Home » , , , , , , , » Wash Your Face Properly... A How To?

Wash Your Face Properly... A How To?

Hari ni, ai nak bukak kelas beauty pada kakak2, adik2 dan abang2 semua... ^_^ ... Bagaimanakah caranya nak cuci muka dengan betul... Occay tak? 

Sedari kecil kita telah diajar macam mana nak gosok gigi dengan cara yang betul dan bagi ladies...kita pernah baca dan pernah tengok macam mana nak apply make-up untuk nampakkan kesan solekan yang kita nak pada wajah (terkecuali bagi yang x ber-make-up). Tapi pernah x uols terfikir nak belajar macam mana nak cuci muka dengan betul? Ramai orang complaint pasal blackheads-lah... Cik Pimp la... (pimples) yang muncul tanpa diundang di muka masing2... hu hu hu... menurut pembacaan saya, ini semua adalah disebabkan oleh teknik pencucian muka yang salah... main bantai jer kot mana pun... ngeee.... ^_^ 

Membersihkan dan membasuh muka uols selalunya dianggap sebagai langkah yang x begitu penting pada kebanyakan orang...janji pakai facial foam or soap...muka dah bersih, dah that's it... walhal, kalau ikut2kan guideline in beauty world... it makes the most difference tau! Rutin membasuh muka adalah kebiasaannya menggosok muka dengan sabun ataupun facial cleanser dan kemudian basuh dengan air... haa... jom baca apa yang saya nak story kat bawah ni... 

STEP 1: BERSIHKAN MUKA UOLS
Sebelum membasuh muka uols, uols perlu bersihkan segala bagai make-up yang ada kat muka tu (ini untuk perempuan la)...Rambut tu ikat tinggi2 macam orang dalam pantang ataupun cam style korea ker...ikut suka uols la...ekekeke...janji rambut tu x mengganggu muka. Basahkan muka uols dengan mengunakan air suam2 kuku sebolehnya untuk open up pores kat muka tu.

STEP 2: RUB A DUB / GOSOK MUKA
Wash your face properly - forehead

Dahi: apply facial cleanser dengan hujung jari dan urut di dalam circular motion atau pusaran. Pastikan juga kening digosok ok? dan jangan lupa kawasan T di sekitar hidung tu.... kawasan ni biasanya akan banyak berpeluh sikit kalau uols pakai glasses. 

Wash your face properly - nose

Hidung: gosokkan ke atas dan ke bawah cam gambar kat atas ni dari tepi hidung. Picit perlahan2 untuk mengeluarkan sebum dan juga blackheads. Jangan lupa juga pada kawasan bawah hidung yang juga perlu digosok.

Wash your face properly - cheeks

Pipi dan Dagu: urutkan dalam bulatan/pusaran a.k.a circular motion untuk mengeluarkan kotoran dan bendasing, lepas tu teruskan pula dengan arah ke atas dari dagu ker cheekbones anda. This helps your face counter the everyday effects of gravity. Pastikan jawline anda juga digosok a.k.a. dibersihkan.

STEP 3: BASUH DAN KERINGKAN
Jangan simply splash-kan air ke muka jer... macam yang selalu diaorang tunjuk dalam commercial ad kat tv or magazines tu... Gunakan tangan uols untuk membilas semua kesan2 sabun/facial cleanser dari muka uols. Gunakan air sejuk adalah bagus untuk membantu menutup pores uols. Kemudian, pat... ala tekap2 muka tu dengan kain yang lembut dan comfy. Done part cuci muka...pas tu... barulah apply toner, moisturizer dan segala bagai product skincare uols yang lain... ^_^

*Gitewwlah gayanya kelas kecantikan kita buat hari ni... kebanyakkan daripada kita percaya yang muka kita sepatutnya rasa tegang dan sangat2 bersih selepas basuh. Elakkan tu!  Sekiranya berlaku rasa muka yang tegang selepas basuh, itu bermakna, facial cleanser/sabun tu mengeringkan kulit muka uols. My best facial cleanser? Ada 2 sebenarnya... 1 is Dior Snow Purifying Foam dan juga semestinya Sabun Rice Milk Collagen... ^_^ yang distributornya... kakak manisku +Amanda Suria ...

**Pilihlah facial cleanser mengikut kesesuaian kulit uols...jangan sampai salah pakai products...nanti banyak pulak kesan yang x diingini... haishh...moga2 kita semua dijauhkanlah ek...

Reference: lluminous

Dapatkan Artikel Terbaru Dari www.bubblynotes.com Melalui E-mel Anda

Author : Farah Waheda Wahid Terimakasih telah berkunjung

Artikel Wash Your Face Properly... A How To?, diterbitkan oleh Farah Waheda Wahid pada hari Sunday, March 17, 2013.Enjoy Reading this!.About me: Farah Waheda Wahid Working Mommy Blogger of 1 (a boy). I blog about everything that moms love...mommyhood, beauty, fashion, health, food, tech and travel. Being a mom of 1 young kids, I like to find a balance between blogging about family related topics and things that are just for mom :) My blogs primary objective is to share my experiences with my readers, so it might help them with anything similar they may be experiencing, or to introduce them to new ideas. I blog from Selangor, Malaysia and have a preschooler toddler.

21 comments:

  1. tips ni cantik kak :) thanks bg info ni,mcm tahu2 ja adik baru nak pergi basuh muka :D

    ReplyDelete
  2. boleh cube nie ... hehehe ...

    # untuk awek muda ; jangan basuh muke pagi_pagi ye sis :)

    ReplyDelete
  3. kena cuci betul2...baru muka nampak b erseri...... jgn hentam kromo jer kan....

    ReplyDelete
  4. baik cikgu.,..lagi bagus cuci muka ngan Sabun Susu Beras Collagen kan?

    ReplyDelete
  5. terima kasih cikgu atas tips ini ;)

    ReplyDelete
  6. hahha...aku basuh muka main tonyoh2 jer...tak terfikir nk urut2 berpusar tu...boleh dipraktikkan slps ni...

    ReplyDelete
  7. menarik ni.... thanx share kak farah...

    #akn dipraktikkan... :)

    ReplyDelete
  8. eh tinkiu farah ! selama ni men taram je cuci, janji cuci. hehe ptut le ber-cik pimp hihi

    ReplyDelete
  9. TQ.. Nice sharing ^_^ Selalu main basuh gitu2 je ;) hee

    ReplyDelete
  10. nice tipas. lepas ni boleh miza praktikkan :)

    ReplyDelete
  11. Bagus...bagus....selalu okje belasah je basuh muka tu Farah lagi lagi kalau nk cepat ....tak de dah basuh membulat bagai tu...hehe

    ReplyDelete
  12. muka penting tau sekarang terutama yang sedang mencari kerja... contohnya.. kalau nak jadi salesman, tak kanlah boss nak pilih mereka yang berjerawat besar banyak...hitam.. wkakwakkw.... mesti yang putih gebu cantik kacak kan...hehe...kira bajet la muka cantik....

    - admins blog 3 dalam 1
    http://blog3dalam1.blogspot.com/

    - facebook fan page
    https://www.facebook.com/MingHuiRaingerzAwesomeCollections

    - Ping blog @ facebook
    https://www.facebook.com/groups/kakipingdotcom/

    ReplyDelete
  13. la...cuci muka ada cara dia jg rupanya... biasa cuci muka guna berus sabut je... ekeke

    ReplyDelete
  14. salam farrah..
    Tips kecantikkan dari orang yang semangnya cantik luar dan dalam....terima ksih farrah sudi kongsikan...

    p/s salah tu farrah maksudnya yang farrah berikan pada komen TA...huhuhuhu...slow slow baca..layan santai santai je...TA dah like kat G+ farrah....

    ReplyDelete
  15. setakat ni step saya buat betul laa.. tp maybe tak perfect lagi caranya.. hehe ;)

    ReplyDelete
  16. selama ni basuh muka main hentam belasah je camne pun..haihh.. kena pratikkan ni...

    ReplyDelete

DISCLAIMER: All content provided on this "Bubblynotes.Com - Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Bubblynotes.Com -Malaysia Parenting & Lifestyle Blogger will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Shoplinks Asia