Home » , , , » Penyakit Suka Bertukar2 Produk...

Penyakit Suka Bertukar2 Produk...

Source Extracted from Google
Bila bercerita tentang penyakit suka bertukar2 produk ni kannn??? Mostly involve kebanyakan daripada kita sebenarnya. Saya masa zaman2 baru nak up dulu pun sama. Darah muda lah katakan, semua nak dicubanya... dan sekarang ni semenjak dah mula bekerja lebih kurang 9 tahun yang lepas (dah kertu rupanya haku ni... muahahaha)... dah mula belajar setia dengan satu2 jenis  produk tu. ^_* kecuali kalau ada yang lebih bagus atau baik... Eh kalau ada yang lebih bagus untuk kita apa salahnya kan??? 

Produk yang dimaksudkan oleh saya ni adalah contohnya macam pencuci muka ke? kosmetik ke? toileteries ke? yang kita pakai untuk groom diri kita. Tukar produk tu tak salah bagi saya. Biasalah sifat ingin mencuba kan??? Tapi yang tak berapa bagusnya apabila kerap sangat bertukar2 produk... kerap di sini bermaksud terlalu kerap... sebulan sekali ke? 2 bulan sekali ke? atau setiap kali ada produk baru ke? 

Kenapa ek suka sangat bertukar2 produk??? Banyak sebabnya sebenarnya dan antara sebabnya... 

TERLALU MUDAH MEMPERCAYAI IKLAN
Muahahaha... ini kes commercial influence la ni.. ada orang bila tengok sekali jer iklan sesuatu produk tu akan mudah tertarik, ada orang pula pada mulanya rasa biasa2 jer bila tengok sesuatu iklan tu, tapi lama kelamaan akan jadi tertarik juga dengan iklan produk tu yang mana akhirnya terjebak menukar produk... walhal produknyang sedia ada ni dah cukup bagus dan baik untuk dia... he he he... 

IKUT2AN DARI KAWAN2
Bila tengok kawan2 kita pakai produk mahal walaupun tak tau sesuatu produk tu berkesan ke tidak atau sesuai ke tidak pada diri kita, dah terjah nak cuba produk tu... Lantaklah sesuai ke tak, janji orang tau aku pakai produk mahal, aku mampu... ooopsss ... dan kawan kita yang pakai tu pun tak nampak lagi keberkesanannya... janji saing... ahaksss very the typical... ini jenis yang suka bersaing lah ni... tapi jenis yang positif pula dia nak cuba sebab nak sama dengan kawan... 

MINDSET
Contoh mindset ni adalah seperti produk mahal lebih berkesan dari produk murah... Eh tak semestinya ek uolsss... bagi sayalah... kadang2 ada juga produk yang murah yang lebih berkesan/bagus dari produk mahal. Ikut kesesuaian kitalah... bukan ikut brand dan harga... 

Lagi satu mindset... produk yang memberi kesan yang cepat...yang bagus dan mempunyai testimoni memang terbukti bagus tu tak apa... yang ramai orang akui keberkesanan tu tak apa... maksud orang akui di sini adalah orang2 di sekeliling kita... tapi ini produk yang datang entah dari mana asal usulnya... ko main rembat jer pakai sebab percaya bulat2 produk tu memang akan beri kesan yang cepat... walhal... nan hado...

Sekali lagi, tak salah pun dan tak ada siapa pun yang boleh melarang untuk kita bertukar2 produk... tapi kadang2 dalam kita tak sedar, contohnya kosmetiklah... boleh buat kulit kita rosak...dari tak berjerawat, jadi berjerawat atau dari tak bermasalah dah jadi bermasalah... 

Bagi pendapat sayalah kan??? selalunya kalau saya nak bertukar sesuatu produk tu, kalau ada trial pek atau set, saya akan  cuba dulu yang trial, ini lebih refer kepada produk atau set penjagaan muka... kalau agak2 ada yang tak kena, macam kulit kering ke, rasa cam terbakar ke... saya akan stop... so far masih setia bersama SK II... dan DIOR... he he he... kalau kosmetik pun sama... tapi bab kosmetik ni kekadang jadi terbazir duitlah juga.. cuba pakai untuk tempoh seminggu dan kalau tak ada apa2... continue... go on... tapi kalau dah rasa macam naik ruam2 ke, kegatalan ke... alamatnya bye bye lah kosmetik tu... sebelum muka rosak??? baiklah ambil tindakan segera... he he he... 

Penyakit suka bertukar2 produk ni melanda setiap orang juga sebenarnya kalau nak dikatakan... saya pun sama juga kadang2... dulu zaman2 mula2 nak up memang kerap... tapi sejak 9 tahun yang lepas sangat jarang... boleh dikira dengan jarilah... memang dah jauh sangat bezanya... bukan nak kata oranglah, sendiri pun sama... hik hik hik 

*Sebenarnya kan... dalam kebanyakan kes, secara kesimpulannya adalah disebabkan oleh influence atau pengaruh tu yang membuatkan kita ni suka sangat nak bertukar2 produk ni sebenarnya... ^_*.... ngeee.... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Penyakit Suka Bertukar2 Produk..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Friday, February 7, 2014.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

54 comments:

  1. skang utk luaran saya guna dermagic simplysiti, utk dalaman saya amik Shaklee. alhamdulillah, jeragat semakin berkurangan dan tona kulit semakin sekata :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus ek SQ dermagic tu??? ha ha ha nampak tak permainannya... dah mula nak terpengaruhlah tu... hik hik hik

      Delete
  2. bahaya bila terlalu banyak tukar kan. tapi sekarang yaya tak tahu nak pakai apa hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada masa memang kita macam tak tau nak pakai apa....

      Delete
  3. Linda pun suka jek tukar2 pencuci muka...kdg2 naik jerawat byk...padan muka hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan main tukar2 selalu tau linda... he he he...

      Delete
  4. masa muda belasan dulu memang kak suka sangat tukar..pengaruh kawan pon yer jugak sebab dok hostel kan..tengok la skang, jeragat banyak dah..buntu gak ni camaner nak ilang..pon dok tukar lagi ni..2,3 kali pakai makin banyak kena la tukar lagi..tu yang makin lama makin banyak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena consult beautician la macam tu zeee....

      Delete
  5. Dulu Nurul guna satu brand aje..tapi tak berapa sesuai,.. so skrg ni campur2.. cleanser brand lain, toner brand lain.... dan setia begitu sampai skrg

    ReplyDelete
  6. betol...smuenya pengaruh...kwn2 pakai tu...kita pom nk jugak..alahaiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan biela? keywords dia sebenarnyan adalah influence...

      Delete
  7. akak dulu nyesal sangat guna satu produk pencerahan tu, padahal masa tu muka akak lansung takde masalah jeragat ke, kering ke,, konon nak nampak floles tu, elok-elok takde jeragat, jadi ada jeragat, tapi syukur dah kurang juga, sekarang guna pelembab dengan bedak ronasutra je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. farah dengar bedak ronasutra tu bagus kan kak?

      Delete
  8. sbb tu akk x suka beli benda yg besar besar. sure x habis guna. nak nak kejap guna kejap tidak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, baik beli yang saiz s jer...hik hik hik... kalau tak habis tak lah rasa membazir sangat...

      Delete
  9. daku jenis x suka tukar tukar,pakai yg tu je.cuma product slimming je ku suka sgt tukar tukar.hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah produk slimming apa yang dah pernah try tu babe? cer kongsi pengalaman...ha ha ha...

      Delete
  10. memang suka tukar2 product...la nie lebih suka pakai satu product je..tak berani nak cuba yang lain2 dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak, kalau dah ok buat apa perlu bertukar lagi kan?

      Delete
  11. mun slalu terpengaruh dengan iklan..pantang tengok mesti nak cuba..

    ReplyDelete
  12. saya jnis tak suka tukar tnpa sebab. even iklan mempengaruhi, setakat ni kebal lagi la..hehe
    sebab dah tahu kulit jnis macam mna. smpai sekarang setia dgn olay.. start dari 2004 hingga sekarang. produk muka lain xjln..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak olay tak boleh jalan... nanti naik ruam2 kecik kat muka... wah baguslah mimie kebal...

      Delete
  13. sekarang akak guna cosmoderm jer....dah tak tukar dah....nak kena setia pada produk nie...dah puas pakai produk lain....

    ReplyDelete
  14. akak setuju...memang pengaruh iklan buatkan kita asyik tukar2 product...serik dah...la ni stick kat satu product jer...akak guna sabun beras...murah pun murah...wakakakaka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik macam bagi hint jer pasal sabun beras tu kak long???? huwaaa nantilah... pepaham sudah...

      Delete
  15. dulu masa zaman meningkat remaja memang suka tukar2 produk...tpi skrg dah pupus dah tabiat tu ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak pupus lagi... masih ada sikit2 lagi asha... he he he

      Delete
  16. dulu pun ain suka tukar2 product. xcantek dh kulit. skrng blaja setia dgn produk yg serasi dgn kulit je.hehe

    ReplyDelete
  17. salam. tak bagus kan akak kalau suka bertukar tukar produk..kesannya tu ee tak sanggup ..

    ReplyDelete
  18. muda belia dulu mcm tu ler...suke tgk packing menarik terrrtarik duit ai u..skg dah kertu setia pd yg satu...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dinafikan kan kak, packaging pun memainkan peranan yang penting...

      Delete
  19. X rajin.tukar...sbb klu selesa dgn produk tu mmg pkai aje... Tpi yg pnting halal..

    ReplyDelete
  20. Kak mia skrg dah buang tabiat tukar2 ni.... dulu masa anak dara rajin tukar2... hihihi

    ReplyDelete
  21. Dulu selalu sangat tukar2 sekarang guna satu produk ja :)

    ReplyDelete
  22. Kdg2 suka jugak tukar2 produk ni.. hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasalnya sally, lama2 sangat satu produxt pun boleh jadi boring...

      Delete
  23. akk dulu camtu la... tapi sebab tak jumpa yg sesuai...susah sgt nak jumpa yg sesuai...

    ReplyDelete
  24. Perangai liza jugak tu. Nasib skang dh tetap dgn bio essense and mkn shaklee. Tp masalahnya bila bab mkn ni selalu la terskip. Huhu..

    ReplyDelete
  25. bahaya la main tukar2 produk ni.....

    ReplyDelete
  26. sekarang guna safi rania gold jek..

    ReplyDelete
  27. btul2..kdg2 tgk org tu pakai produk tu bgs berkesan cntik je..kita pun nk jgk kn..tp xsmstinya ssuai dgn kita kn..

    ReplyDelete
  28. Dlu saie adlh cube 1 product nim..alhamdulillah..oke jer tapi kadang-ii terasa pedih,burn gitu.. dlm 3 hari oke pastu jadi balik..agak-ii perlu stop ker?

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia