Home » , , , , , , , , » Merangsang Bayi Bercakap???

Merangsang Bayi Bercakap???

Source Extracted from Google
Teringat kat Ash, terus post entri ni... muahahahaha.... Alhamdulillah, most of the time, he helps a lot with my parenting topics... apa orang kata, coretan dan perkongsian melalui perjalanan...Ha gitewlahh lebih kurang uolss... Ini pun sebab mama iolss kata, Ash ni mungkin bercakap dulu dari penampakkan gayanya... Hu hu hu... Mulut sangat becok dan ada jer singing atau talking dia... Tapi dalam bahasa dialah... Hurmm... Orang kata, cepat bercakap lambat jalan...betul ke??? Experiences and thoughts please??? 

Words yang terbaru keluar dari mulut Ash malam semalam masa iolss dukung dia nak basuh tangan kat sink dapur... "Airrr".... Bukan sekali, 2 kali pulak tu... clear and precise... and the night before... "Oh Mie..."... and "Mie"... gulppp.... telan air liur jap iolss... apakah benar pendengaran iolss itu... Yup, it's true dan iolss bukan bermimpi... Mama dan papa iolss pun dengar... And once a while akan keluar dari mulut dia "Nye nek"... ha lebih kurang macam tu lah bunyinya... Lagi satu, kalau lepas sneeze... dia akan mengeluarkan satu sebutan bahasa German or Korea yang iolss tak berapa nak faham...tapi agak panjang... Iolss suspect "Alhamdulillah" jer lah, sebab memang itu yang iolss selalu sebut kalau dia bersin... Okayyyy... Ash nak bercakap ker???

Mulalah kan iolss mengali bahan pembacaan secara maya di SINI 

Baby yang masa mula2 lahir hanya boleh menangis dan merengek sahaja sebagai cara berkomunikasi lama kelamaan akan menunjukkan perkembangan bercakap pula. Like Ash... Ho ho ho... Mendengar baby mula belajar bercakap memang sangat mengujakan dan menggembirakan... Yup, iolss pun rasa cam tu uolss... Excited jap... 

Bila baby keluarkan butir bicara yang langsung weolls tak faham tapi rasa cam funny and happy pulak. Actually, bila baby dan mula menunjukkan minat bercakap dengan caranya sendiri, weollss kena tolong rangsangkan supaya boleh lebih mempercepatkan kemahiran pertuturannya. 

Tips yang boleh digunakan dalam effort nak stimulate baby supaya bertutur:

INTERAKSI SOSIAL
Expose baby kepada kawan2 sebaya untuk assist baby socially interact. Ia sebagai cara pertama baby memulakan kemahiran interaksi sosialnya. Kira2 baby pun kena bersocial ek uolss??? Bukan parents jer...ahaksss... So mommies keep that in mind... *_^

RAJIN BERBUAL
Parents yang rajin bercakap dengan baby sejak lahir akan mempunyai anak yang cepat bercakap. Gulppp...memang dah kena gaya sangatlah tu... Nasiblah Ash dapat Mummy yang Bubbly... la la la la... Tu agaknya macam cepat jer nak cakap tu... Menurut artikel yang iolss baca... Percayalah biarpun ketika masih baby, dia tidak faham apa yang weollss cakapkan tetapi baby menyimpan dalam kotak memori apa yang diucapkan kepadanya....

BERITAHU NAMA SEMUA OBJEK
Langkah memberitahu baby apa nama objek di sekelilingnya membantu dia untuk belajar bercakap. Memang pun, Mummy dok sibuk bagi tau apa benda semua yang dia nampak... Fish dalam sink pun sibuk bagi tau... Muahaha... Selain itu, ia juga boleh membantu mereka mengembangkan daya ingatan dengan mengingatkan nama semua objek tersebut. Pembelajaran tak rasmi giteww namanya kann??? 

BERCERITA SEBELUM TIDUR
Bercerita atau membacakan buku cerita kepada baby weolls sebelum tidur juga membantu mengembangkan kemampuan komunikasi mereka. Mungkin pada peringkat awal mereka hanya mendengar sahaja tanpa any reaction tetapi usaha yang berterusan yang dilakukan pasti memberikan kesan positif yang di luar jangkaan.

Jangan tak tau, Ash ada nite skool dengan Mummy uollss... 5 minutes for Iqra', 5 minutes for Simple Mandarin with Atuk, 5 minutes for ABC, 5 minutes for Shapes, 5 minutes for Numbers and 5 Minutes for Story Book... Bergilir2lah tengok tahap focus dia kat mana...Kalau dah lain ceritanya... Kita tutup dulu books or gadgets... Hew hew hew... Slowly slowly, tapi dia memang dah biasa dah dengan nite skool dia now... Kalau kita buat2 lupa, dia akan bunyi2 cam minta something or merengek...bila dah bagi tengok books atau gadgets... dia akan senyap...

BENTUK RITMA YANG SAMA
Do you know, kalau kita selalu menyanyikan lagu atau menyebut perkataan dengan ritma yang sama ia akan dapat assist anak untuk mudah ingat serta mengembangkan kemahiran pertuturannya... So, to be honest, hari2 iolss jadi jukebox untuk Ash... Macam2 zikir dan lagu dah Mummy nyanyi... Dari selawat, Asmaul Husna sampailah kids songs... Dah naik hafal lagu bebudak dah sekarang ni..Ha ha ha, rasa macam masuk tadika balik pulak...

MENGULANG
Request baby ulang balik perkataan yang weolls sebut pun dapat assist untuk mempercepatkan proses pertuturan mereka. Apa sahaja perkataan asa yang diucapkan setiap masa pasti akan diingati oleh baby dan mereka boleh menuturkan kembali.

*Like really Ash nak bercakap??? Tepuk2 pipi dengan tapak tangan dulu... Hu hu hu... Mummy dia sendiri pun macam tak percaya jer... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Merangsang Bayi Bercakap???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Tuesday, May 20, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

13 comments:

  1. good one, & mak pun kena proaktif jugaklah, klu mak pun malas jgn salahkan anaklah yer hehhe

    ReplyDelete
  2. Hehehe comel jer ...nanti bila dia dah mula bercakap pot pet pot pet alamak tak terlayan la Farah hehehe

    ReplyDelete
  3. Good! Dia dh menambah skill terbaru....hihi...pastikan jgn berckp pelat ngan dia...sebut ngan jelas apa yg kita maksudkan...

    ReplyDelete
  4. kena selalu bercakap dengan baby kan, baru dia respon banyak

    ReplyDelete
  5. baca buku cerita kat baby.......

    ReplyDelete
  6. Good info..boleh praktis kat Medina sebab dia memang tak boleh bercakap lagi sebab memang jenis gen lambat..heheh..tapi kalau kita usaha lebih apa salahnya kan..Thanks Kak Farah...heheee

    ReplyDelete
  7. Seronok bila ada anak sendiri....

    ReplyDelete
  8. nanti riuh la ash bercerita dengan mummynya..hehehe..

    ReplyDelete
  9. Mmg betul tu.. anak sy yg bongsu lebih cepat bercakap dari yg sulong sbb waktu yg bongsu tu ramai sgt abg akak dia bercakap.. Nice sharing Farah.. :)

    ReplyDelete
  10. kalu selalu berkomunikasi dgn bayi insyaallah cepat dia pandai cakap.

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia