Home » , , , , , , » Nak "Block" Follower Uols??? Boleh Ke Blogspot Buat???

Nak "Block" Follower Uols??? Boleh Ke Blogspot Buat???

Source Extracted from Google
Sebenarnya ini ibarat "blog repost"... entri yang dulu pernah saya buat dan kini dikeluarkan kembali atas gerak hati dan terasa nak "repost" kembali, sebab semasa ber-"blogwalking" ada juga terjumpa adik2 yang mempunyai kemusykilan tentang isu "block" mem-"block" ni... Ha, harus diingatkan yer, setakat ni sepengetahuan saya... Blogspot cuma boleh "block followers" tetapi tidak "stalkers" yer "uols"... Jadinya tiada penyelesaian bagi masalah "stalkers" ni... Dia nak "stalk"??? Biarkanlah dia nak "stalk", tak luak apa pun kat kita... tapiii... macam kes saya kannnn??? Saya tetap tau siapa yang "stalk" Bubblynotes ni...ahaksss... "serious no jokes"...siap dengan URL lagi dari mana... macam mana??? Nanti kita kongsi dalam entri yang lain pulak na... 

"I don't know about everyone else", tapi pernah jugak tertanya-tanya soalan ni sebelum ni... Kalau macam FB tu, Twitter tu kita tau lah kan macam mana nak "protect privacy account" kita. Tapi bila blog ni, agak lama jugalah soalan ni bersawang2 kat kepala nih... Hu hu hu... Eh, jangan salah sangka tau... bukan niat hati nak "block uols"... tak terlintas langsung kat hati...^_^

"All I know", yang selama nih, kita boleh elak dari orang yang kita nak elak baca blog kita dengan tukar "blog privacy" pada "Blog Readers" iaitu untuk kita pilih "Anyone, Only Blog Authors," ataupun "Only These Readers". Tak seronok lah macam tu kan? Macam mana nak buat kawan baru macam tu... ^_^ Jadi... Saya pun baca la kat SINI. Meh saya "share" apa yang boleh dibuat?

"Blocking a Follower


"When you block a follower of your blog, the user will no longer appear in the Followers Gadget on your blog and will not see your blog in their Blogger Reading List. However, since your blog is public, the user can still use the other feed readers to subscribe to your blog, read your posts and your comment."


Macam tulah caranya... Cara-caranya dengan lebih jelas??? 


Pertama sekali:


Pegi kat Dashboard, pas tu gi kat Overview, pas tu nampak tak kat sebelah kanan bawah? Ada tulis Followers  138?  Click kat nombor 138 tu... (contoh)
Kedua, akan keluar paparan skrin seperti ini:

Akan keluar list sebegini. Pas tu "click" pada gambar mana-mana kat siapa2 yang kita nak "block" dari senarai follower kita...
Ketiga, dia akan pergi kepada screen yang kat bawah ni pulak:

Pas tu... "just click" jer kat "block this user"... 
Keempat, bila dah tekan kat "Block this User" tuh... akan keluar pulak....

Yesh, inilah dia yang akan terjadi selepas anda "block" seseorang itu... Dia takkan dapat baca dah blog anda... 
Kelima, untuk "double check"... ingat tak gambar kedua tadi? Click kat "Show Blocked Members"... dan akan keluar seperti ini:

Anda baru sahaja berjaya "block" seseorang... 
Sekadar perkongsian, kot2 ada siapa2 antara "uols" yang nak "block" siapa2 atas sebab2 "privacy uols" yang tersendiri... ^_^...Bukan nak mengajar "uols" jadi seseorang yang "so mean" ok? "So" jangan salah gunakan sudahlah... Untuk siapa2 yang nak "try, happy trying"... untuk yang lain-lain... sekadar pengetahuan...

*Ataupun, memang ada yang dah tau cuma saya jer yang ketinggalan zaman "share" info ni dengan "uols"? Ahaks... ^_^

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Nak "Block" Follower Uols??? Boleh Ke Blogspot Buat??? , diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Monday, December 16, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

39 comments:

  1. shaila pun ade buat...tapi khas untuk follower lucah...hihihi

    ReplyDelete
  2. ingatkan sis nak block kita hihi..singah pagi.

    ReplyDelete
  3. nice sharing farah..rasanya ada tuari blogger yang tanya pasal benda nie..harap ini boleh membantu..

    ReplyDelete
  4. setakat ni sy pnh blogger lucah je... sbb cmne tak blh msuk blog ni...

    ReplyDelete
  5. aiza tak pernah lagi block orang.. mungkin satu masa nanti akan block juga, terima kasih berkongsi tutorial ini.. :D

    ReplyDelete
  6. tau dah..cuma yang tak cemane boleh trace sapa yang tengok blog kita tu..tak sabar tunggu farah bagitau ni :)

    ReplyDelete
  7. oooo...boleh block2 pulak yae...tak pulak cik tahu..
    malas lah cik nak block2...xbest kan..hihi

    ReplyDelete
  8. setakat nih sy blum lg nak block sesape hehehe

    ReplyDelete
  9. ops block memblock.. ingatkan kak farah yang nak privacykan blog ni.. hihi. rupanya ajar caranya je..

    ReplyDelete
  10. Ohhh gitu yeh Farah....yelah mungkin ada diantara blogger yg ramai stalker yang suka mengacau yek...

    ReplyDelete
  11. @SecretOfShaila

    Shaila, Farah pun ada juga follower lucah, dan dah selamat di-block dah pun...

    ReplyDelete
  12. @Faizal Mohamad Twon Tawi

    sihat Alhamdulilah Faizal..sama2 kita berkongsi benda dan ilmu pengetahuan yang baik yer...

    ReplyDelete
  13. @Maria Firdz

    blogger lucah ni memang semak Maria, akak ada sorang...blog dia pasal gay... hu hu hu...

    ReplyDelete
  14. @julia jamaludin

    wah julia pun nak trace yer siapa yang dok stalk blog...ok ok, In Shaa Allah nanti Farah kongsi yer...

    ReplyDelete
  15. @Cik Puan

    boleh cik, tapi yelah tak best block2 ni...biar jer...kita perhatikan jer...

    ReplyDelete
  16. @Mimi Azirah

    he he he...ini cuma untuk pengetahuan umum jer ni Mimi...

    ReplyDelete
  17. @Normi Nieza

    berkongsi ilmu yang baik dan mungkin untuk kegunaan sesetengah orang Cik Nor... ^_^

    ReplyDelete
  18. @ros_reeza

    akak nak privacykan blog??? ekekekeke...belum lagi setakat ni...

    ReplyDelete
  19. @hainom OKje

    ada OKje memang ada, tapi part stalker ni Farah lagi suka biarkan jer...let them be... dan we don't stoop down to their level...ekekeke...

    ReplyDelete
  20. Yahuuuuu...dah berjaya memblocked org yang Akak x suka tuh....lega nau hati..harap zaza pun dah blocked...hehehehehe

    ReplyDelete
  21. @Amanda Suria

    hik hik hik, memang tuju entri ni kat akak dengan zaza pung.... hari tu dok discuss kannn??? good job and well done... *_^

    ReplyDelete
  22. blh sharekan camna nak trce url stalker ... tak sabor dah ni .

    ReplyDelete
  23. ooo mcm ni
    blh mereka block kan follower yg x dikehendaki

    ReplyDelete
  24. ala kak, jangan lah block saya hehe

    ReplyDelete
  25. Tau...tp xtau nk block sape..hehe...so list sally masih kosong..

    ReplyDelete
  26. so far ok jer....kalau ada follower yang too much memang nak kena banned....

    ReplyDelete
  27. @Yumida Huda

    yer yumida memang betul boleh block follower yang tidak dikehendaki oleh kita... ^_^

    ReplyDelete
  28. @Sally Samsaiman

    tak apa sekadar ilmu pengetahuan jer sally... ^_^

    ReplyDelete
  29. wahh... anis xsbar tgu entry nk tau spe stalks kite tu... :)

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia