senang sikit nak train banyak benda kat Ash ni... ha ha ha...planning dah beratur dah ni...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Potty Training | Cerai Lampin a.k.a. No Pants Method... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, September 10, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

13 comments:

  1. nk potty train anak kena byk sabar.
    awal2 tu biasalah kalo anak2 terbabas, after a week, thing becomes better and more easier insyaAllah..

    ReplyDelete
  2. kite ajar mursyid ke tandas mase umo dia 2 tahun setengah... 3 hari jek kite letih cuci sebab dia buang kat lantai.. lepas tu ok...dia dah pandai ke tandas..

    ReplyDelete
  3. hahah alhamdullilah anak yang bongsu dah di ajar cara begini..kita pulak yang letih..kena ajak p jamban..

    ReplyDelete
  4. zmn dulu2 blh la kot awal mcm tu.xpakai pampers, nak berak kencing sng..zmn skrg klo x pakai pampers umo 1tahun setgh..perghhh btl2 uji sbr kang kejap2 nak bersih sana cni hehee

    ReplyDelete
  5. memang bagus kalau dapat train dari awal.

    ReplyDelete
  6. saya belum train lagi sebab Amir belum faham lagi...insya Allah, bagi dia sikit masa lagi...

    ReplyDelete
  7. memang kena banyak bersabar nak melatih anak ni..kalau malas memang apa pon tak jadi

    ReplyDelete
  8. me too nak buat potty training asap... tp bby baru dua bulan hahhaa

    ReplyDelete
  9. pengalaman akak potty training..anak perempuan lebih senang utk potty training berbanding anak lelaki..haha..

    ReplyDelete
  10. Hmm... Mmg kna tabah aje la potty training ni...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia