Home » , , , , , , , , » Cinnamon Sugar Baked Apple Chips!!! ^_^ a.k.a. Kerepek Epal!!!

Cinnamon Sugar Baked Apple Chips!!! ^_^ a.k.a. Kerepek Epal!!!

Source Extracted from Google
Uolss lihat di atas??? Semua orang kenal kan itu adalah apple!!! *_^... Tapi pernah terfikir tak uolss yang apple juga boleh dijadikan kerepek??? Mungkin ada yang dah tahu dan mungkin ada juga yang baru pertama kali membaca resipi seumpama ini...hik hik hik... Iolss dah lama tau dari my aunt yang duduk kat London sana dulu... Now dah baliklah... Dia yang cerita kat iolss pasal Apple Chips ni... Mula2 macam pelik jugak dengar, tapi bila dah rasa... umang ai, layan jugak uolss... He he he... 

Makanya, semalam punya projek (biasalah iolss sedari dulu kalau hari cuti dan berkesempatan memang akan mencari masa dan ruang bergurau senda di dapur... he he he, kalau tak rindu pulak dapur iolss tu kat iolss... dapur dan iolss yang tak dapat dipisahkan gitew...ahakss...ini semua poyo!!!)...statement kena jelas, nanti karang ada pulak yang kata iolss meniru uolss...walhal semenjak wujud Bubblynotes ni memang ada jer resipi dan projek hujung minggu iolss kan kan kan??? Siapa yang follow dari awal tu taulah... sila selongkar entri2 lama iolss semenjak bila iolss kongsi main masak2 ni... Bha ha ha... lama dah bukan baru2 ni jer... Ok, kita lupakan tentang itu yang langsung tidak penting buat Bubblynotes... Dan kita teruskan dengan agenda kita... 

Resipi iolss copy dari SINI, haruslah iolss bukanlah kategori MasterChef ok...ahakss nak buat cipta rasa semua bagai, kalau ada cipta rasa yang sempoi2 pun kira dah ok dah tu...

CINNAMON SUGAR BAKED APPLE CHIPS

Ingredients:
  • 2 apples
  • 1/8 tsp ground cinnamon
  • 1 tsp sugar 
Directions:
  1. Preheat the oven to 225 degrees F.
  2. Stir together the cinnamon and sugar to combine. Set aside.
  3. Decide whether or not to core your apples, then slice them thinly with a mandolin slicer. (pakai slicer jer senang tak payah susah payah nak hiris satu2 pakai pisau...hik hik hik). Line 2 sheet pants with parchment paper, and place the apple slices side by side on the parchment, in a single layer. Make sure uolss tak overlap apple2 yang dah dihiris tu ataupun letakkan atas satu sama lain... jarak2 macam bakar biscuit raya tu...ihikss... kalau tak nanti tak ranggup ok?... Dah susun cantik2... uolss sprinkle cinnamon sugar tu (gula dan juga cinnamon yang uolss dah gaul kat step no.2 tu tadi) dan please take note ek... kalau uolss sprinkle atau tabur dari atas, cinnamon sugar tu akan disperse more evenly atau lebih rata.
  4. Lepas tu boleh bakar apple slices tadi selama 1 jam, kemudian keluarkan dari oven dan flip them over. The apples will be floppy but akan ranggup jugak nanti. Masukkan balik apple slices tadi ke dalam oven untuk sejam lagi, lepas tu off-kan oven. Biarkan sejuk dulu dalam oven tu, inilah saatnya di mana apple chips tu akan mula jadi ranggup. Bila dah sejuk... apa lagi kita ngap lah!
Nasib Ash tak pandai dan boleh makan lagi...ahakss..kalau tak dengan Ash2 sekali mummy sumbat... And accordingly, this is one of the healthy food juga tau... selalu makan kerepek pisang dengan ubi jer, now kita ubah sikit...kerepek epal...

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Cinnamon Sugar Baked Apple Chips!!! ^_^ a.k.a. Kerepek Epal!!!, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, March 31, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

13 comments:

  1. wow..macam best je ni kak farah..boleh cuba ni

    ReplyDelete
  2. waaa...baru tau leh buat kerepek ni...agak2 apple hijau boleh x?

    ReplyDelete
  3. dulu prnh smpn resepi ni x smptt nk try hilang. snang2 blh try

    ReplyDelete
  4. memang first time lya nampak kerepek epal..uniknya

    ReplyDelete
  5. errrr sedap ker?xpernah rasa lagi...xnak belanja ker kite org yg komen kat sini?ehehehe ;p

    ReplyDelete
  6. menariknya.. macam nak try ni..

    ReplyDelete
  7. cam sedap jek...cam menarik jekk... ^o^

    ReplyDelete
  8. Baru tau ni. Cambest je nak cuba :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia