Home » , , , , , , , , , , » Jangan Bunuh 'Blogger Market' Please???

Jangan Bunuh 'Blogger Market' Please???


Tertarik dengan kata2 Syu melalui souvenir yang Syu berikan pada masa pertama kali kami bertemu dan bertentang mata di SBB2014... Erkss, kata dah habis cerita tentang SBB2014 tapi ada jugakkkk.... Bha ha ha... nak wat macam mana, ilham datang tanpa dipinta giteww... lantas dengan tangkas mencapai Ms.Apple dan mulalah jejari genit yang bukannya jejari runcing ini menekan papan kekunci touch screen ini... ahaksss... Blogger kann??? Apa sahaja bahan atau sumber di sekeliling itulah yang dijadikan objek sasaran untuk menciwi di blog... Muahaha... Asalkan cerita yang tak membosankan atau cerita yang sama diulang banyak kali dengan message yang zero sudahlah... Ahaksss... tapi kadang2 iolss mengaku iolss pun merapu jugak... Bha ha ha... 

"I AM A BLOGGER... THIS DOES NOT MEAN I WILL WORK FOR FREE... I HAVE BILLS TO PAY, JUST LIKE YOU... THANK YOU FOR YOUR UNDERSTANDING"

Nampak tak permainannya di situ??? Mendalam tak maksud yang Syu cuba sampaikan??? Well, macam ni lah senang cerita kita mudahkan dan tak perlu nak putar belit or go around the bush susah payah sangat. 

Ada pihak2 advertiser atau pihak2 terlibat yang complaint kata nowadays blogger are very demanding!!! Pergi event untuk product launching and review nak berbayar tak nak FREE ataupun sekadar token... buat review products nak berbayar tak nak buat secara FREE... charges untuk banner ads terlalu tinggi... Hurmm... how do I elaborate this??? Kata2 Syu yang di atas tu dah cukup untuk menerangkan segalanya... tapi kita perincikan sedikit yer... 

Why??? Kenapa weollss blogger demand for payment??? Kalau yang jenis tak kisah sekadar ber-blog secara suka suki hati sekadar mengisi masa lapang atau hobi ataupun atas apa2 saja alasan,  kalau yang jenis tak kisah pergi ke event sekadar mencari bahan untuk di-blogkan atau menunjukkan diri glam giteww, retiss giteww atau kalau sekadar buat charity bagi produk review FREE di blog masing2 itu lain cerita. Betul tak??? 

Tapi bagaimana pula dengan blogger2 full time atau part time yang mencari sumber rezeki atau sumber rezeki tambahan dari hasil berblogging??? Untuk pergi ke event there's a cost involve... petrol, toll, parking, time consumption... untuk up entri review di blog, there's a cost involve as well.. time consumption, internet bills, electricity bills and to put up banner ads pihak advertiser atau pihak yang berkenaan menumpang di blog yang di-update setiap hari yang dikunjungi oleh readers... All in all, it is kind of business... and in business of course everyone would be happy if there is a win win situation... In order to win some you have to loose some isn't it??? Lagipun apalah salahnya melabur sedikit kepada blogger??? Yang berani saya katakan costing to work with blogger is not as high as the costing for working and advertisement with other media such as printing media or electronic media yang dah well known... Sangat2 jauh berbeza ok??? Unless kalau seseorang blogger itu telah menempa nama and well known dalam bidang blogging dan mempunyai puluhan ribu unique view sehari... Pheww... 

And another thing as well, blogger itu sendiri... jangan sampai tersalah meletakkan harga dan langsung tiada bargain yang boleh dilakukan... jangan meletakkan harga yang orang kata out of mind atau terlalu demanding atau dalam kata mudah terlalu tinggi yang tak setara dengan market blog uolss sendiri... Dan jangan pula terlalu rendah... sampai mengakibatkan blogger lain tak boleh cari makan... Sekurang2nya if uolss tak pasti tentang range harga sesuatu event, review atau banner ads... ringan2lah mulut atau tangan untuk bertanya kepada blogger2 yang lebih berpengalaman di luar sana... atau berbincang sesama rakan blogger uolss yang mungkin uols ada group2 uolss yang tersendiri kannn????

Tak kira sama ada pihak advertiser, pihak2 yang berkenaan atau blogger itu tersendiri... tolonglah jangan bunuh blogger market... kerana ada sesetengah atau segelintir blogger is trying to earn a living here... Sama2 kita membantu sesama sendiri... 

*Suddenly I feel this entry is way too serious doesn't it??? La la la ... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Jangan Bunuh 'Blogger Market' Please???, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, March 17, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

38 comments:

  1. blogger sekarang dh jadi mcm 1 kerjaya.dan kita sedia tahu dunia skrg dh x byk benda free even mati pun perlukan kos utk proses pengebumian.so,win win la kan.

    ReplyDelete
  2. blogger pun nak jaga periuk nasi sendiri......

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak, blogger pun ada mulut2 yang perlu disuap...

      Delete
  3. wah!! Love this entry so much. Betul. Jgn lah tinggi melampau sangat. Jgn rendah sangat.
    Pastu dont expect everything is free nowadays kan hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nothing is FREE nowadays even toilet pun kena bayar... ^_*

      Delete
  4. full time blogger memang mencari pendapatan melalui blog.. jadi pihak advertiser kena memahami juga situasi ini.. nak berblog pun bukannya percuma, harus keluarkan sedikit modal untuk internet dan elektrik, walaupun ianya nampak kecil, namun tetap dikira sebagai kos tersembunyi.. sekadar pandangan peribadi aiza sahaja..

    ReplyDelete
  5. Mereka nampak pengaruh blogger dan kepentingan blog sekarang ini, tapi mereka kedekut nak melabur, pada hal mereka tahu akan mendapat pulangan yg sangat besar dalam jangkamasa singkat mahupun panjang. Demand jer...jika tidak mereka akan ambil kesempatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan sampai sesetengah pihak mengambil kesempatan ke atas blogger...

      Delete
  6. Assalammualaikum..farah,

    blogger juga mempunyai liabiliti yang perlu di bayar.. yer tak?

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam mselim yer betul blogger mempunyai liabiliti yang perlu dibayar...

      Delete
  7. bagus tu... penerangan yang cukup jelas. terpulang kepada blogger itu sebenarnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak mia terpulang pada seseorang blogger tu sebenarnya...

      Delete
  8. Betul tu kak... Jgn harap semua nk free.. Beriklan dgn blogger mmg perlu la byran sbbnya jika nkreview sst produk kna cari idea nk mengarang entry.. Idea tu lagi berhrga dr yg lain bkn blh cedok dr mana2.. Nk kena perah otak ea dak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup maria exactly, part nak perah otak tu satu hal, kadang2 nak buat research lagi bagi memastikan mesej yang betul sampai kepada pembaca??? tu pun satu hal jugak ye tak???

      Delete
  9. I've never faced this situation yet
    But i'll keep the tips & info as knowledge.
    Thx babe ;-)

    ReplyDelete
  10. betul betul betul setuju..yang free tu mesti ada kena buat something.mcm Lya guna sesuatu produk baru buat review.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nothing is free sekarang ni...semuanya berbayar...

      Delete
  11. nk gune tenaga kite kene la byr lebih skit kan.. menaip pon gune tenaga jari.. bkn sng tu.. teheeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup sebenarnya events review or products review is not an easy things to do... maklumat kena betul dan penyampaian kena betul...

      Delete
  12. Hahahahaha... in my point of view... (my view jer lah)... there is a revolution in blogging here in Malaysia recently... due to the old timers who have consistently blogging for years... they started to grow and become important and significant. Currently, blogging is not merely recording daily/weekly/monthly activities but more on spreading information. And MANY are looking for information from blogs! So kalau ada certain business yang tak ada blog, or their blogs are not as effective (yet) as others' blogs... nakkan info about their business reach as many people through blogs... they should have understand well enough... else... they are NOT businessmen... I think hanya segelintir jer yang macam tu... Real businessmen tak complaint punya... :D
    As bloggers pulak... deal with real businessmen :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. blogger kena bijak memainkan peranan... *_^

      Delete
  13. tak ada hasil lg buat blog..
    insyallah coming soon ..
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah, coming soon...gambatee....

      Delete
  14. tiada apa yang percuma di dunia ni. Nak masuk syurga pun kena bayar dengan amalan kita, apatah lagi di dunia ni

    Nak masuk toilet pun kena bayar tau! hukhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul, bernas sekali pandangan dan komen tu... saya setuju...

      Delete
  15. betul tu..setuju sesgt..nice sharing farah!

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum farah...betul tu mama pun sokong...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam mama and thank you for supporting...

      Delete
  17. Blog pun jana income.. thats why this is sumber periuk nasi blogger jgk.. kena faham kan sis ? Mgerah idea ntuk mhasilkn entry bukan senang. Bukan setiap hari idea tu mgalir mcm air paip kn.. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup pihak advertiser and pihak2 yang berkenaan memang kena faham keadaan blogger juga...

      Delete
  18. betul...macam baru2 ni akak dijanjikan review sesuatu perkhidmatan..dah siapa amik cuti dah..last2 cancel...they just say sorry...padahal akak dah amik cuti ni...kesian i olls tau.....

    ReplyDelete
  19. bukan senang berblogging kan..mereka juga harus faham..suka dengan quotes kak syu tu sangat mendalam maksud tu :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia