Home » , , , , , , , » Durian Udang Merah??? a.k.a. Durian Ang-Hae

Durian Udang Merah??? a.k.a. Durian Ang-Hae

Tetengah malam kannn??? Terperanjat perut iolsss tau, malam2 melayan Durian Udang Merah a.k.a. Durian Ang-Hae... Beli??? Tak lah uolss... sejak iolss preggy-kan Ash dulu sampailah sekarang, rumah iolss belum pernah dimasuki durian lagi. Hik hik hik. Start confirm iolss preggy bermula tika itulah iolss stop makan durian. Reason being??? Tak tau, tak payah tanya. Bha ha ha. 

Durian Udang Merah a.k.a. Durian Ang-Hae ni adalah hasil pemberian seorang stranger. Dah nama pun stranger kann??? Dah tentulah orang yang tidak dikenali. Cerita lebih kurang sama dengan cerita 2 tahun lepas kot??? Iolss pernah up entri kat Bubblynotes macam mana seorang stranger boleh bagi iolss durian. Tapi pada waktu dan ketika itu adalah Durian Kampung biasa. ^_^... Malas nak gali balik mana entri tu... Bha ha ha... Makanya, iolss ceritalah jugak kat uols macam manalah stranger ni boleh terbagi durian kat iolss. La la la. 

Tadilah, keluar jenjalan ngan Ash. Lepas tu, bila dah petang tu nak balik ler kan. So, kat parking lot tu weolls dah get ready nak baliklah. Sebelah ada satu family. Anak2 dia semua dok kerumun kat Ash. Yang Ash ni pulak biasalah peramah uolss... pantang orang tegur jer senyum. Adehhh... tiba2 husband a.k.a. bapak budak2 tu bukak bonet kereta dan masukkan dalam plastik 3 biji durian and hulurkan kat iolss. Erkk, speechless jap. Segan pun ada. Dia kata durian tu adalah Durian Udang Merah dan dia sedekah ikhlas. Alhamdulillah, rezeki datang lagi uolss. ^_^... 

Durian Udang Merah ni dikatakan berasal dari Balik Pulau dan merupakan durian dari kalangan yang terbaik dari segi isi dan juga rasanya. Orang Cina panggil durian ni sebagai Durian Ang-Hae. Durian Udang Merah boleh mencapai berat sehingga 3kg dan telah didaftarkan di Jabatan Pertanian dengan No. Pendaftaran D175 pada tahun 1990. 

Perghh memang terbaiklah isi durian dan rasanya. Iolss memang menjadi kegemaran durian ni terutama kalau isi yang kuning menyala macam ni. Bom ke ba bom. Terbaik!!! Memang puas makan... Ahakss, semerbak bau durian satu rumah uolss... Ash dah tidur ni bolehlah melayan makan kann??? Kepung Ash dengan bantal sebabnya dia kan tidur nak berpeluk. Cari alternatif supaya dia lena. Nasib malam ni dia tak pegang erat cam gambar kat bawah ni tangan mummy... 


Hua hua hua, kalau tak esok jerlah postpone makan durian ni. Ekkekekekeke.... Tapi kejap2 lagi mesti dok cari mana tangan mummy ni. Behave ek Ash... mummy nak melayan durian jap... Ahakss... Dah tau anak tidur nak berpeluk, nak pegang tangan semua bagai... kenalah makan cecepat ye tak??? Sempat lagi... Nak jugakkk.... up entri kat Bubblynotes... phewww.... 

*Tapiiii kesian Ash... kecik lagi tak dapat nak layan durian ngan mummy.. hu hu hu... Tiap kali makan mesti ingat anak uolss... walaupun dia masih belum pandai makan lagi... coming soon coming soon... Alhamdulillah untuk rezeki hari ini... ^_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Durian Udang Merah??? a.k.a. Durian Ang-Hae, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, April 27, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

27 comments:

  1. wah2xx..meleleh tgk durian tu akak..my favorite...:DD kuning ya isi dia tentu best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. favourite akak juga ikhwan... memang sedap isinya tak dapat disangkal lagi...

      Delete
  2. ya allah, bestnye nmpk durian tu kak farah. tu belum rase lagi. haihh. dugaan betul memalam mcm nie. hehe.

    ReplyDelete
  3. 1st time dgr nama durian jenis ni....

    ReplyDelete
  4. btol tu kak farah...asal makan mesti teringat anak...Alhamdulillah, murah rezeki Ash...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, tapi Ash tak boleh makan lagi... hik hik hik

      Delete
  5. sedapnyeee.. dh lame tak merase durian..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ni pun setelah sekian lama baru merasa...

      Delete
  6. ish ish memang nampak sedap isi dia
    kuning cantik
    alhamdulillah, rezeki jangan ditolak kan :)

    ReplyDelete
  7. Ya Ampunnnn.sedapnyaaaaa.rara dh lama x mkn durian.bila lah dpt mkn niii~

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanyakan babe, sekarang dah mula musim balik ni...

      Delete
  8. Durian Balik Pulau mmg terbaik! Kalau datang Penang harus singgah dan rasa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama jugak tak turun penang ni... harus ni satu hari nanti bawak Ash sekali...

      Delete
  9. Eh, ingat durian ade sejenis je <--ni kes tak kenal dengan durian la ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. durian ada pelbagai jenis sayang... he he he ...

      Delete
  10. Wah bestnya durian..kita suka sangat makan durian tak kira jenis apa pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. farah pun sama, tapi lebih suka durian yang isinya kuning macam ni...

      Delete
  11. comelnye gaya dia tido peluk2..kikiki

    ReplyDelete
  12. first time dengar nama durian ni..almaklumlah tak makan durian..memang tak amek tahu..hihihi..takpe, nanti ash dah besar sikit boleh makan da :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia