Home » , , , , , , , , , » Alhamdulillah...Akhirnya Ash Berhenti Menangis...

Alhamdulillah...Akhirnya Ash Berhenti Menangis...


Selama 3 malam berturut2 iolss jadi burung pungguk mendakap dan soothing my baby son  with all sorts of zikir that I know as well as pasang ayat2 ruqyah through my tablet to my baby son yang tak berhenti2 menangis. Tak boleh diletak, melekat dan pegang baju Mummy kuat2, ketat2... Pada mulanya memang Ash demam panas sejak 3 hari yang lepas. Iolss pun tak ada terfikir yang bukan2 selain dari memang demam... sebab iolss adalah jenis orang yang tak suka nak berprasangka yang negatif ataupun fikir yang bukan2, walaupun ada rakan2 yang selalu nasihatkan iolss supaya percaya dan admit perkara yang mistik2 ni uolss. Ho ho ho... kekononnya modern thinking sangatlah tu dan tak nak dikatakan orthodox... but then again sungguh uolss memang iolss tak pernah nak berfikir tentang perkara2 mistik ni even though it is does exist. 

Tapi bila masuk malam semalam, satu persatu kata2 rakan2 mula makes sense to me... Tangis Ash is not something usual... Siang dia ok, masuk senja sampailah ke subuh dia akan menangis tak berhenti2. Sebelum ni kalau Ash demam, dia tak pernah macam ni dan dia demam pun paling kuat 2 hari jer max. Bila demam, dia cuma merengek sikit jer. But this time around it is different. Visit to PAED memang keraplah this week... tapi condition Ash tetap tak berubah. I don't give a damn about not enough sleeps or the panda eyes... or other unnecessary emotional thoughts... but my focus was towards Ash... on how to ease and cure him...to me that's the most important and essential things to do at this point of time. 

Mummy mana yang sanggup tengok anak jadi macam tu kann??? Visit to PAED done... but no progress...Now left with the alternative methodology. So, my heart was whispering to my brain... why don't I try it out? Mana tau if it's working??? Berusaha selagi boleh gamaknya... Mummy2 memang sanggup lakukan apa sahaja demi anak... dari tak percaya sampai thoughts boleh lead untuk percaya... Muahahahaha... But of course lah, alternative methodology based on Islamic. How about PAED??? PAED suggested that if there is still no progress, I need to come back with my baby son and admit him to the ward for more observation. 

Ok, the story goes like this... memang iolss nak bawak Ash ke PAED today untuk further necessary action. But then, since Ash menangis tak berhenti2 3 malam berturut2 dan ianya sangat kuat uolss sampai row rumah iolss boleh dengar... and one of my neighbour is an ustaz teaching at one of the primary school nearby the neighbourhood. The ustaz came around after the Isya' prayer last night upon his observation on Ash crying for 3 nights in a row... He came as a concern neighbour... Alhamdulillah dapat jiran yang semacam ini uolss... 

Ustaz tu mintak Ash yang ada dalam dakapan iolss and of course Ash menangis sekuat2nya... The ustaz tu bacakan di tepi telinga Ash kuat2 ayat terakhir Kursi... "walaya'uduhu hifzuhuma wahuwal aliyyul adzim" sebanyak 33x dan tiup 10 saat kot? pada seluruh muka dan ubun2 Ash.

Selepas tu ustaz tu azan dengan kuat 3x dan menurut ustaz tu selepas azan dia membacakan Yassin ayat 9 sebanyak 7x lepas tu iolss nampak ustaz tu tiup pada tapak tangan kanan and sapu seluruh mata Ash. Ustaz tu mention semasa dia sapu seluruh mata Ash dia niatkan "supaya ditutupkan penglihatannya kepada alam jin".

Gigih iolss salin and take note tau uolss sebab nak simpan for future reference and manalah tau dengan perkongsian di sini mungkin could help anyone yang mungkin mengalami masalah yang serupa seperti ini satu hari nanti??? Ustaz pun senyum jer tengok Mummy Ash ni gigih , enyalin and dia pun ada pesan yang selain cara ni boleh cuba kaedah alternatif dengan membaca surah Sajadah keseluruhannya dan tiup ubun2 baby. Sambil mengusik... nanti bolehlah Farah kongsi kat blog ek???

Gulp...mana pulak ustaz ni tau blog iolss (dalam hati lah berkata2) sambil boleh terasa panas jer muka iolss ni... Ahakss... gedix sangat kurasakan diri ini... Pas tu ustaz tu cakap... saya baca blog Farah... ohoiii masuk ni dah 2 orang jiran kot yang inform they read my blog... Segan sangat rasanya... Keluar statement dalam entri ni tapi dalam masa yang sama segan menerpa kalau2 jiran2 iolss baca entri ni... Muahahahaha.... Okkkk.... Hu hu hu...

Back to Ash, Alhamdulillah selepas dari tu, suhu badan Ash mula turun dan Ash totally berhenti menangis. Letih agaknya menangis jer tak berhenti... bagi kan susu dan tepuk2 sikit...akhirnya tidur lena.... Alhamdulillah, syukran Allah. As from my side of self, reliefff... iolss tak ada nak fikir yang bukan2, melalut yang bukan2... this and that and buat andaian buta... just that Alhamdulillah... Ash dah progress and gets better... As I said, it's not the sleepless night or the headache or the panda eyes that counts... It's Ash's wellness is the most important thing of all... 

It's working on Ash and hopefully what I am sharing here boleh dijadikan sesuatu yang mungkin berguna pada uolss2 pada waktu2 yang mungkin diperlukan... Cubalah... In Shaa Allah... 

*Lega dan gembira rasa hati bila my baby son dah boleh tidur lena seperti biasa...^_^...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Alhamdulillah...Akhirnya Ash Berhenti Menangis..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, June 28, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

12 comments:

  1. Alhamdulillah Ash is back to normal. Even though kits hidup dalam kemodenan Dan teknologi, kita takkan boleh menafikan kewujudan unsur-unsur mistik dlm kehidupan.

    Apapun alhamdulillah semuanya dah ok sekarang. Lega hati mummy dan achik anim :))

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah. ... sian diekan.. asik nangis je...

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah..ash dah ok....risau kan farah bila anak nangis tak henti-henti..macam kita pulak nak menangis..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah... Terima kasih share ayat2 dan cara-caranya tu juga...

    ReplyDelete
  5. cuperboy kuat...
    kembali aktif yer lepas nie..
    sodap nyot nyot tu.
    mimpi apa ler tue

    ReplyDelete
  6. budak kecik memang boleh nampak farah, tapi dia takleh nak bagitau, nangis jela sebab takut tengok'muka' yang pelik-pelik tu.

    ReplyDelete
  7. jom beli kuih raya dengan harga borong 100% puas hati dan sedap

    http://www.lenovomurah.tk/2014/06/borong-kuih-raya-termurah-2014-sedap.html#.U68lCMVXjIU

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah..
    pkara mcm tu mmg wujud kak farah..dulu adik husna prnah kena, sakit perut melampau smpai kena scan xray apa semua tak lega jgak, last cara pergi jumpa ustz mcm tu jgak mntak air pnawar then dah ok..:)

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah ash kembali okay..memang risau kalau baby kerap nangis dan nangis lama² ni.

    ReplyDelete
  10. take care dear...hope baby Ash sihat.....

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah. ..moga ash serasi dengan bantuan ustaz tu...dan harap2 ianya x berulang lg..x kisah la siapa pun yg mengganggu dan berniat nak mengganggu...usahlah ditujukan pada anak kecil...tp dik..mcm akak ckp tu la...x besar dia dari allah swt de...sabar ok atas dugaan ni....I know my adik kuat...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia