Home » , , , , , » Malware Attack & Rescue Alert!!!

Malware Attack & Rescue Alert!!!

Source Extracted from Google
Dulu Bubblynotes pernah kena Malware Attack ni semasa masih lagi berdomain blogspot. Dan pernah buat entri tentang Malware tu di SINI, dan bila berjalan ke blog Biela tadi...dan baca entri INI... tiba2 ada teringat satu benda...saya berhutang dengan seseorang...seorang blogger yang bertanya tentang masalah Malware... Tanya macam mana nak solve... Ermm... sorry, ampun, maaf... saya betul2 tak berkesempatan...ni pun ada hutang lagi ni dengan seorang lagi blogger... Belum sempat nak menjawab lagi pertanyaan dan buat tutor tu... Uhuksss... Saya taklah pandai pun, cuma belajar dari blogger2 lain juga...

So, keluar screen macam kat atas tu??? Malware Attack!!! Apa nak buat??? Malware ni tak kira sama ada blog siapa ke apa ke, kalau dia nak attack dia attack jugak... 

Terima kasih pada tuan punya tanah kedaung kat SINI sebab dah bagi guide dalam post dia yang bertajuk PENTING: Malware - Panduan Membuang Malware Untuk Pengguna Blogspot...

Blogger yang menggunakan blogspot ketara menghadapi masalah diserang oleh malware. Ada beberapa sebab yang memungkinkan hal tersebut berlaku...

Jika blog yang uols lawati itu sudah ada menyimpan jangkitan malware, sebarang penerusan mengakses blog tersebut tanpa menghiraukan amaran risiko yang dikeluarkan oleh browser uols seperti Google Chrome dan Firefox, akan menyebabkan komputer uols dijangkiti dengan malware tersebut.


Blog2 yang menggunakan "icon" di dalam menetapkan senarai rakan blogger adalah yang menjadi penyebab kepada masalah ini. "favicon.ico" merupakan fail yang menjadi sasaran serangan malware dan sebarang pengaksesan terhadapnya akan menghasilkan tanda amaran dan pengabaian terhadapanya mendedahkan komputer uols diserang oleh malware berkenaan. 

Cara Mengatasi:

Pastikan uols tidak memilih tanda "icon" semasa menetapkan penyenaraian blog rakan2 uols semasa "Configure Blog List".


Pergi ke Dashboard uols pilih Layout --> My Blog List (or apa2 nama yang uols bubuh)

Kemudian pastikan uols tidak meletakkan tanda semakan di kotak "icon", biarkan ia kosong. (Lihat gambar sebelah)

Setelah itu barulah uols click "Save".

Hanya langkah itu saja yang mampu membersihkan blog uols dari dijangkiti malware yang terhasil dari fail "favicon.ico" berkenaan.

Setelah selesainya, uols perlu membersihkan "cache" dan "cookies" di browser uols. Dan tutup browser uols. 

Buka semula dan cuba buka blog uols balik. Tanda amaran malware itu telah tiada... Yeay...

Bagi komputer yang telah terkena jangkitan malware, pastikan uols menggunakan perisian malware yang baik. Sebarang penggunaan perisian anti-malware percuma belum tentu menghapuskan malware malah ada kemudian perisian anti-malware itu sendiri yang menjadi pembawa malware yang lebih dahsyat.

Gunakan perisian anti-malware yang disahkan saja. Di antara perisian anti-malware terbaik ialah Malwarebytes Anti-Malware dan juga Ad-Aware Free Internet Security 8.3.1. 

Kedua2 perisian tersebut telah disemak oleh CNET dengan pemarkahannya menghampiri 5 star.

Happy blogging in a healthy way peeps... Heartz uols deep2... Diharapkan iolss dah menjawab pertanyaan dari komen yang iolss tak ingat ntah kat entri mana, dalam last week jugak... Sorry for the late reply, bukan disengajakan, betul2 terlepas pandang dan terlupa...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Malware Attack & Rescue Alert!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, March 6, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

37 comments:

  1. remove jer nuffnangx. lepas tu report google. DONE

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus juga tips tu CS... thanks for sharing...

      Delete
  2. pernah terkena..sakit jugak la blog 2-3 hari...thanks farah..nak buang segera...klu ada

    ReplyDelete
  3. Perkongsian info yg sgt baik.. mmg merisaukan bab2 melware ni especially pada org2 spt saya yg tak berapa tahu sgt bab2 IT ni.. thanks sharing Farah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang merisaukan abang KK bila terjadi pada blog kita... cukuplah pengalaman sekali tu dulu...

      Delete
  4. aiza pernah kena untuk page 'sitemap' di blog aiza.. keluar macam kat atas tu.. aiza tak perasan sehingga ada rakan blogger bagitahu tak boleh buka sitemap, terus aiza delete kod yang dalam sitemap tu dan gantikan dengan yang lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup kadang2 masalah pada widget atau coding yang boleh buat jadi macam tu... hu hu hu...

      Delete
  5. Ohh ada jugak ke macam tu... alhamdulillah tak jumpa lagi... harap-harap tak akan jumpa...
    and hehehe... hutang duit tak apa kena bayar cepat-cepat tapi hutang tutorial tak per.. take your time... tapi kalau boleh segera tu lagi baik jugak lah kan kan kan whoahahahaahaha..
    (just kidding sis!!!)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha, i know i owe you brother... i will do the tutor, bagi i settle down dulu ek??? lol...

      Delete
  6. pernah jadi dlu malware dr rakan bloglist..terpaksa delete bloglist dan buat bloglist yang baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah, selalu affected pada bloglist...

      Delete
  7. Biasanya malware datang dari bloglist dan widget..

    ReplyDelete
  8. Owh. THANK YOU FARAH! Liza pun xpandai sgt ritu cuba jaya. Liza try amik setting kt tepi toolbar tu and block semua individual plugs in. Now skang ads nuffnang dh xbleh appear. Uwaa!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru farah ingat liza yang request kan??? heeee... sorry liza lewat sikit reply and buat entri... semoga dan mudah2an dapatlah membantu yer??? ^_^

      Delete
  9. Adalah 2-3 blog yang saya bw tiba2 keluar benda tu.

    ReplyDelete
  10. Ada a few blogs yang kita visit kena attack dengan malware ni..suspen jugak takut berjangkit coz one of my lappy dah crash kena attack..nway thanks for sharing dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dear boleh menjangkit kat blog kita juga sebenarnya...

      Delete
  11. tak pernah lagi dpt..harap2 tiada la :)

    ReplyDelete
  12. Farah, info ni sangat berguna...terima kasih banyak Farah :))

    ReplyDelete
  13. baru check blog akak terus buat macam yang adik suruh..hehehehhe

    ReplyDelete
  14. thanks untuk info nya..nak check setting la ni

    ReplyDelete
  15. thanks 4 sharing awk. baru saya tau caranya...

    ReplyDelete
  16. Tq sharing ni Farah...hari ni mungkin tak kena serang....sok lusa tak tau....sekurang kurangnya dah ada guideline...tq..

    ReplyDelete
  17. pernah gak jumpa mcm ni time bw dulu2 :) tq kak farah share benda ni.

    ReplyDelete
  18. baru tahu.. thanx akak bagitahu cara tu..

    ReplyDelete
  19. Rasanya pernah kena kat blog akak dulu...farah yg tolongkan...ingat tak dear...

    ReplyDelete
  20. Nice info.kak.. X pnh kena g stakt ni..

    ReplyDelete
  21. Prnh jg BW dn kuar mcm ats tu jg..
    tq ya Farah info ni..baru tau cara ni

    ReplyDelete
  22. urm tak pernah tahu pula.. ok N akan buang icon tu sekarang juga :D

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia