Home » , , , , , , , , , , , , , » Sarapan Pagi Di Thailand!!! ^_^

Sarapan Pagi Di Thailand!!! ^_^


Dan secara tiba2!!! Terimbau kembali kenangan waktu pagi di bumi Thailand pada akhir tahun 2012... ihikss... ^_^ dan rindunya nak kembali bercuti di sana, pagi2 seronok tau "uols"...nyaman jer udara dan segar jer... setakat ni bumi Thailand yang saya dah pernah jejak dan jelajah adalah di Betong, Danok, Hatyai dan juga Songkhla... Cita2 nak sampai ke Krabi tu, In Shaa Allah akan dilaksanakan juga nanti sekiranya ada rezeki... Bawa Bubbly Baby kalau ada rezeki... *_^... Yelah siapa lagi yang nak bawa anak berjalan kalau bukan mummy-nya kan??? Mummy segala2nya ok untuk Bubbly Baby... In Shaa Allah kalau diizinkan Allah SWT... 

Kalau di Malaysia ni makanan sarapan pagi kita adalah roti canai, nasi lemak dan kuih muih yang biasa kita jumpa tu kan??? Tak payahlah akak nak "elaborate" panjang2 kan??? Tapi kalau kat Thailand ni apa pula sarapan diaorang... Ha inilah pengalaman dari akak yang tak seberapa "uols"... Apa yang akak jumpa dan makan di sana selama berada di Thailand selama 4 hari 3 malam dulu... gambar2 banyak dalam PC kat "office uols"...memandangkan akak bercuti rehat sebelum bersalin, terpaksalah Google gambar ni sampai dapat untuk tatapan "uols"... usaha ni tau nak gi tau...bukan senang nak jumpa gambar ni, berpeluh juga mencari makanan2 sarapan pagi yang pernah saya makan semasa berada di Thailand dulu... 

Saya sendiri tak pasti apa namanya ni, tapi macam roti canai dan roti boom, kuah sambal dia pedas tapi sedap... tapi memang menyelerakan dan sedap "uols".... makan satu nak lagi, saya ingat lagi semasa di gerai  sarapan tu di Songkhla saya makan 2 keping... laparlah katakan ahakss.... lagipun kena dengan selera kan???

Source Extracted from Google
Ini rasanya semua orang pun kenal kan? Roti jala dengan kuah kari "uols".... tapi saya tak makanlah ni, sebab kat Malaysia pun boleh dapat kan??? Cuma memang ada makanan ni untuk sarapan di sana yer...

Source Extracted from Google
Ni nak kata cucur udang tak juga sebab tak ada udangnya, kuah cili tu macam kuah cucur udang dan kuah yang sebelah lagi satu macam 'rasam' India kalau "uols" pernah makan 'rasam"... Layan juga..ha yang ni saya rasa...sebab kat Malaysia tak der kan??? muahaha.... Rasa memang sebijik macam tepung cucur udang...

Source Extracted from Google
Yang ni namanya PATONGO "uols"... kalau dalam pemahaman saya cakoi versi Thailand lah... sebab rasa tepung tu memang macam cakoi, cakoilah kot ahaksss..nama pun lain... makan dengan sos hijau ataupun bubur....

Source Extracted from Google
Itulah pengalaman merasa makanan sarapan pagi di Thailand "uols"... ^_^... Dan kalau pergi ke negara orang mestilah nak merasa pengalaman baru dan juga merasa makanan2 yang tak pernah jumpa di negara sendiri ye tak??? Nakkan kelainanlah katakan, tapi semestinya kenalah pastikan sumber makanan tu HALAL ek "uols"... jangan main bedal jer sampai lupa halal haram... hik hik hik...

*Terfikir2 bilalah agaknya masa yang sesuai nak ke sana  lagi yer... "looking forward for it".... In Shaa Allah... *_^ 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Sarapan Pagi Di Thailand!!! ^_^, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Saturday, November 23, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

27 comments:

  1. gambar 1st tu mcm lempeng pisang jea

    ReplyDelete
  2. wah... semua tu makanan kat thailand ea kak.. tapi lebih kurang mcm at malaysia gak an.. cuma nama je kot lain.. :)

    ReplyDelete
  3. Teringin plk nak mkn cakoi ptng ni.. Hehe

    ReplyDelete
  4. Salam, hmmm sarapan kat Thai? tapi nampak macam makanan Malaysia je kan? best gak lama is tak masuk thai nak kena gi melawat kawasan balik nie.

    Farah jom link exchange is dah letak link farah dalam bloglist is. ;)

    ReplyDelete
  5. bila ler akak nak pergi bercuti yea...tengok picture kat sini pun boleh ler...sedapnya makanan di sana ....

    ReplyDelete
  6. Sedapnya tgk patonggo ptg2 ni.. hehe..

    ReplyDelete
  7. Wahh. Besnya akak. Tiey even duk berjiran "Kelantan" ngan Thai tu setakat ni belum pernah sampai lagi kat sana.hehehe

    ReplyDelete
  8. Tak berkesemptn lagi nk jelajah luar ngra.. Dlm malaysia pun x hbis jelajah lagi.. Huhu

    ReplyDelete
  9. kenangan terimbas kembali la ni yer.. hihi..best lah..

    psstt.. deqla mai singgah sat sini..tp mintak maaf byk2 dulu sbb x leh lama.. on9 kat cc jer ni..huhu..

    ReplyDelete
  10. tu lah kak . best kat thailand makanan dia semua best. saya pon still dok teringat . xsabaq nak pi lagiii. padahal dekat sgt ja pon dgn sempadan tu hehe

    ReplyDelete
  11. bfast org thai dah mcm minum petang plak menu dia babe hehehe

    ReplyDelete
  12. Wah,bestnya :) Teringin pulak nak ke sana :)

    ReplyDelete
  13. @zarena heeney

    tapi rasa tak macam lempeng pisang pun ena...

    ReplyDelete
  14. @Muhammad Noor Firdaus iskandar Bin Haji Bashah

    In Shaa Allah Is, nanti kita link exchange yer, buat masa sekarang masa suntuk untuk Farah... Farah akan update Is once semua dah settle...ha pergi cepat2 melawat kawasan tu...

    ReplyDelete
  15. @Sukma Haron

    In Shaa Allah, ada rezeki tu kak, tapi ada yang sedap ada yang tidak juga...depends...

    ReplyDelete
  16. @Liza Yati

    he he he, sekali sekala memang layan kan makan patonggo tu...

    ReplyDelete
  17. @tiey smilez

    baguslah tu duduk berjiran lagi dekat nak pergi tu... he he he...

    ReplyDelete
  18. @Maria Firdz

    ini kebetulan maria, akak pun tak sempat nak menjelajah dalam Malaysia habis lagi...

    ReplyDelete
  19. @Deqla Manjew

    deqla terima kasih banyak2 sebab make time datang sini, farah hargai sangat...

    ReplyDelete
  20. @Lieya Von Jay

    memang pun lieya, kalau duduk2 tu terfikir bilalah nak melawat sana lagi...

    ReplyDelete
  21. @Adam Faiz

    In Shaa Allah ada rezeki sampailah adik akak ni ke sana...

    ReplyDelete
  22. rindunye cakoi kt krabi bila tengok pic ni. huhuhuu

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia