Home » , , , » Perbezaan Antara Bateri Sel Kering & Bateri Sel Basah...

Perbezaan Antara Bateri Sel Kering & Bateri Sel Basah...

Source Extracted from Google
Pagi2 kan? Cerita pasal bateri kereta pulak... ahakss...apakah? X der...sebenarnya... pagi ni tadi while on the way pegi kerja... teringat plak bila last saya tukar bateri kereta... ^_^... heee...rupa2nya baru lagi... so x derlah nak risau kan, nak layangkan duit beli bateri dalam masa terdekat ni...ekekekeke... Bila dah pakai kereta ni uols... memang kita sentiasa kena beringat tentang maintenance kereta... As for me, dah terbiasa kot sejak dari pakai Mr K dulu... (Mr K itu adalah kereta Kelisa saya yang comel yang telah dijual sebelum bertukar kepada Baby Mia sekarang ni)... 

Occay2...x mo mukadimah dan bebel panjang2 sangat... Bateri kereta ada 2 jenis... iaitu sel basah dan juga sel kering yang mana kedua2nya mempunyai cara penjagaan yang berbeza. 

Fungsi bateri sel basah dan sel kering ni sama...cuma beza dari AH (Ampere Hour) setiap model bateri tersebut.

Sel basah memerlukan penjagaan yang rapi sebab menggunakan air bateri. Biasanya ketahanan bergantung kepada kekerapan penggunaan kenderaan. Untuk memastikan bateri jenis ini dalam keadaan yang baik, seeloknya seminggu sekali (kalau selalu pakai kereta waktu malam) periksa level air bateri uols. Kalau jarang2 pakai cubalah periksa 2 atau 3 minggu sekali. 

Sel kering pulak tidak memerlukan penjagaan kerana tidak ada tempat untuk mengisi air bateri. Memandangkan cara penjagaannya berbeza, harga bateri sel kering adalah lebih mahal jika dibandingkan dengan bateri sel basah.

Bateri mempunyai ketahanan yang berbeza, bergantung kepada jenis, cara penjagaan, cara penggunaan dan kekerapan penggunaan. Bateri baru biasanya mempunyai jaminan selama setahun (petrol) dan 6 bulan (diesel).

Bateri boleh "kong" disebabkan sudah tua,lama, uzur, sampai masa, alternator (kerja alternator ni charge bateri ek uols) sudah rosak, belt longgar, wiring, fius (jarang2 la kalau kereta baru) dan x tutup lampu (boleh jadi jugak...he he he).

Sistem alarm kereta x boleh buat bateri kereta uols "kong" (kecualilah wiring), disebabkan alarm akan 'draw current' kurang dari 5 Amp (standby or lock mode). Kecuali dah lebih 3 minggu tak start kereta. Mungkin masa uols nak start kereta, tiba2 alarm berbunyi. Ini tandanya bateri ada masalah. Sebabnya masa kita start kereta, hampir 90% tenaga bateri digunakan starter (benda ni guna dia start kereta...he he he). 

Pastikan jugak terminal bateri uols tidak "bersalji" dan bersih. ^_^ 

*Baby Mia pakai dry battery...heee...senang... maintenance free... 

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Perbezaan Antara Bateri Sel Kering & Bateri Sel Basah..., diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Wednesday, May 15, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

21 comments:

  1. baby mia tu keter apa?...wah...farah informer macam mekanik kat bengkel tu...akak pernah guna sel kering nie...

    ReplyDelete
  2. keta kak mia guna bateri sel kering...

    ReplyDelete
  3. *garu2 pala* hehe :p

    kak farah di-tag: http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/2013/05/11-things-about-me.html

    ReplyDelete
  4. bila dah berkereta mmg kena alert la psl ni.. lagi2 pompuan... tp kalo lelaki pun xtau.. xtau nk kata apa la...hihi...

    ReplyDelete
  5. owh.. tapi masa bateri kte problem, dia xde pulak bunyi alarm.. huhuhu..

    serius ke batery kering lagi ok sys?

    ReplyDelete
  6. sama lah kita.... pakai yg kering jer... tau2 je dah kong... huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. hehehe kakak fobia drive so mmg tak tahu apa bateri keta akk pakai skrg sbb jarang jarang dan kdg kdg drive .. hehehehe

    ReplyDelete
  8. kita pakai yang basah tapi ada indicator kat situ, so senang check.. :)

    ReplyDelete
  9. mmg muh pkai yg kring kan.. sng nk jaga.. stanby j klu h 2 thn tu..

    ReplyDelete
  10. woahh..bercerita psal bateri kereta..ilmu utk masa hadapan nih..hehe..

    plg senang pkai bateri kering..tp mahal la plak..=(

    ReplyDelete
  11. wah ingatkan nak iklankan bateri td....hehehe

    ReplyDelete
  12. oo gitu, selama ni dengar org explain iha x faham.. hehe nice info akak :)
    p/s: kereta iha (wilcha) xde bateri, so mintak tlg org tolakkan je.. muahaha..

    ReplyDelete
  13. Ni memang selalu berlaku kat Kuda hitam dulu dulu

    ReplyDelete
  14. visit my blog:www.ahmadbateri.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Bateri kering tu mmg xde air ke mcm mane??

    ReplyDelete
  16. Bateri kering ni mmg xade air ke mcm mane??

    ReplyDelete
  17. Bateri kering tu mmg xde air ke mcm mane??

    ReplyDelete
  18. Actually bateri kering tu ialah" Maintenance free battery"...memang ada air didalamnya.
    tapi tak perlu kena top up air bateri sbb kandungannya sudah dicampur asid yg tidak akan mengurangkan paras level air.
    kat Malaysia je org dah panggil bateri kering....sepatutnya panggil maintenance free battery

    ReplyDelete
  19. wahh manfaat betul ilmu ni. saya baru tukar battery semalam dan baru tahu battery kereta ada dua jenis basah dan kering. pagi ni terus google perbezaan battery kering dan basah alhamduulilah jumapa blog ni. sangat membantu bagi pemandu perempuan yang tak tahu pasal kereta macam saya.

    ReplyDelete
  20. Dry battery dan battery mf adalah berbeza. Saya bekerja di yokohama battery.

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia