Tercekik Tulang???

Source Extracted from Google
Adoiyaiiii.... scary ler sangat kalau tercekik tulang ni kann uolss??? Seumur hidup ni adalah 2-3 kali jugak tercekik tulang ikan... masa sekolah rendah dan sekolah menengah lah...Lepas tu dah Alhamdulillah dah, tak pernah kena lagi sebab very careful and cautious bila setiap kali makan... Lagi scary membayangkan kalau tulang tu macam ni kasarnya hah.... 

Source Extracted from Google
Adoii, kalau kena tulang kasar memang sakit ler jawabnya...

Malang memang tidak berbau. Siapa tau kann sedang2 syok menjamu selera, especially bulan2 puasa ni...Ha ha ha... boleh pulak tercekit tulang uolss... If jadi macam tu, ada 2 petua yang iolss nak kongsi dengan uolss hasil pengalaman dan juga pembacaan di SINI

Yang pertama adalah dengan mencelupkan jari ke dalam madu lebah. Selawat 3x dan hisaplah jari yang bersalut madu itu, In Shaa Allah, tulang ikan akan keluar. Ok, iolss is tak pernah cuba yang ini...makanya tak tau kadar keberkesanannya...Kot kot lah ada yang tercekik tulang lepas ni, try please??? Ha ha ha...boleh??? Lepas tu let me know tau... berkesan ke tak??? Ke ada yang dah mencuba???

Yang kedua ni iolss memang buat masa tercekik tulang dulu... kepal2kan nasi lepas tu terus telan... Kalau tak berkesan jugak dapatkan rawatan kat klinik or hospital... Hu hu hu... Ada orang sanggup korek tekak untuk keluarkan tulang sampai berdarah... Iolss is tak sanggup... 

*Yang pastinya, makan jangan gelojoh uolss... hati2 jangan sampai tercekit tulang... *_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Tercekik Tulang??? , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, July 3, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

30 comments:

  1. pernah jugak terkena dulu...hehehe...akak kepalkan nasi je pastu telan..ambil masa jugaklah nak hilang...

    ReplyDelete
  2. Pernah jgk terkena akak...sakit nak2 tlg yg tajam dan panjang...Kalau tercekik tlg trus je minum air..

    ReplyDelete
  3. hihiks haruslah semua ada pngalaman tercekik tulang :P plus sakitnya kalo tulang tercocok lelangit ngan gusi aaaaadoooiyai menusuk kalbu pedihnya..

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum... farah,

    tercekik tulang nie yang lemah ... sakitnya.. Ya Allah...

    mselim3

    ReplyDelete
  5. perit kalo tercekik tulang nih..biasa buat petua no,2

    ReplyDelete
  6. Kita pun pernah kena , lepas tu menggelupur nak nasi kepal. :D

    ReplyDelete
  7. sebab tu saya tak suka makan ikan..sebab dulu time sekolah pernah tertelan tung..rasanya sakit yang teramat..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  8. A ah...mase kecik2 selalu tercekik tulang..tak suke betul...huhu..

    ReplyDelete
  9. kt kg saya ada seorg pakar yg boleh sembuhkan kalau sesapa tercekik tulang... rs mcm nk tuntut ilmu dr dia sbb dia da tua tp ilmu dia tu x diwarisi anak cucu

    ReplyDelete
  10. salam. pernah tercekik tulang ikan bilis..sampai 3 hari tak hilang..thats why sampai sekarang jugak la sy anti ikan bilis :D

    ReplyDelete
  11. haa..baru tau petua madu tu..biase kepal nasi jek

    ReplyDelete
  12. Teringat adik kite penah tecekik tulang ikan, umi kite kepal nasik suh adik telan. Memang mujarab!

    ReplyDelete
  13. Pernah jugak kepal ns tu. Tp x menjadi. Mb sbb tulang tu dok belah tepi kot.

    ReplyDelete
  14. sentiasa beringat makan jangan gelojoh..hehehe

    ReplyDelete
  15. pernah masa keci2 la dah besar nie tak pernah lagi kena he..berhati2 ketika mkn ikan

    ReplyDelete
  16. Haaa..tulang yg bentuk T tu bhya kalau lekat...hati2 bila mkn..

    ReplyDelete
  17. kite pon penah.. sampai fobia nak makan ikan yang tulang halus2..

    ReplyDelete
  18. Pernah tercekik gak... Minum air tudung periuk je...

    ReplyDelete
  19. pernah tercekik tulang dulu..seksa rasanya nak menelan tu..macam biasa guna teknik nasi kepal alhamdulillah berjaya

    ReplyDelete
  20. saya pernah tercekik tulang dan pernah buat petua kedua tu tp tak menjadi. last2 pegi hospital juga kak

    ReplyDelete
  21. maria pena tulang terlekat kat lidah. errrrggg x sakit tapi tak selesa la. huhu

    ReplyDelete
  22. Biasa kepalkan nasi dan makan...

    ReplyDelete
  23. yg pertama tu tak pernah dgr.. yg kedua nih slalu jugak dipraktikkan, dan alhamdulillah bkesan..:)

    ReplyDelete
  24. Org tua2 ckp kepal nasik dan telan....

    ReplyDelete
  25. dah selalu kena.Kadang-kadang tu ambil masa 1 minggu jugak nak hilang ish ish

    ReplyDelete
  26. kalo sy tercekik tulg sy kepal nasi putih pastu selawat baca al fatihah niat dlm ati pastu mkn nasi tuh...tp adik sy pernah tcekik tulg mcm mcm cara buat xjln last last gi spital dr guna kamera nk tgk kdudukan tulg tuh. pnjg n bsar jugak

    ReplyDelete
  27. Aah. Kepal2 nasi telan. Heee tercekik tulang ikan bilis :p

    ReplyDelete
  28. kalau semua dah x menjd dtg klinik kita keluarkan...
    tak sakit pun hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haslinda hassan ali
      Sya tercekik tulang dah 4 hri cmne nk ctc awk..boleh cal sya tak?0104289125...tq

      Delete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia