Home » , , , , , » Blogger & Identiti Penulisan...

Blogger & Identiti Penulisan...

Source Extracted from Google
Umanggg aiii, tajuk tak menghingat... macamlah hebattt sangat ye tak??? Hurm, iolss tak hebat uolss, iolss bukan blogger retis mahupun famous mahupun popular okkk??? Kuhanyalah seorang blogger picisan gitewww...ahaksss...statement syahdu madu di petang hari... Tapi niat di hati nak juga berkongsi tentang my thoughts that has been lingering for quite a while in my mind...bila dah penat, it will be poured into virtual writings kind of stuff giteww... Bubblynotes biasalah... bubbly2 jer hari2... Kadang2 penat jugak menaip panjang2 but even though penat I am still enjoying it... wakakakakaka.... 

So, whaddup??? What is this all about???

Contohlah ek??? Dalam kehidupan seharian, isu2 yang sering menjadi tumpuan atau menarik minat kita atau SEO, biasanya memang menjadi pilihan blogger, betul tak??? Macam sekarang ni... isu tentang MH370 #prayforMH370, sana sini blogger update tentang isu dan juga perkembangan MH370... Well, bak kata blogger BM dalam salah satu komen beliau dalam entri iolss tak lama dulu, satu pinggan yang besar dikongsi beramai2!!! ^_^ .. Tak salah pun kalau berkongsi cerita atau isu yang sama dalam penulisan secara maya di blog. Seriously tak salah, everyone is free to write... lagipun kita kan negara demokrasi...asalkan selagi tak menyentuh sensitiviti mana2 pihak atau boleh mendatangkan mudarat, uolss are most welcome to publish your own entri in your own way and in your own version.

Tu dia, dah masuk intipati sikit dah tu... itulah dia penulisan blog, siapa yang biasa serta bijak bermain SEO dan mementingkan trafik serta mahu entri tersenarai di enjin2 carian, kebiasaannya akan sentiasa bermain2 dengan tajuk2 entri SEO giteww... (bunyi cakap macam dah pandai bebenor ber-SEO padahal masih dalam proses pembelajaran..wakakakaka)... Kemunculan pelbagai versi penulisan dalam mendedahkan atau menghebahkan luahan rasa dan pendapat itulah yang mewarnai mesin carian internet tak giteww uolss???

Iolss pun macam tu jugak, berblog berdasarkan isu2 semasa, apa yang berlaku di sekeliling iols, thoughts, opinion and thinking yang iolss rasakan ada sentiment value yang tersendiri untuk iolss menciwi... Tapiii, I always stress to myself, irregardless whatever topic that I am writing virtually or sharing virtually, I must have my own identity... tak nak ikut lenggok orang, tak nak copycat orang sampai kelihatan seperti DESPERATELY WANNABE!!! Oh my, mintak simpang...stay true to yourself, sebab bila kita meniru lengok penulisan, gaya bahasa iaitu gaya percakapan secara virtual yang tak menggambarkan diri kita.... kita dalam kesamaran tak sedar sebenarnya kita dah jadi a hypocrite blogger atau dalam kata lain, blogger yang tak mempunyai identiti tersendiri... Bila orang gunakan sesuatu perkataan tu, kita pun nak gunakan exactly perkataan yang sama walaupun itu bukanlah diri kita...semuanya demi nak mencari perhatian dan nak jadi IN walaupun hakikatnya lain... Kenapa malu untuk jadi diri sendiri dalam gaya penulisan maya??? Kenapa perlu meniru orang lain??? Adoiiiilah haiii, sungguh iolss tak faham... sesuatu topik yang sama tak kisah, tapi kalau cara olahan ayat yang sama... iolss is pengsannnn.... what you could do??? You can't stop them... kerana jari2 mereka bebas menaip mengikut sesuka suki hati mereka... Huh... 

KENAPA BER-BLOG PERLUKAN IDENTITI PENULISAN???

Mudah Untuk Fokus
My answer is very simple, agar apa yang kita kisahkan itu mempunyai skop penumpuan yang membolehkan kita menulis dengan jelas. Penulisan itu memerlukan fokus untuk dibicarakan sebagaimana juga hidup kita yang perlu fokus dalam melaksanakan satu2 misi yang tertentu. 

Dapat Mengekalkan Keaslian Penulisan Blog
Rasanya, yang part ni ramai yang kurang sedar ataupun kalaupun sedar kepentingan keaslian penulisan blog. Ianya sekadar melekat di kepala tanpa dipraktikkan. Bagi iolss bila kita mahir akan sesuatu tu ia adalah kerana persekitaran kita, amatlah mudah untuk kita kupas dan mendalami apa pun isu yang kita nak ketengahkan tu... Dengan berbekalkan maklumat dan penilaian yang di depan mata, fakta isu dengan mudah dikembangkan dan ini akan menghasilkan keaslian penulisan blog. Walaupun, info atau maklumat kita copy paste dari sumber2 yang lain. Dah copy jangan lupa kredit tau.... and backlink...he he he...

Kepuasan Diri Yang Berbaloi
Berblog as many blogger claims adalah untuk kepuasan diri, puas dengan perkongsian yang kita berikan di dalam blog. Blogger mempunyai cara tersendiri untuk mengecapi kepuasan dan bagi iolss, untuk berasa puas dengan apa yang dikisahkan itu, adalah apabila iolss mula menulis virtually dan pembaca turut merasainya. Iolss pun pernah experience kebuntuan idea dan jadi senyap atau tak bersemangat nak up entri ataupun decided not to post anything... due to iolss terperangkap dengan tanggapan apa yang iolss blog-kan sekadar syok sendiri. Bila iolss ajukan pertanyaan ini, jawapan yang sama iolss dengar, bukan seorang tetapi ramai antara kawan2 yang pernah melalui dan mengalami apa yang iolss rasakan.

Iolss teruskan identiti penulisan blog iolsss sebab kalau bukan iolss siapa lagi... erkss, ke ada yang dah nak jadi Bubbly the Wannabe??? Oh my... pengsannn...

WHAT DO I GET WITH MY WRITING IDENTITY LIKE THIS???

Real Life Respond, Positive and Negative
I observe dengan mengekalkan identiti penulisan iolss yang santai dan tak menggunakan bahasa baku ataupun bahasa yang terlalu kasar, iolss ada readers!!! yeayyy happy... dan iols tak nak menggunakan bahasa yang terlalu berat2 sangat... and uolss response with your thoughts and opinions... Alhamdulillah, thank you uolss... Appreciate it much and heartz uolss deep2... Rasanya macam tak adalah bercerita syok sendiri sorang2...

Blog Iolss Menjadi Bahan Bacaan dan Perkongsian Umum
Mulanya iolss pun tak percaya but then lepas analysis statistik pengunjung yang masuk ke blog (tu dia, siap analysis ko...) disertai dengan beberapa kisah yang menjadi bualan umum, and kita pun throw out opinions sesama kita on a specific topic entri, barulah iolss percaya yang blog iolss ni kira macam bahan bacaan juga... dan juga perkongsian umum... Tempat kita merapatkan ukhwah sesama kita, berkongsi2 pendapat dan kenal mengenal antara satu sama lain... tapi bukan blog iolss jer tau, blog uols2 semua pun menjadi bahan bacaan dan perkongsian umum... Seronok gak sekali sekala berdebat, berkongsi pendapat, rasa dan thinking dengan orang lain kann??? Kalau dok pendam sendiri pun tak berkembang jugak... selain tu dapat juga menyelam pengalaman orang lain...dan jadikan panduan pada mana yang baik...yang buruk tu kita buang ketepilah...

I Am Satisfied with What I Blog About
Bubblynotes has it own KPI yang mentor dan iolss set-kan... blogging give me full satisfaction as it is my passion whereby iolss dapat melepaskan gian menulis, dapat melaksanakan tanggungjawab sosial dengan cara iolss yang tersendiri.

Why Iolss Satisfied a.k.a. Puas???
At least bukan blogging kosong tetapi berkongsi sesuatu dengan uolss, at the same time mungkin kalau tak banyak sedikit dapat membantu uolss tentang sesuatu perkara... tak semestinya on things, maybe on thoughts of feelings...manalah tau kot kot datang sini dari marah atau sedih boleh rasa geli hati ker nak gelakkan iolss...wakakakakaka... dan uolss kenal Bubblynotes macam mana identiti penulisannya dan bukan ikut2an dari mana... penggunaan bahasa mungkin sama tapi olahan ayat kita masing2 ada identiti yang tersendiri... 

For me, it is very important and essential seseorang blogger itu mempunyai identiti penulisan yang tersendiri without trying to be a wannabe... sebab if we are a wannabe blogger, meniru olahan atau gaya identiti penulisan blogger lain, we are no different from them??? What for we becoming duplicate to anyone else??? Dan hilanglah keunikan kita sebagai seorang blogger yang beridentiti... Nak berblog memang senang kann??? Create account blogspot or wordpress, edit template dan mulakan dengan jejari runcing uols menaip... menaip mengikut flow... tapi untuk menjadi blogger yang beridentiti tak semua orang mampu... 

Iolss pun tak adalah nak kata iolss hebat, iolss pun masih menapak lagi dalam dunia blogging ni, dan iolss bukanlah seorang top blogger, blogger retis atau famous blogger atau blogger yang sewaktu dengannya...uhuks uhukss... tapi sekurang2nya iolss mencuba untuk mempunyai identiti penulisan iolss sendiri... Those who aware, they recognize and they know... identiti penulisan Bubblynotes adalah bahasa rojak English-Malay...sikit2 ayat gediks...muahahaha..suka gelak muahahaha, wakakakaka, bha ha ha, hik hik hik, ihikss (just to show the different in the tonation so that uols bayangkan iols macam bercakap dengan uolss), sharing info yang dipetik dari sumber, kalau nak menunjukkan rasa terkejut atau terkejut gedik menggunakan either erk or erkss, entri yang panjang lebar... well that's all so far yang iolss sendiri boleh identify dan sememangnya sedar... 

And this entry came up to the point as I said before... this thoughts has been lingering in my mind for quite sometimes and due to some incidents juga ni... ihiksss...apa dia??? Biarlah rahsia... for me to know and for uolss to wonder.... 

If iolss ada tersilap kata apa2 atau terperasan apa2 atau tergedik lebih in this entri, mohon maafkan yawww.... Ampun dan maaf dipinta, iolss hanyalah insan biasa yang tak lari dari khilaf... I'm just a normal human being and I am not 120% perfecto ignito...If ada apa2 yang uolss nak tegur silalah tegur, Bubblynotes is always open to opinion and thoughts... 

*Kita kekal2kan positive vibe di sini dan dunia blogger...let's continue blogging secara sihat and support sesama sendiri... *_^ Till then cheerios on this bubbly... See you on next slot yeah???  

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Blogger & Identiti Penulisan..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Thursday, March 13, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

43 comments:

  1. akak suka dengan penulisan farah..ada inti pada setiap entry..akak pun berblog untuk kepuasan diri sendiri walaupun sesekali try and error tentang SEO ni..Tapi belum tahap tu dik non..menulis tentang apa jua yang terlintas difikiran..Nak mengajar orang tentang itu ini memang tak reti..Takut pulak orang tak boleh terima...ape pun...teruskan cara farah...itu hak masing2 kan...blogging secara sihat....insyallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah thank you kak for your support, kalau ada mana2 yang tak kena silalah jangan segan2 atau jangan tahan2 untuk menegur yer...kita pun dah berkawan lama dah...berborak, bercerita dan luah meluah lama dah, cuma tak berkesempatan untuk berjumpa lagi...

      Delete
  2. berblog utuk mendapatkan kepuasan dalam menulis ^_^ cewahh
    gitulah apapon alhamdulilah sangat bersyukur dan puas hati dalam berblog

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu acik, dapat dirasai kepuasannya...

      Delete
  3. You are what you want to be...kalau rasa nak jadi blogger copy cat, so that's what are you going to be...kalau nak jadi blogger yang jadi diri sendiri...then, they should learn on how to be themselves.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup exactly sally.. you are what you chose to be...

      Delete
  4. Menulis dgn hsil tulisan sndri mmg satu kepuasan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat dirasai kepuasan yang berbeza kan maria???

      Delete
    2. Mmg berbeza... Entry cedok tu time xde masa je sbnrnya... Bila ada masa, relax mmg suka hasilkan idea sndiri je bila menulis...

      Delete
    3. betul tu maria, bila tak ada masa keluarlah entry cedok tapi of courselah backlink and kredit to the owner kannn???? janganlah syok sendiri mengaku yang tu adalah our original piece....

      Delete
  5. lya pun berblog ahnya sekadar suka2..tak ada niat pun nak glamour2..cukupla sekadar puaskan diri..ada pengunjung yang sudi bertandang itu menjadi satu kelebihan sbb ada juga org sudi jenguk baca entri merapuku he :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak baca okje... as long as tak boring sudahlah...

      Delete
  6. jadi diri sendiri, itu yg terbaik...teruskan berblog farah...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup stay true to ourselves... thank you for supporting KB...

      Delete
  7. Suka penulisan Farah, kalau dah minat mungkin terikut kut ^~^ , bila minat teringin nak tau Farah buat apa sekarang ni heeee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erksss sampai macam tu sekali ek kak??? segan dan malulah pulak...

      Delete
  8. Cik akak tulis apa yang cik akak mahu.
    Hihi.
    Kekadang nak juga cari seo haha.
    Tapi tulah malas nak cari fakta.
    Tak mau nak copy paste.

    Bila malas je. Copy je kat surat khabar ke apa kan.haha
    Ambil mudah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cik akak salah seorang yang bukan copy paste... farah sedar tu...

      Delete
  9. Good sharing Farah. Bagi akak,akak hanya tulis apa yang akak mau dan apa yang akak tau. X jadi hebat pun xpe kerana blog akak memang hanya merakam journal peribadi tu je dek non.

    ReplyDelete
    Replies
    1. as long as kita selesa dengan penulisan kita dan ada identiti tersendiri kak...

      Delete
  10. betul tu....kepuasan diri yang penting...thanks for sharing good info...saya memang suka baca entry bubblynotes...

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure and Alhamdulillah and thank you...

      Delete
  11. Setuju dgn entri ni Farah.. penulisan dari hati sendiri biarpun tak seperfect ahli sastera atau bahasa mmg lebih puas dari sekadar plagiat atau meniru.. kepuasannya juga adalah utk jangka waktu yg panjang terutama bila org lain pun boleh tau identiti cara penulisan kita... Thanks sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang kenal dengan identiti penulisan kita tu yang penting sebenarnya abang KK...

      Delete
  12. satu perkongsian yang bagus, sumber rujukan untuk penulis blogger baru macam saya ni :),.

    ReplyDelete
  13. Totally agreed..its not easy..but tabik springlah farah..your entry ada flow..banyak idea...kita ni susah sikit coz skill menulis tak bagus...idea ada..macam-macam nak kongsi. tapi memandangkan masa terhad, tulis apa yang cepat aje..kalau tak sah tak berupdate blog...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe because i love writing so much kot dear???

      Delete
  14. nice sharing FW..lama SB tak jenguk sini, byk entry FW yg SB ketinggalan..sibuk buat kek dan cookies, cam ni lah jadinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. my pleasure dear... wah mesti sedap2 cake and cookies tu...

      Delete
  15. walaupun kak farah tulis berjela (saya pun..haha) dan campur omputih-melayu, saya suka baca..boleh improve bahase omputih saya yg so-so je ni..hak3..yang penting ada isi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana sudi membaca entry Bubblynotes yang panjang berjela ek??? appreciate it much dear...

      Delete
  16. Nrl pun suka penulisan Farah, biarpun panjang berjela, tapi mmg cukup intipati nya... ^__^

    ReplyDelete
  17. setiap blogger ada cara penulisan tersendiri.kalau nak lebih menarik,info yg nak dicopy paste tu lebih baik di olahkan dengan cara sendiri..lebih nampak identitiy sendiri kot rasanya kan..happy blogging!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi ada juga blogger yang tak ada identiti tau fiza, akak dah jumpa, apa2 pun happy blogging to us and let us keep blogging happily...

      Delete
  18. shark lebih kepada ringkas tapi padat.
    dalam usaha baiki mn yg perlu.
    perjalanan masih jauh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki selalunya macam tu, suka yang compact...

      Delete
  19. blog kita...cara kita.....idea kita.....masih belajar lagi....hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, blog kita cara kita olahan kita ayat kita, bukannya olahan orang lain dan ayat orang lain... saya pun masih belajar lagi kak...

      Delete
  20. to me.. ur blog is one of my favourite blogs... and I am really kaguming ur way of writing..walaupon ber'bubbly' tapi bernas and enjoy to read.. mungkin bagi blogger baru yang baru nak belajar berblog...kena la tiru sikit-sikit femes-femes blogger sebelum dia dapat feel ker, and TERjumpa identiti sendiri kan..kan..? tak gitu... ehehehe...
    Eh... you are good lah sis... very very good!!!! keep it up!
    p/s: I dah terbayang satu buku bubbly nie... in future future...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia