Home » , , , , , » Eloklah Takut & Memilih Orang!!!

Eloklah Takut & Memilih Orang!!!

Tetiba kannn??? Oppa Gangnam Style pulak... Walaupun gambar ni goyang dan tak jelas tapi Mummy tetap suka jugak... Muahahahaha... Tapi bukan nak cerita tentang Oppa Gangnam Style yang mana Ash memang suka sangat buat gaya tu dan keraskan badan. Kekononnya gerammm lettew... Ahakss... Tentang Ash yang takut & memilih orang... Yes, iolss akui yang Ash memang takut & memilih orang... Yelah budak dah kenal orang kann???? Only certain2 people jer yang Ash nak...Ha ha ha...payah ni kalau bawak majlis ni... wakakakaka... Nak kepit jer dengan Mummy tak nak dengan orang lain... Geng2 #bloggergilahashtag taulah... Tapi not really dia takut dengan semua orang...Ada certain2 orang dia nak jer... Ahakss pilih oranglah kot... But...kalau perempuan cantik bukan main lagi dia kenyit2 mata, ala budak kann??? Bukannya tau apa2 lagi...walaupun sebenarnya tau jugak...Ha ha ha...

Budak tak duduk nursery biasanya kebanyakan orang cakap akan takut orang... Disebabkan tak bercampur gaul... Betul ke??? For me depends pada parents ler nak lentur macam mana... Sebabnya walaupun tak duduk nursery... parents still boleh bagi anak2 ruang dan peluang untuk bersosial dengan rakan2 sebaya dengan cara mereka yang tersendiri...Such as bawak ke kids activity centre ke??? Event for kids ke??? (itu yang ada dalam kepala ni...)

Bila difikir2 balik ada jugak baiknya takut dan memilih orang ni...dan memandangkan statistik penculikkan dan kanak2 hilang semakin hari semakin meningkat (mintak simpanglah...)... memang diakui iolss sangat2 risau...Moga2 dijauhkan dari anak2 kita semua ek??? 

Contohlah dari sumber di SINI...Pada 2009, sebanyak 50 kes kanak2 hilang dilaporkan dan angka ini meningkat kepada 54 kes pada tahun 2010 dengan peningkatan sebanyak 8%. Untuk tempoh Januari sehingga April 2011, seramai 20 kanak2 dilaporkan hilang.

Memang inilah ketakutan kita sebagai parents kann??? Tapi parentslah yang memainkan peranan paling penting dalam hal ni... Kena ajar anak2 to say NO to strangers!!! Jangan simply2 ikut orang yang tak kenal dan jangan simply2 interact dengan orang yang mereka tak kenal. Bahaya!!! 

Kerisauan iolss ni uolss memang ler orang akan kata tak payah fikir yang negatif lah... Fikir secara positif dan jangan fikir bukan2... Tapi ada masanya kita perlu uolss untuk jadi extra alert... It's better to be safe than to be sorry yer??? Sampaikan ke level iolss berfikir, kalau Ash dah mula pergi playschool nanti, iolss nak cari yang dekat dengan office iolss supaya iolss senang hantar, jenguk dan ambik... Anak oiiii, siapa tak sayang anak... Segala2nya anak ok??? Nak preggy bukan senang, nak carry dalam tummy pun bukan senang dan nak lahirkan pun bukan senang (in terms of complication ke, monetary ke, condition ke....macam2lah).... Dan telahpun dipesan supaya kita menjaga anugerah Allah SWT ini dengan sebaik2nya kannn??? Makanya valid jugaklah kalau nak risau kann???

*Budak2 ni kalau tak diajar supaya jangan simply ikut orang or percayakan orang or suka dengan orang akan mudah diumpan... Makanya... untuk kebaikan serta keselamatan dan mengelakkan dari perkara2 yang tak diingini berlaku eloklah ajar anak2 rasanya...Kalau dah nak dengan semua orang tak pilih siapa dan senang2 ikut pun boleh jadi masalah juga... Parents yang kena ajar untuk differentiate... dan kenalkan mereka apa itu strangers sebenarnya kann???

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Eloklah Takut & Memilih Orang!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, June 19, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

19 comments:

  1. bagus jugak takut dengan orang...anak sedara saya umur 5 tahun senang sangat mesra dengan orang..takut saya dibuatnya

    ReplyDelete
  2. Ya betul.. Perlu jgk takut dgn orang tu.. Sbb mursyid tak takot dgn orang langsung.. Tu yang buat mak dia risau selalu..

    ReplyDelete
  3. betul,elok jugak takut dgn org..risau zmn skrg dgn budak2 pun manusia kejam sggup bt mcm2...tp kebanyakkan baby yg sy pegang sume akan menangis..err xtau lah kenapa...hohoh:P

    ReplyDelete
  4. dgn kak niesa ash takut x.... *kenyit-kenyit mata kat ash*
    hahaha..

    ReplyDelete
  5. Bagus jgk takut org pon..tapi mmg fenomena biasa kalau ash takut org di usia dia skrang...jgn smpi besar pon takut org...nanti nk sekolah susah...huhu .

    ReplyDelete
  6. Betol tu farah bila anak takut orang tak pernah dia tengok lagi bagus kan

    ReplyDelete
  7. Betul kata Farah tu kalau tak tajut ngan orang susah jugak semua dia nak kat org ..
    Sebaik2nya biarla dia takut sikit kat org ..hanya org tertentu yang dia kenal jer dia boleh join ..Takper tak der masalah untuk masa depan dia ..Itu lebih bagus kann

    ReplyDelete
  8. Setuju.. rasa takut tu perlu ada terutama dlm situasi spt skrg..

    ReplyDelete
  9. Ash please jangan takut dengan akak. Ehek! Akak ke ? Teheee. :P

    ReplyDelete
  10. anak saya sangat tak takut dengan orang & kami jadi takut sebab ni...semoga tak ada apa2 berlaku..

    ReplyDelete
  11. lain plak dgn anak abah careno... dah masuk usia 3 tahun... walaupun tak pernah hantar nursery tp sejak kecik tak pernah memilih org... smue org die suke... smue org die tegur... smue org die senyum... even g shoping complex or mane2 kalau dlm lift die dgn slamber akan say hai kat org dan senyum2... kite lak risau die peramah sangat... hahaha...

    ReplyDelete
  12. ajar takutkan Allah, itu lebih utama

    ReplyDelete
  13. tak taulah pulak si awfiyah nanti macam mane...

    ReplyDelete
  14. kecik² memang camni kot kak..dah besar sikit okay lah dengan orang lain tapi still kena takutkan orang yang tak kenal sebab takut jugak kes² yang tak diingini berlaku kan.

    ReplyDelete
  15. mmg patut ash memilih,
    unutk keselamatan diri,
    tapi ngan uncle shark dia x memilih kot.
    hehehhe..
    oppa gangnam style~

    ReplyDelete
  16. baru dok sembang dengan kawan pasai ni kak...menakotkan..tambah2 anak saya jenis peramah dan suka berkawan..tak takot orang plak tuu...

    ReplyDelete
  17. Negara kita sekarang memang x selamat..elok la dia takut ngan orang asing kan....takut ngan tuhan tu memang perlu...itu memang perlu disemat dalam jiwa...tp kalau dah sekeliling kita sekarang ni bahaya...pembunuh ada dimana2..must put extra carefull la kan....kita pun x nak anak akita pulak jadi mangsa kan...

    ReplyDelete
  18. Si akk tu tak memilih... Semua org ditegur dislm... Sabor je lah..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia