Home » , , , , , , » Bubbly Blogger Me | Blogger Kena Berani Dengan Anjakan Paradigma

Bubbly Blogger Me | Blogger Kena Berani Dengan Anjakan Paradigma

Source Extracted from Google
Fuyoooo...tajuk tak menghingat... errr, tapi... DISCLAIMER: Iolss bukanlah blogger hebat, blogger glamour, blogger famous, blogger top dan segala jenis bagai blogger seantero yang berada di puncak sinun... Hu hu hu... Iolss cumalah seorang blogger biasa2 di dalam dunia blog yang menulis secara maya kerana passion dan juga tidak dinafikan mencari rezeki buat arjuna tunggal beta... Ash... Itu sajo... Untuk berada sebaris dengan mereka2 yang ada nama... masih jauh lagi perjalanan ini uolss... Dan siapalah iolss ini...Ihikss... Sungguh ni...jujur tau... Hu hu hu... 

Cumanya, tiba2 "anjakan paradigma" sepertimana yang disebutkan dalam tajuk entri ini tetiba melintas di kotak pemikiran iolss ok??? #ehhh bukan melintas, terlintas... dia ter...ter ajer... 

Blogger kena berani dengan anjakan paradigma??? Apo den nak bebel ni pulak... aduyaiii ado2 eh... Ha ha ha...Tak adalah...iolss cuma terfikir... bila blogging ni iolss kena stagnant ker kat satu tempat jer??? Maksudnya... hari2 taip entri...hari2 publish entri...hari2 share info...hari2 mengomel... Ok good, share info dan knowledge untuk pengetahuan bersama...hari2 mengomel share pengalaman... itu dah memang hakiki seorang blogger kann??? Tapi bila direnung, ditenung dari satu sudut lain pulak... Agak2 iolss ada rasa boring tak dengan lenggok penyampaian iolss...ha ha ha... manalah tau kot2 nak jadi skema pulak ke dalam ayat2 iolss...atau nak jadi kasor sikit ke bunyi bahasa iolss...kotlah mana tau... atau nak tukar kata ganti diri ke??? dari iolss kepada aku? atau kembali kepada saya seperti masa iolss noob dulu...Wakakakaka... 

Cakap memang ler senang kann??? Nak tukar gaya penulisanlah, identiti penulisan...#ehhh tukar boleh uolss, tapi harus jangan #copypasta identiti orang lain ok??? Nanti tak ada originality lah dan dibayangilah dengan orang yang weolls #copypasta tu... (Amboiii... kalau dapat bubble, berbubble2 bunyinya...ihikss...)...Ok ok enuf, tak payah nak panjang lebar sangatlah ayat tentang perkara identiti #copypasta ni segala bagai...Bimbang nanti kalau2 ada yang tak berpuas hati pulak dan marah pulak kat iolss...Hu hu hu...Kesian iolss kena kecam... (ahakss...ini baru betul ayat mintak simpati uolss...muahahahaha).... 

Contoh ek, contoh the so called "anjakan paradigma" yang iolss maksudkan itu yang iolss boleh bagi adalah... 

Dari Pemalu Kepada Peramah
Kalau weolls seorang yang pemalu, bila blogging ni kenalah jadi ramah tamah...takkan nak bersendirian jer atau solo jer...Make friends...Tak kiralah secara maya by blogwalking ke, add friend kat FB ke...lepas tu ada masa chattinglah weolls kat FB ke, What's App ke??? Apa orang kata...beramah mesra gitew dan maintain hubungan baik sesama makhluk Allah dan juga blogger... Bukan maksud jadi ramah tamah cerita yang bukan2 yer... No no no no... That is tak sesuai...Cerita bukan2 ni banyak terms dia uolss... contohnya...cerita yang boleh jadi kutukan, cerita yang boleh jadi umpatan, cucuk mencucuk...pasang jarum dan segala bagai yang negatiflah... Ho ho ho...Motif buat macam tu??? Tak ada untungnya pun... Dunia blogger ni kecik ajo... Tak perlulah nak bermusuh2an dan menjaja2 cerita ceriti sana sini ok??? 

Keluar Dari Comfort Zone
Ini iolss selalu ingatkan diri sendiri untuk challenge diri sendiri dan sahut cabaran untuk keluar dari "comfort zone" iolss sendiri... Jadi blogger bukan sekadar mengadap laptop, desktop, tablet dan segala bagai, update blog duaplohpatjam... pas tu blogwalking dan komen sano komen sini yo eh... Selain mengadap blog... social network pun nak kena hadap gaks... ha ha ha... lepas tu, kena jugak berkomuniti, jangan dok terpesuk kat satu sudut jer...aktifkan diri anda giteww kaedahnya... tapi bukan jadi poser atau desperate attention seeker ok??? Dan bukan caranya main petik nama itu, petik nama ini... semata2 nak orang kenal diri ini ataupun nak jadi famous, atau nak jadi glamour... Bersederhanalah..Just do our work as blogger, put an effort... hasil tu tak nampak sekarang, later2 boleh nampak... Kata "pemotivasi" iolss... SABARRRR... (Jap dapat bayangkan macam mana tone suara beliau bila berkata sabar itu... errrr... wahai "pemotivasi" jangan marah iolss...muahahaha....tapi betullah kann???). 

Berani Mencuba Sesuatu Yang Baru
Berani mencuba sesuatu yang baru ni bukan perkara yang tak masuk akal ek uolss... tapi ibarat macam mana nak cerita ek??? Ok... sebelum ni bercerita tanpa gambar...mungkin lepas ni cerita bergambar pulak ke??? Atau... buat video dan selitkan dalam blog pulak ke??? Orang kecam kata uolss syok sendiri??? Hurmm... ignore... orang yang kata weolls syok sendiri tu, dia tak faham sebenarnya...anggap jer macam tu...sama ada dia noob atau dia tak foresee they are many ways in the art of blogging...Blogging got different forms...and it depends on ones creativity as well... Cuba sesuatu yang baru yang dapat add colours to our blog... Chehh, cakap macam senang jer nak buat kann??? Ni iolss pesan kat diri sendiri lah... Uolss nak pakai2, pakailah...tak nak pakai terpulanglah pada uollss sebab iolss membebel jer ni...Ahaksss.... Sebab iolss terfikir... ibarat macam pakai baju sama tiap2 hari, lepas tu lama2 jadi boring... ataupun ibarat tak amalkan rutin mencuci muka setiap hari lama2 muka jadi kusam... Hype sikit please??? Ha ha ha... ---> sekali lagi jangan salah anggap... ini iolss bebel kepada diri sendiri... 

Actually kann...nak bebel panjang lebar sangat pasal anjakan paradigma ni, iolss tak boleh nak express sangat... tapiii, bukan life jer ada transformation tau uolss...Jadi blogger pun ada transformation...untuk explain in details memang tak boleh, tapi I believe uolss as bloggers boleh merasai transformation itu sendiri tanpa perlu orang lain beritahu... Apa yang penting...apa jugak jenis transformation as bloggers atau "anjakan paradigma" as bloggers, jangan pernah hanya memandang ke langit sambil melupakan bumi yang dipijak... Gitewlah gamaknya... 

Why I am in the opinion blogger kena berani dengan anjakan paradigma???  Sebab kalau nak berjaya, kena berani tempuh segala perkara yang mendatang kann??? 

Cumanya dari pengalaman masa mula2 berblogging ciput2 sejak lebih kurang 9 years plus almost to 10 years ago, yang mana orang tak perasan punnn kewujudan iolss dalam dunia blog ni... sampailah ke sekarang... Macam dunia kat luar sana...blogger ni ada macam2 jenis blogger...bukan mengata sesiapa... tetapi dari pemerhatian dan pengalaman sendiri... macam2 jenis blogger, macam2 jenis perangai, macam2 jenis attitude dan macam2 jenis peel... yang penting, weolls tau siapa diri weolls, aim weolls, motif weolls dan niat weolls... Tanamkan dalam diri... kita2 ni semua ikhlas dalam berblogging, berblogging secara sihat dan berjaya secara sihat... Faham kann??? Tak perlu iolss elaborate panjang lebar lagi... 

*Sebelum tutup entri ni, nak mintak maaf, kalau pandangan, pendapat iolss ni bercanggah dengan uolss2 kat luar sana... Ya Ampunn....Iolss tak ada niat nak menyindiri, mengata atau menimbulkan amarah sesiapa...Ini perkara yang iolss bebel kepada diri sendiri... Mungkin ada yang salah jugak... Sekiranya salah...mohon diperbetulkan dan mohon beri pandangan yer uolss... Till then, got to go for now... daaaa....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Bubbly Blogger Me | Blogger Kena Berani Dengan Anjakan Paradigma, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, September 22, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

16 comments:

  1. wah...lama betul farah berblog kan...sekarang ni dah berada di tahap yang baik kan farah...

    ReplyDelete
  2. Ai is tak reti malu , haaa camne pula tu. Hahahah.

    ReplyDelete
  3. wahh perkongsian yang berinfo..betui tue setuju sangat

    ReplyDelete
  4. Wahh lamanya Farah dlm bidang ni ..Lya baru setahun hehehehe..All the best Farah ..Thanks sudi shsre pengalaman Farah ya

    ReplyDelete
  5. Perkongsian yang berguna ni. Nak kena cuba mana yang mampu.

    ReplyDelete
  6. Well said farah...thanks sudi kongsi tips hebat ini ;)

    ReplyDelete
  7. setuju dengan ayat..berblogging cara sihat..

    ReplyDelete
  8. TQ atas sharing yg sangat berguna :)

    Jika sudi singgah ke blog saya
    http://ummirdinacong.blogspot.com/

    TQ

    ReplyDelete
  9. Sangat setuju. Biasanya bloggers yang jadi sebutan ni, prnulisan dorang memang lain dari yang lain which memang menarik minat kita membacanya. Means memang bukan terikat dengan bloggers yang lain la. Hmmmm... kebanyakan bloggers yang saya blogwalking, isi dan infonya dah agak bagus untuk jadi modal menulis tapi cara penulisannya bagi saya ok ok je. Tak sampai tahap membuatkan orang mahu baca dua tiga kali. Ntah ntah saya sama gak penulisan boring haha.

    ReplyDelete
  10. Betul tu kak farah. saya pun dulu slow2 jugak berubah. bila baca entry dulu kala, tepuk dahi sendiri. haha. dulu saya lebih tak expose diri saya ke dunia luar, tapi, sekarang saya beranikan diri expose. kalau tak, sampai ke sudah duduk diam2 depan laptop. haha

    ReplyDelete
  11. Belajar melalui pengalaman.. semakin matang berblogakin lama makin brttambah baik penulisan.

    ReplyDelete
  12. tips berguna kak farra... iolsss pun nak keluar dari comfort zon tu.... sebab iolsss ni pemalu yang teramattttttttttt

    ReplyDelete
  13. dulu yumida jenis suka taip entry shortform. sekarang ayat penuh. anjakan paradigma gak. hihi

    ReplyDelete
  14. kathy setuju sis.. kathy respek blogger yang banyak idea macam sis..macam kathy kadang kala susah sangat nak cari idea.. kadang ada kadang tak ada..kathy harap juga ukhuwah sesama blogger sentiasa baik,jika ada kesalahan kathy sebagai blogger harap di tegur yer? inshaAllah..kathy takkan khianati persahabatan walau cuma alam maya..

    ReplyDelete
  15. thanks for the tips kak..semoga perubahan itu sesuatu yang positive untuk kita dan pembaca juga :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia