Home » , , , , , , , , , » Lifespan A.K.A. Jangka Hayat Botol Susu Bayi...

Lifespan A.K.A. Jangka Hayat Botol Susu Bayi...

Source Extracted from Google
Bukan setakat makanan ataupun kosmetik ataupun benda2 lain ajer yang ada expiry date uolss... Ho ho ho... (lately ni suka sangat guna perkataan ho ho ho ni...haihh... tapi taklah teringin nak jadi Santa Claus...muahahaha)... Tapi sebenarnya botol susu baby pun ada lifespan rupa2nya... haaaaa nak gelakkan dan bahankan iolss lettew... sebab baru tau...ekekekeke... yang iolss selalu buat tukarkan puting botol susu tu sebulan setengah sekali... tapi tak terfikir pulak yang botol susu tu itself ada lifespan ok??? Ok maafkan iolss sebab this is the first ever experience of being a Mummy ok??? Ilmu keibubapaan itu masih cetek dan banyak perkara perlu dipelajari lagi... ohhh...siapalah iolss jika nak dibandingkan dengan uolss yang dah beranak lebih dari 1... *_^... eloklah sedar diri dan merendah diri kann??? Dari membongkak tak tentu pasal...dush dush... 

Melalui hasil pembacaan iolss yang dalam keadaan nak speed reading jer pada saat jam tepat 2.04 a.m sebab nak tidur uolsss...huwaaa...baru siapkan cake... *ada project sikit untuk event makan2 hari ni.... Jangka hayat botol susu anak2 weolls ialah di antara 3 sehingga ke 6 bulan. Ini untuk botol2 susu yang BPA-Free yer... Yang non BPA-Free tak berapa nak pasti pulak iolss...mungkin kurang lagi daripada tu. Tapiii, ada jugak terbaca... macam AVENT, MAM, etc... lifespan bottles tu up sikit. Tahan lama sikit.

Okkkk.... memang plan nak ganti bottles Ash pun, tapi tak terfikirlah tentang lifespan bottles ni... Kebetulan pulak kann, terfikir nak tukar bottles dia, terjumpa pulak info tentang jangka hayat botol susu bayi ni... 

Dikatakan, secara ringkas melalui pemahaman kaca mata dan kotak pemikiran iolss... 

Penyebab atau Faktor2 Yang Perlu Diambil Kira Kenapa Weolls Kena atau Perlu Tukar Botol Susu Anak:

Cucian Sabun
Sabun tu kannn, ermmm mesti consists of chemical content jugak??? Even if it is organic, tak ada paraben tapi lama kelamaan mesti akan ada reaksi. Hati2 juga dengan pencuci botol yang weolls gunakan ... gunakanlah bottle cleanser yang organik... Its better to be safe than to be sorry... 

Sterilized
Sterilized ni kan babitkan haba... lepas cuci sterilized, lepas cuci sterilized...lama2 cuci sterilized, cuci sterilized, panas sejuk panas sejuk... boleh memberi kesan kepada ketahanan jangka hayat botol susu tu... Ibaratkan macam kita letak botol mineral dalam kereta, biarkan, berpanas lepas tu esoknya kita minum...faham tak??? Apa yang cuba disampaikan??? 

Kesan Calar
Kalau dah selalu basuh dan kena berus botol tu... tak kiralah berus botol mahal ke murah ke, lembut ke kasar ke, lama kelamaan akan calar jugak kannn??? Makanya bila dah ada calar tu, dah ada defect, bila ada defect kemungkinan botol tu tak berapa nak selamat sebab ada pembebasan toksik ke, chemical ke adalah tinggi... 

Faktor2 Lain
Change of colours pada bottles tu...kalau dah start kekuning2an tu... bawak2lah tukar botol tu... Dikatakan itu jer dah menunjukkan yang botol tu dah tak elok, termasuklah kalau botol tu dah mula berbau... Begitulah yang dianjurkan...

Terima kasih pada informasi yang dibaca dari SINI ... hurmm... peringatan untuk diri sendiri dan juga uolss... lepas ni tiap kali weolls beli botol susu, seperti yang dicadangkan oleh sumber... kita letaklah reminder kat semakphone. Sebulan sebelum expiry date setkan reminder...Untuk mengelakkan penyakit lupa uolss... Hu hu hu... Kadang2 benda2 macam ni we tend to forget...

Tapiii ada gak alternative lain gak... tukar pada botol kaca ataupun stainless steel...Botol kaca dah banyak dah sekarang...colourful lagi uolss... Iolss yang tengok pun jadi terminat...

Source Extracted from Google
Macam ni...wah sukanya... rainbow colours...ahaksss...iolss kan selalu overdramatic... Hari yang berbeza pakai botol yang berbeza... Setiap hari tak pakai botol yang sama... tukar2 warna... best best... Ha ha ha... Tapiiii...ada tak jual sarung dia tu jer??? Beli 4 botol jer lepas tu tukar2 sarung...Ok jugak kann??? *_^ wink wink... Tapi macam tak ada jer...macam kena beli dengan botol2 tu sekali jer...

Source Extracted from Google
Cara jugak stainless steel baby bottle ni uolss... classy jugak...simple dan elegant... tiba2 terjatuh hati... Tapi nak ke si Ash ni bottle lain... selain dari AVENT tu??? Ha ha ha...Tak cuba tak tau kann??? Apa kata cuba dulu...Muahahaha...mulalah berkira2 tu... Suka sebab colourful... Cheerful jer mata nengok, dan boleh menimbulkan mood yang ceria...Hik hik hik...

*Huwarghhh...Still yawning...malam tadi sibuk baking dan deco mendeco cake dengan Ash... Abahnya ada pot luck kat office hari ni... Tiba2 dia bagi masterpiece dah kat deco cake tu...terpaksa cover dengan stlawbelly... ahaksss...

Dapatkan Artikel terbaru dari Situs ini melalui e-mail Anda.

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Lifespan A.K.A. Jangka Hayat Botol Susu Bayi... , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, August 28, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

15 comments:

  1. sama entry pasal botol susu nie..hehehe...ummi awfiyah ni pantang nampak botol susu cantik..mesti nak beli...ecceh...

    ReplyDelete
  2. Sue peminat botol MAM...Aah botol BPA mmg ada lifespan dia. Botol kaca masih belum berani nak guna w/pun sgt RECOMMENDED.

    Apala yg Ash buat dekat kek mommy tu ye..cover dgn strawberry pun sodap pe :)

    ReplyDelete
  3. tak lama kan, maknanya dalam setahun mesti ada bekalan lebih dari 3 botol

    ReplyDelete
  4. laa nak tgk masterpiece that ash had done to ur cake kak farah hehe

    ReplyDelete
  5. nice..saya pun terpikir nak wat entry lifespan bottle ni..kerja kilang plastik ni sbnrnya membuatkan lagi takut nak guna barang plastik heheheh

    ReplyDelete
  6. ape la yg si ash tolong mummy dia deko kek tu.. hahaha..

    sue ade gak dpt hadiah botol susu kaca tu tp berat nak pakai.. haha.. hadirah komplen berat botol susu dia.. lastly pakai botol biasa je.. tp dok tukar2 n kaler yg dia nak pink sajo... haha..

    ReplyDelete
  7. akak kdg2 terguna sampai setahun..bahaya betul!! haha..

    ReplyDelete
  8. noted.. ^_^ kalo ada baby jugak nanti kena beringat la. TQ for sharing ye kak

    ReplyDelete
  9. tenkiu for the info,kak,,
    nak kena tukar botol Iqy ni..
    urmm..

    ReplyDelete
  10. Seronokkan... zarra dulu pun banyak koleksi. Bukan ape ummi dia over plak sebab suke pattern botol tu.
    Botol kaca ummi tak brani guna lagi sebab tau je lah my anak dara sangat lasak sekali mengamuk habis dibalingnya. hehehehe
    Thanks farah dgn info ni..

    ReplyDelete
  11. Pakai yg jnis kaca.. Than lama dan tahan berat..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia

iWON.MY