Home » , , , , , » Baby Food | Chicken & Potato Porridge...

Baby Food | Chicken & Potato Porridge...


Santapan lunch Ash hari ni... Hua hua hua... mentang2 Mummy cuti ye tak??? Berjimba di dapur bagi anak makan sedap2... Ahaksss hari2 pun bagi anak makan sedap uolsss... Resipi simple untuk Ash (makanan baby semua simple jer ye tak?)....

Chicken & Potato Porridge... Mudah jer tak susah... Cara iolss tapi tak tau lah cara orang lain kann??? 

Bahan2:
1 ketul ayam yang telah dibersihkan dan dihiris halus2
1 biji ubi kentang dipotong dadu
Beras 2 cawan (iolss rendam dulu bagi kembang nanti cepat masak)
Air masak 3 cawan
Garam secubit jer 

Kaedahnya:
  1. Biasalah masak bubur kannn??? Masukkan beras, masukkan air.., masak lerr....
  2. Biar sampai mendidih, lepas tu masukkan ayam dan ubi kentang 
  3. Biarkan seketika lepas tu masukkan garam secubit bagi rasa jer jangan bebanyak sistem pencernaan tu muda lagi
  4. Dah masak sejukkan seketika dan bila dah sejuk blend sampai halus seolah2 kanji
  5. Dah siap blend masukkan ke dalam periuk dan masakkan sekali lagi
Dah siap masak sejukkan dan bagilah baby makan... Yang pasti... Semangkuk penuh habis licin...Hua hua hua...Seronok iolss bila Ash menyanyi2 dan gelak ketawa sambil makan...

*Tengah memikirkan next menu for Ash...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Baby Food | Chicken & Potato Porridge..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, June 16, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

20 comments:

  1. ooo macam tu ..terima kasih kak atas perkongsiaanya

    ReplyDelete
  2. thanks laa akak :3
    sedap nii >o<

    ReplyDelete
  3. anak sy pun dh mula ngamuk2 nak mkn apa yg kita mkn..start introduce biskut jheinz je dlu..

    ReplyDelete
  4. alahaiii...semangkuk habis..sedap la tu ye..;)

    ReplyDelete
  5. letak sikit lobak untuk mata katanya..hihihi...akak tak sabar nak masakkan untuk awfiyah pulak...hehehe...tak lama lagi bertambah bambam la si ash nie..

    ReplyDelete
  6. betul tu blend dengan sehalusnya...

    ReplyDelete
  7. nmpk mummy yg lebih excited dr ash ni tmbh2 anak mkn abis lg mummy suka

    ReplyDelete
  8. semangkuk penuh habis licin??waaa..patut la pipi Ash da macam apam..hehe

    ReplyDelete
  9. eh.. mak budak pun tengok jadi lapar ni cmne? hihihi..

    ReplyDelete
  10. ala..bestnya..kita pun terliur.

    ReplyDelete
  11. wahhh kena bljr nie sapa tau ada rezki awal kan hihi..amin

    ReplyDelete
  12. farah, cuba try elak kan letak salt dalam baby's food..

    ReplyDelete
  13. Hehe mesti sedapp tu ..pasal tu la Ash makan banyak Farah ..Air tangan Mummy mmg terbaik la kan .. Esok nak masak apa lagi Mummy pening kepala duk fikir hahhaa..

    ReplyDelete
  14. bagus2 banyak mkn . nanti ash cepat besar ...

    ReplyDelete
  15. X sbr pula nk tggu si adik blh mkn...

    ReplyDelete
  16. Moga ash membesar menjadi kuat dan sihat...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia