Home » , , , , , , , , , » Blog Repost: Hukum Orang Bukan Islam Memberi Salam Kepada Orang Islam!!!

Blog Repost: Hukum Orang Bukan Islam Memberi Salam Kepada Orang Islam!!!

Source Extracted from Google
Sebenarnya entri ni iolss dah up dulu di SINI on March 2013... tapiii... iolss nak refresh dan kongsi lagi sekali dengan uolss.... Yelah kita ni kadang2 manusia tak lari dari khilaf dan sekadar nak refresh knowledge tu tak salah kannn??? *_^... Dan mungkin juga ada yang baru pertama kali terfikir tentang perkara ni...  Jom refresh apa yang iolss ciwikan untuk manfaat kita bersama...

A non-Muslim colleague of mine, approached me and inquired whether is it true that non-Muslim can't wish the Muslim friends with Assalamualaikum wish. Honestly, iolsss memang ramai kawan non-muslim and this is the 1st time I've ever heard such questions from my friends. ^_^. Gembira kerana dia ada perasaan ingin tahu dan rajin bertanya untuk mendapatkan pemahaman yang lebih tentang Islam. Walaupun iolsss, tidaklah sesempurna mana, masih banyak khilaf dan masih banyak lagi yang iolss cari dan mahu pelajari, masih banyak keburukan diri yang perlu diperbaiki, Alhamdulillah masih lagi mampu menjawab pertanyaan yang diajukan dengan tenang. Itupun berdasarkan apa yang iolsss pernah baca di e-Fatwa ^_^

I guess, most of uols out there mesti dah tahu tentang perkara ni, however, let me share something here with you just for our knowledge (to those yang masih belum tahu) dan juga as a reminder pada mereka yang dah tahu. No offense yeah peeps... 

Berdasarkan e-Fatwa:

(a) Ucapan salam merupakan syiar umat Islam. Orang Islam dilarang mendahulukan salam kepada orang bukan Islam, tetapi dibolehkan memberi salam dalam keadaan bercampur antara orang Islam dan bukan Islam dengan niat salam itu ditujukan untuk orang Islam sahaja.

(b)  Sekiranya orang bukan Islam mendahulukan salam kepada orang Islam, maka diharuskan menjawabnya dengan lafaz وعليك atau وعليك السلام , tetapi yang afdalnya (lebih baik) hanya menjawab setakat وعليك . Tidak diharuskan menyebut lebih daripada itu.

Inilah cerita dan sedikit perkongsian hari ni dari iolss... nak jadi ustazah alam maya iolss tak layak uolss... sekadar berkongsi hasil dari apa yang berlaku dalam kehidupan sehari2, experiences, readings dan apa yang iolss tahu jer lah...  bagi peristiwa yang berlaku di office iolss last year. Hopefully, this piece of entry would be meaningful to uols! Heartz uols deep2... ^_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Blog Repost: Hukum Orang Bukan Islam Memberi Salam Kepada Orang Islam!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, April 10, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

28 comments:

  1. Nice sharing kak... Semua kita org Islam layak post pasal Islam berdasarkn sumber2 yg sahih.. Bukan ustaz ustazah aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ^_^ betul tu maria asalkan dibuktikan kesahihan informasi dari sumber mana...

      Delete
  2. yup mmg dok jawab mcm tue jer kak kalau org bukan islam bagi salam.. tak jawab nnti kata rude pulak kan.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pun kalau tak jawab nanti ada yang tacing pulak... hu hu hu...

      Delete
  3. owhh mcm tu tak apa sis sekadar utk pringatan kita brsama kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul untuk peringatan kita bersama2.... dan pengetahuan kita bersama2...

      Delete
  4. Bila kita berkongsi camni org lain pon akan tahu jugak ...
    Bukan sebab kita ni nak jadi Ustazah ke apa tp sekadar perkongsian yg membina sesama kita ..Yg tak tahu jd tahu yg tak reti jd reti ...
    Itulah tugas kita bila menulis ..Mengajak orrg lain utk lebih memahami ..
    Nice Sharing Farah .. tq ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 kita berkongsi sesuatu yang bermanfaat lya...

      Delete
  5. tak per kak..asalkan kita ada niat yang baik utk sebarkan ilmu...:)

    ReplyDelete
  6. Tak semestinya kena ada title ustazah atau ustaz baru boleh berkongsi pasal ilmu agama kan..anyone can..yang penting ilmu yang perlu kita amek tahu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu fiza, sambil kita berkongsi sambil kita enrich our own knowledge...

      Delete
  7. dr share benda x faedah, baik share yg berilmu sikit kan..

    sikit2 pun pahala juga

    ReplyDelete
  8. Thanks for sharaing farah coz kadang-kadang kita ni agak-agak ajekan. Then buat conclussion sendiri without any reference..

    ReplyDelete
  9. Thank farah.
    Perkongsian yang menarik

    ReplyDelete
  10. betul tu.
    kdng kdng ingt lupa
    peekongsian yg bagus

    ReplyDelete
  11. ohh jawap wa'alaika je ya kak farah?

    ReplyDelete
  12. tq kak farah ingtkan sebb medical rac tmpt iman major nya non muslim n sokmo wish salam

    ReplyDelete
  13. hu2.. teman hangguk sambil senyum je kalau org bukan islam bg salam.. err.. bole ke camtu farah?

    ReplyDelete
  14. Bendanya selalu dengar....tapi kadang tu lupa jugak hukumnya hehe

    ReplyDelete
  15. nice sharing....kadang-kadang kita nie selalu alpa.....

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia