Home » , , , , , , » "Selfie", "Hashtag" & "Tweet" Ditambahkan Ke Dalam Kamus Dewan...

"Selfie", "Hashtag" & "Tweet" Ditambahkan Ke Dalam Kamus Dewan...

Source Extracted from Google
Lama dah tak pegang Kamus Dewan ni uolss...Kalau zezaman study dulu masa sekolah rendah dan sekolah menengah...dok sibuk selak dan belek Kamus Dewan ni... muahahahhaa.... kekonon nak master all the wordings in Malay lah... Sudahnya tak jugak... Dari kecik sampai beso...setiap kali exam English Language punya marks mesti lebih dari Bahasa Melayu. Kesian betul... Sampai ingat lagi ada satu hari tu kena marahlah dengan papa iolss.... Hu hu hu... (bukan statement berlagak tapi kenyataan...please take note)

Ok bukan nak menciwi tentang kisah silam bagai pun sebenarnya ataupun meluahkan perasaan... tapiiii...disebabkan kepopularitian serta penggunaan yang terlalu meluas di dalam society kita, kini perkataan "selfie", "hashtag" dan "tweet" ditambahkan ke dalam Kamus Dewan... Ye lah pun, ko nak direct translation untuk perkataan tu macam tak wujud jer... takkan "selfie" menjadi...mengambil gambar sendiri...amboiii panjang benau bunyinya...

Berita selanjutnya tentang ini boleh dibaca di SINI

"Selfie", "Hashtag" dan "Tweet" ditambahkan ke dalam Kamus Dewan...lepas ni perkataan apa lagi ek agak2nya...

*Me yang suka wondering about current issues... ahaksss....

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel "Selfie", "Hashtag" & "Tweet" Ditambahkan Ke Dalam Kamus Dewan..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, May 28, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

21 comments:

  1. Good info adik sayam..thanks...

    ReplyDelete
  2. Adaptasi perkataan dari bahasa asing terlalu banyak dah masuk dlm bahasa Melayu..

    ReplyDelete
  3. bgus la tu..kamus dewan kan kena sntiasa updated perkataan baru..

    ReplyDelete
  4. Tak tahu pon selama ni hehehe ..Tq infonya Farah ...Berguna jugak untuk kita .,.

    ReplyDelete
  5. bila perkataan famous... tapi tak reti nak dibahasa Melayukan..... senang.... tiru sebijik... masuk dlm kamus kita... ermmmm....

    ReplyDelete
  6. wah update terbaru nie kak farah..hihi

    ReplyDelete
  7. Tu la. Akk pun dgr berita pagi td.

    ReplyDelete
  8. sape yang create perkataan selfie mesti bangga gila. hehe!

    ReplyDelete
  9. lama pula tak semak kamus dewan...

    ReplyDelete
  10. kamus dewan entah ke mana dah. sekarang ni pakai website DBP je.

    ReplyDelete
  11. AHahaha..aida ingat time sekolah rendah dulu je pegang buku tebal ni..kikiki..lepas2 tu dah tak pegang dah ..kikiki

    ReplyDelete
  12. kita nie kekadang cepat betul terpengaruh ngan media social..belum apa2 dah nak masukkan dalam DBP..at least cari laa perkataan yang nampak kemelayuan sikit kan???anyway, let me take a selfie..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  13. Dah lama tak terusik kamus dewan ni....dah macam2 perkataan baru masuk ni...

    ReplyDelete
  14. heee... kamus ialah BF zaman sekolah ngan kat u ^^

    ReplyDelete
  15. ada juga baca tentang ni.. terkadang terfikir, perlukah perkataan iini 'dimelayukan".. huhuhu

    ReplyDelete
  16. Ye ke Farah dah ada dlm kamus dewan....baguslah senang le generasi akan datang nak refer...generasi sekarang ni sure dah faham hehe

    ReplyDelete
  17. bahasa melayu ni luas sebenarnyaaa :D adaptasi ada dari pelbagai bahasa

    ReplyDelete
  18. lama sangat tak tengok kamus dewan ni..hihi rasanya kena buat satu kamus online :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia