Home » , , , , , , , » Petua Mengelakkan Santan Basi!!!

Petua Mengelakkan Santan Basi!!!

Source Extracted from Google
Few days ago kemaruk bercerita tentang Ash...la ni hari ni dok kemaruk cerita pasal masakan...Erkss...kira kemaruk ke??? Baru 2 jer entri tentang masakan uolss.... Alaaaa....dah lama iolss tak kongsi cerita tentang masakan dengan uolss di Bubblynotes... Muahahaha... Sebab resipi biasa2 dan ulang2 yang sama jer... hew hew hew...Kalau ada kelainan barulah iolss kongsi.... Baru sesuatu yang lain dari yang lain kannn??? 

But, entri ni bukan nak cerita tentang resipi masakan or iolss masak apa ok??? (Asal Ramadhan jer, muncul cerita2 masakan dengan jayanya, dengan banyaknya... hurmm...tapi ni kira tak banyak lagi ni...kira ok ok lagi ni...baru hari ni kot dalam bulan Ramadhan iolss cerita tentang masakan uolss??? ha ha ha....).... Entri ni nak cerita atau nak share dengan uolss tentang petua mengelakkan santan dari basi... Hurmm...iolss sendiri tak pernah mengalami incident atau situasi di mana santan basi uolss... Belum pernah lagi setakat ni...Tapi dah baca ni, buat ilmu pengetahuan...manalah tau kot kot one day nanti akan mengalami situasi ni kann???

Petua ni adalah dari SINI dan dikatakan....

Semasa weolls memerah kelapa, elakkan ibu jari dari mengarah ke bawah. Cara ini dipercayai walaupun bukan secara saintifik, tetapi memang terbukti melalui cara tradisi lama membuatkan santan lambat basi.

Untuk percaya jadi tak jadi petua ni, nampak gayanya weolls kenalah cuba dulu petua ni kann??? Hurmm... kira2 wish selamat mencuba kepada diri sendiri dululah...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Petua Mengelakkan Santan Basi!!! , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, July 7, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

21 comments:

  1. nk try tp lmbt lg la...kt kg je bru dpt klpa perah2 ni
    kalau sndri beli sntan kotak jerrr..huhu
    nice tip ..nnti boleh try :)

    ReplyDelete
  2. gud info kak ! tapi fiza slalu beli santan terus :p

    ReplyDelete
  3. Nice info, tp selalu beli santan kotak je senang tp rasa x best mcm yg orilahkan

    Jom berombak di Buffet Ramadhan Casa Ombak :)

    ReplyDelete
  4. oh gitu ye..selalunya fiza guna santan kotak je..

    ReplyDelete
  5. masa dekat mrsm dulu, kawan saya buat eksperimen, dia elakkan santan besi dengan letak lintah dekat dalam santan tu. eiii...

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum farah...perkongsian yg baik...:)

    ReplyDelete
  7. oo..gitu..petua lama ni kdg2 tu jadi jugak kan.
    mama miza selalu beli,senang..hee

    ReplyDelete
  8. Petua mana eh....mcm mn nk sttic kan ibu jari if tgh memerah.......jp byg kan jap...

    ReplyDelete
  9. ok ptg ni mk msk lauk bersantan sy nk try laa ;-)

    ReplyDelete
  10. nak try la..tak tau pun kekdah biasa kita tu buatkan santan tu basi..

    ReplyDelete
  11. eh nti nak try la.tp tak tau bile sbb slaau beli santan kotak je

    ReplyDelete
  12. dh lama x pakai santan kelapa.
    saya pakai santan sawit je skrg.snng.blh simpan lama.tak da kolestrol :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia