Home » , , , , , , » Penting Ke Gripe Water Untuk Bayi???

Penting Ke Gripe Water Untuk Bayi???


Masa iolss kecik2 dulu, Nek Ma Ash bagi iolss consume Woodward's Gripe Water ni... Lepas tu bila iolss bersalinkan Ash, masa umur Ash 4 bulan macam tu, iolss start bagi Gripe Water pada Ash jugak...

Apa tu Gripe Water??? Gripe Water ni adalah untuk melegakan kembung perut dan juga masalah kurang hadam pada baby weolls... plus anak2 yang nak tumbuh gigi pun akan jadi tak demam bila makan Gripe Water ni... Selain tu, boleh jugak bantu2 masalah sembelit pada baby or toddlers.

Sukatan yang disarankan untuk bagi anak2 consume Gripe Water ni...

1-6 Bulan
5ml / 1 sudu teh

6 Bulan - 2 Tahun
10 ml / 2 sudu teh

2 Tahun Ke Atas
10 ml - 15 ml / 3 sudu teh 

Sedikit informasi berkenaan dengan Gripe Water ni dari SINI untuk info bersama yer???


The active ingredients in Woodward's Gripe Water are Dill Seed Oil and Sarajikakshara are highly effective baby colic remedies. Woodward's also contains trace of sugar to give it a taste that infants like. 

Woodward's Gripe Water acts gently on infant's stomach, easing discomfort and pain
  • Dill Seed Oil warms and relaxes the tummy, breaking down the trapped wind / air bubbles thus offering infant relief to baby colic and infant stomach pain. 
  • Sarjikakshara neutralizes the acidity.
Mothers around the world wonder how to burp a baby? (selain dari tepuk2 belakang pelan2 tu lah...)... Just a spoon of Woodward's Gripe Water (seperti dosage yang iolss dah nyatakan di atas tadi) will result in a usually resounding and satisfied burp from the baby. This dual action soothes the baby's tummy and provides instant relief from stomach pain. 
Source Extracted from HERE
Kenapa Iolss Decide Bagi Ash Consume Gripe Water???
  • Berbeza dengan orang dewasa, bayi ada tummy yang kecik yang tak fully developed. Disebabkan ini, baby are more likely tend to face gas and acidity problems.
  • Kadang2 ada mak2 yang puas nak "burp" kan anak.... tapi tak "burp2" jugak walaupun macam2 petua dah diikut dan dibuat... kalau baby tak "burp ni" ianya adalah petanda kepada ketidaklancaran kepada sistem penghadaman...penting yer ni uolss...sila ambik kisah tentang "burp" ni... 
  • Bila baby atau anak2 kecik sakit perut, theyolls tak tau macam mana nak bagi tau weolls... lebih2 lagi yang masih belum boleh bercakap... melainkan menangis kesakitan yang mana merupakan simptom2 baby colic.
  • Kadang2 baby menangis inconsolably sebelum atau selepas makan dan mak2 ni fikir sebab baby tu lapar... tapiii... kemungkinan berlaku ketidakselesaan perut di situ uolss... 
  • Masa proses nak tumbuh gigi pulak... improper breathing leads to gas or wind formation in the infant's stocmach, yang boleh membawa kepada ketidakselesaan serta kesakitan perut.
Bukan iolss reka2 sebab musabab ni yer uolss??? Tapi ia juga dinyatakan di SINI

Oh ya, yang penting ianya adalah HALAL dan TIDAK MENGANDUNGI ALKOHOL. 

*Alhamdulillah, sepanjang Ash lahir sehingga sekarang Ash tak pernah ada masalah kembung perut dan "burp"... ^_^...  

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Penting Ke Gripe Water Untuk Bayi???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, September 24, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

20 comments:

  1. memang ada spare kat rumah nie..tapi ramai dulu nasihatkan akak bagi air zamzam..itu lebih baik dari grape water...ngeee

    ReplyDelete
  2. Dulu2 masa anak2 Lya kecik lagi mmg simpan kat umah satu .. tak selalu jugak bagi sebab anak2 guna MINYAK MUSTIKA ..takde la kembung perut nak mendekat kat diaorg hehhe

    ReplyDelete
  3. sy xpnh bg air ni...nth mcm hati x berkenan sgt hahaha.blh gtu?

    ReplyDelete
  4. Lya pun dulu keci2 minum ni juga

    ReplyDelete
  5. thanx sharing.. tak pernah tau pon ade air cmni

    ReplyDelete
  6. X pernah bg gripe water. Alhamdulillah ank2 senang nk di burp kan ^^

    ReplyDelete
  7. Betul tu alia pun tak ada kembung perut bila fiza bg minum grape water.

    ReplyDelete
  8. Salam Singgah jgk bila ada kelapangan sikit hari ni & tq terus menyokong KA yer. mmg simpan masa anak kecik2 dulu

    ReplyDelete
  9. x pnh lagi bg utk kedua-dua ank... Wlaupun kgkdg dicdgkn bg oleh pngasuh dia bila bby nk tmbuh gigi...

    ReplyDelete
  10. Grape water ni dari dulu memang ada dan kakak pun dulu guna utk anak-anak kakak juga. tapi dulu label dia biru Farah. Sekarang dah cantik ada warna pink gitu ye..

    ReplyDelete
  11. Hehe,, saya sampai besar still suka gripewater ni.

    ReplyDelete
  12. Orang dewasa boleh minum ke kak ? Hahahaha. Kita ni duk kembung juga. Tehee! :P

    ReplyDelete
  13. Tq share..bab penjagaan baby ni banyak kena amek tahu dan semestinya perlukan yang terbaik

    ReplyDelete
  14. masa anak saya baby pun ada bagi tapi tak habis pun sebotol. sampai sekarang ada lagi

    ReplyDelete
  15. Dulu kathy minum juga..anak² pun sama..

    ReplyDelete
  16. Perkongsian yang menarik...blh dijadikan panduan kelak.

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia