Sagun

Source Extracted from Google
Bercerita tentang makanan...Alaaa... makanan jajan or kudapan jer...bukan makanan yang lavish and luxury yang boleh mengiurkan uolss...Erkss... yang ni pun terliur ke uolss... Harap maaf, tiada niat untuk mempamerkan makanan dan menggiurkan selera sesiapa di tengah2 kita menjalani ibadah puasa ni... Tapi this thoughts suddenly came across my mind... Sagun... So the throwback and reminiscence of the past lah kononnya iolss ni... Ha ha ha... 

Siapa yang suka makan sagun ni masa kekecik dulu??? Sila mengaku cepat...or sila ingatkan cepat...Ha ha ha... Iolss tak adalah suka sangat, dan sangat2 jarang makan sagun ni... Harga berapa satu bungkus yang panjang macam ni pun iolss tak ingat dah uolss... Muahahahaha.... Nampak sangat sekali dua jer makan...Tapi merasalah jugak... Dulu masa iolss beli zaman2 iolss kecik2 dulu... sagun ni tak dibungkus dengan packaging warna warni macam ni... If I'm not mistaken dalam gulungan kertas berwarna putih macam ubat resdung yang apa tu, yang lilin tu yang orang jual kat pasar malam tu...Ha lebih kurang macam tu ler rupanya... Erkss...do uolss got what am I trying to say here??? or what am I trying to explain here? If not, then forget it...Ha ha ha... 

Tapi ramailah kawan2 yang suka dok jinjing benda ni merata tempat uolss dan makan... Sebelum assembly, masa recess, masa atas bas sekolah... So, bagi yang tak pernah nak tau tu sagun macam mana rupanya... 

Source Extracted from Google
Ginilah lebih kurang rupanya... Sedap jugak rasanya... Ingredients untuk sagun ni kalau iolss tak silap lah... kelapa kering, tepung beras, tepung pulut dan gula halus secukupnya. Budak2 zaman iolss memang suka sangat layan sagun ni... Tapi kalau makan sagun ni kenalah beradab sikit ek dan jangan cakap banyak2 sangat...sebabnya... hew hew hew... 

Source Extracted from HERE
Source Extracted from HERE
Begitulah jadinya kalau bercakap banyak sangat semasa menikmati sagun uolss...Hew hew hew...

*Rasanya kalau jumpa ni nak gak beli satu, saja nak makan melting in mouth sambil terkenangkan zaman2 masa kekecik dulu... rasanya bila zaman Ash, mau dia pun tak kenal sagun ni kalau tak diperkenalkan... ha ha ha...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Sagun, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, July 3, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

32 comments:

  1. sagun mmg sedap.lani susah kot nk dpt

    ReplyDelete
  2. sagun sekarang dah tak sama rasa macam sagun yg dulu..sobs..sobs..

    ReplyDelete
  3. kalau dulu balik sekolah selalu beli sagun yang dalam tiup kertas ni..sekarang ade lagi ke tidak ye..kalau ade mesti harga dah mahal..

    ReplyDelete
  4. mak noe dulu masa noe kecik2 selalu buat sagun ni....
    Farah kena buat la sagun la...baru la Ash tau...hehe

    ReplyDelete
  5. Betul2... dulu2 selalu beli kat kedai depan sek rendah... :)

    ReplyDelete
  6. kecik kecik dulu selalu makan...dah besar anak tekak jd tak bleh terima plak haha...pelik2 dik an ni...

    ReplyDelete
  7. Lama tak makan , haritu ayah ada beli tapi tak sempat rase dah ghaib dari pandangan mata. hahaha.

    ReplyDelete
  8. lama dah tak makan sagun ni, rindu plak..:)

    ReplyDelete
  9. faveret shark nie..
    rugi ler kak farah x minat.
    biasa kalau g jalan2 jauh mmg kena ada nie.

    ReplyDelete
  10. kenangan zaman kecil makan sagun nih farah..

    ReplyDelete
  11. jajan masa zaman sekolah rendah dulu

    ReplyDelete
  12. kecik2 dulu mmg suka makan sagon nie...... skrg jumpa pn masih suka makan, sambil ingat2 kisah silam.....hu3

    ReplyDelete
  13. Kenangan zaman sek rendah ni Farah...hehe tp tak berapa suka :)

    ReplyDelete
  14. sedap! fiza suka makan . kalau balik klantan, memang banyak dijual .hihi

    ReplyDelete
  15. Saya suka sagun..dulu2 mase sekolah rendah selalu beli...Now tiap kali balik KB..if sempat mesti beli jgk buat bekalan..huhu

    ReplyDelete
  16. dulu selalu kami buat sendiri masa ada arwah bapa lya..sdp

    ReplyDelete
  17. favorite kita ni Farah..he..he..sedap..

    ReplyDelete
  18. Suka sagun. Nasib la mak pandai buat. Puas dapat makan.

    ReplyDelete
  19. tingat arwah jiran. dulu2 rajin buat sagun ni bla time nk raya...smpi terbau2 ke rumah sy

    ReplyDelete
  20. salam. hehehe sy tak penah makan. sedap ke sis??

    ReplyDelete
  21. sedap2..akak kalau balik Kelantan selalu jugak beli..paling memori masa kecik makan sagu ni sengaja kami bercakap buka mulut besar2 nanti sagun tu berterbangan keluar..hehe

    ReplyDelete
  22. pebret masa kecik2 nie..skrg nie dah payah nak jumpa..boleh tersedak kalau makan nie ..huhu

    ReplyDelete
  23. Syok mkn smpai tersedak dan besembur mkn sgun..

    ReplyDelete
  24. ada jugak yg jual dalam plastik ais krim..
    husna suka kak, lepas makan lepas tuh main haa haa haaa, tersembur je sagon tuh..:p

    ReplyDelete
  25. Teringat masa kecik-kecik dulu buat sagun dgn nenek

    ReplyDelete
  26. Suka sagun...bila makan sabil bercakap berhabuk2 keluar dari mulut...

    ReplyDelete
  27. betul tu.Memang batuk jadinya bila bercakap

    ReplyDelete
  28. dulu sukr makan sagun...bila mjn smp tsedak sedak

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia