Home » , , , , , , , » Cara Mengelak Anak2 Dari Conteng Dinding??? *_^

Cara Mengelak Anak2 Dari Conteng Dinding??? *_^

Source Extracted from Google
Comel jer gambar baby kat atas tu...ihikss... Lepas tu seronok jer dia menconteng dinding yer??? Budak2 kalau dapat pen, pencil or colours macam tulah kan gayanya? Tak cukup dengan kertas, dinding pun boleh! Diaorang develop mind diaorang dengan artwork diaorang yang lagi bergaya atas dinding...hik hik hik... Iolss tak rasa lagi situation macam ni, Ash kan kecik lagi??? Uols2 lah yang kat luar sana tu, yang ada anak2 bijak tu... Bha ha ha, meraung parents tengok dinding cat mahal2 kena conteng dengan anak... Terfikir ni pun sebab memikirkan pada masa akan datang pasti akan mengalami situasi yang sama ni kalau tak betul2 dan terfikir sama ada boleh dielakkan atau tidak ni??? Muahahaha.... 

Tulah konon2nya fikir solusi tu... (solusilah sangat)...tapi mungkin boleh digunapakai... ekekekekee... Iolss tak berapa nak bijak sangat, nama pun masih baru jadi mummy, lainlah uolss2 yang memang dah experience kat luar tu... la la la la... kalau bercakap ni dengan nada tonasi suara yang amat merendah diri sekali... la la la la...tapi betullah... 

LETAKKAN ARTS MATERIALS DI TEMPAT YANG TAK BOLEH DICAPAI BILA TAK DIGUNAKAN
Bila digunakan, sediakan permukaan yang sesuai untuk melukis dan supervise! Untuk keselamatan anak2 dan juga keselamatan dinding... Budak2 kecik kan kadang2 disebabkan rasa ingin tahu yang tinggi semua benda nak dimasuk ke dalam mulut dan semua nak rasa...ahaksss... Kalau nak painting activities, gunakan alas meja plastik tu untuk mengalas sama ada meja atau lantai...

TEGASKAN BAHAWA SEMUA ARTWORK ATAU KERJA MENULIS ADALAH ATAS KERTAS ATAU ATAS APA2 MEDIUM YANG BERSESUAIAN
Tegaskan pada anak2 sampai diaorang faham, and it takes time for kids to understand kann??? Kalau masih juga ada cubaan2 nak menconteng dinding tu, ambil pen ke, pencil ke, atau colours tu ke dari tangan diaorang... Dengan cara ini, hopefully they will get the meaning that we are trying to say no kalau nak conteng dinding...memang nampak cam...ala tak baik buat macam tu, tapi nak ajar anak kenalah kannn???

PREPARE MEDIUM MENULIS/MELUKIS YANG SEWAJARNYA
Ajar mereka yang kalau nak menulis/melukis hanya pada tempat yang dibenarkan sahaja...sediakanlah kertas, buku dan juga kalau nak conteng gak kat dinding sediakan satu area khas dengan kertas mahjong ker? (ihikss teringat pulak zaman2 belajar dulu bila sebut kertas mahjong, buat presentation dengan marker warna warni)... ataupun belikan satu whiteboard khas untuk mereka yang suka sangat nak menconteng ni... bagi tau diaorang boleh conteng kat whiteboard tu jer, tempat lain tak boleh dan adalah dilarang sama sekali...disiplin uolss disiplin....

Ahakss, agak2 boleh pakai ke apa yang datang dari buah pemikiran iolss ni??? Bila dikenang2kan conclusion dia satu jer, kena sentiasa supervise bila diaorang dah mula nak conteng menconteng ni... adatlah tu kan, semakin besar anak kita, semakin macam2 perangainya... tapikannnn... kalau dah payah sangat kannn...iolss rasa tak payah pening2 atau susah2 kalau uolss rasa pening dan susah nak monitor segala bagai...sekarang ni kan ada cat dinding Nippon yang boleh dilap balik tu? Ha cat jer dinding uolss dengan cat tu, pasti solve problem lepas tu... 

*Bercerita macam dah experience jer kannn? Erkss, haruslah, anak2 buah iolss kan my mum yang jaga sedari merah, tengok diaorang membesar depan mata kot, dan setiap development diaorang berlaku depan mata kot... So, iolss belajar dari pengalaman... hik hik hik... Tapi uolss tak terasa jauh sangat ker imagination mummy Ash ni? Ash tu baru nak masuk 4 bulan..wargh kah kah kah... Excited benau dengan anak ye tak??? Tapi tak kacau orang kann??? Kira oklah tu kann??? *_^ 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Cara Mengelak Anak2 Dari Conteng Dinding??? *_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, March 21, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

30 comments:

  1. Haha... Apa diatas tu dh buat... Tmbah siap beli buku..meja..kertas lukisan.. A4... Segala bagai... Tegas??? Owh.. X tahu dh nk tegas lagu mana dh... Tapi dinding ttap pilihan... Bila dia cnteng iaitu ketika terlpas dr pndgn mata.. Tpi xpe.. Ank yg cnteng dindig ni kreatif dan berbkat bsr.. Insha Allah... Hehe.. Enjoy je the moment..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terfikir jugak akak Maria... apa yang best sangat diaorang ni dapat conteng dinding ek? ekekekeke....

      Delete
  2. meh ler dtg rumah tgok hasil keras tangan si kembar....hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah si kembar pun ada hasil keras tangan kat dinding jugak? ekekekeke... i guess memang tak ley larilah kak long... bebudak semua cam tu...

      Delete
  3. iolls dah ada pengalaman dah..mmg tak boleh nak elak..nak2 bila anak yg no 2 tu dah 3 tahun. brg2 si kakak la yg dia keje kan. abis berconteng almari, meja, dinding dgn hasil tangan adiknya tu. redha je la..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. minat sangat budak2 dengan dinding yer? jawabnya memang kena cat baliklah tu...

      Delete
  4. kesian tau umah mil iols tu abis kena conteng2 ngan anak2 iols
    apa boleh wat..nak marah pun diorg dah conteng..nasib lah mil iols tu jenis x kisah sgt..tp kena marah jugak lah budak2 tu..nti raya kena cat balik haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajak anak2 uolss mengecat sekali... mih mih mih....

      Delete
  5. inilah kegemaran apiya..pantang jumpe pen
    cara gitu nampak macam senang jekkk kann...dah berkali2 mencuba tetap gagal
    dinding jugak menjadi tempat mencurah ilhammm
    akak dah tak larat melarang dah..sorok2 pon jumpe gak
    last2 biau kan aje..sok2 papa dia cat le balik kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mengecatlah ye papa? he he he ... redha-kan ajerlah...

      Delete
  6. Ala terlambat, dah contiang dah, masa kak dengan cousin2 tak contiang, takutttt :( depa ni suka hati ja, tapi dah kurang sejak bagi buku latihan sorang satu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada sesuatu yang menarik tentang dinding ni.... minat sangat diaorang ngan dinding....

      Delete
  7. betoi xleh nk buat apa beli buku dan bagi kertas byk pon dinding juga depa suka...nk raya ajak depa tlg cat sekali..sebagai denda...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus denda tu kak... mih mih mih... lesson learnt... lain kali tak mo conteng dinding... kalau tak kena denda...

      Delete
  8. assalamualaikum . . akak terima kasih atas infonya . . best best . . buat persedian dari sekarang :D

    ReplyDelete
  9. Kanak-kanak mmg suka menconteng di dinding....

    ReplyDelete
  10. Tiey kecik2 dulu suka sangat lukis kat dinding. Art lah katakan.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cer citer tiey apa yang best sangat dapat conteng kat dinding tu?

      Delete
  11. Hahahahahaha... all that i can say is... sure sure...hahahaha... wait till Ash besar sikit yer...hahahahahahahaha... good imagination!! :D :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok brother... i'll wait for the moment to come and pengsannn...

      Delete
    2. hahaha... just simpan duit lebih sikit untuk buat banyak photobook... collection grafiti Ash hahahaha :D

      Delete
    3. grafittinin his own version... ekekekeke...

      Delete
  12. dinding umh dah selamat kena conteng bulan lepas..1st time & last tu anak dara tu wat..haihh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sure tak ada lagi lepas ni mar??? hik hik hik

      Delete
  13. Kalau rumah nenek,ramai cekgu cekgi yang junior tolong cantikkan dinding nenek...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yang minat jadi cikgu yer kak...ekekekekeke....

      Delete
  14. Tapi anak anak okje dulu pun tak terlepas dpd menconteng dinding Farah....agaknya tak de pendidikan awal yg mcm Farah cakap tu kot....kalau ada pun mungkin tak bersungguh kot tu yg dinding jugak dicarinya tu

    ReplyDelete
  15. memang kena sorok stationery lah kan..

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia